Парламентът отмени регулацията на цените и промяната в Наказателния кодекс, с която се предвиждаха до 3 години затвор за предаване на невярна информация за заразна болест. На двете разпоредби от закона за извънредното положение президентът Румен Радев вчера наложи вето, което повечето депутати днес подкрепиха. Бяха заявени обаче намерения, че и двете теми отново ще станат обект на законодателни предложения.

След гласуването на ветото вече няма пречка Законът с мерките и действията по време на извънредното положение да бъде обнародван в Държавен вестник още днес до края на деня или утре.

За отпадане на т. нар. текстове за борба със спекулата гласуваха единодушно всички 180 депутати. От БСП обаче заявиха, че ще редактират предложените от тях мерки и ще ги внесат отново.

Срещу премахването на наказателната отговорност за разпространяване на невярна информация за заразна болест се обявиха от ВМРО и заявиха, че ще внесат пакет от законодателни промени. Така за отпадането на това предложение за промяна в НК гласуваха 173 депутати, 12 бяха против, а двама се въздържаха.

С отпадналата промяна в НК се предлагаше чл. 326, ал. 1 да придобие следната редакция: „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразна болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева“.

Сега разпоредбата запазва действащото си съдържание и с до 2 години затвор ще се наказва този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

Два часа дебат, който стигна до атентата в „Св. Неделя“

Дебатът в парламента беше изцяло политически – БСП упрекваха управляващите, че не вземат социално-икономически мерки за подкрепа на гражданите и бизнеса, а от ГЕРБ пък обясняваха, че тепърва ще се правят разчети и не може фискалният резерв да се изхарчи за един ден. Левицата критикуваше ГЕРБ, че е приел промяна в НК срещу свободата на словото, а в отговор получаваше коментари от мнозинството, че е предложила опасен текст за борба със спекулата, който може да срине цялата икономика.

След час и половина се чуха реплики, че дебатът е изчерпан от съдържание. Но той не продължи по същество, а стигна до коментар за историята на БКП, за болшевизъм, за тероризъм, атентатът на църквата „Св. Неделя“, за Чернобилската криза. Последваха подсвирквания и викове в залата и председателката наложи наказания на подхваналия темата за миналото на БСП Спас Гърневски от ГЕРБ, и на Стоян Мирчев от левицата.

След наказанията Александър Симов прочете стих на Гърневски във възхвала на Георги Димитров. А Александър Ненков от ГЕРБ каза, че вече го е срам от нивото на дебата.

Имаше и призиви да се вземат мерки за поведението на групата на „Воля“, която не присъства днес на заседанието, а в петък лидерът ѝ Веселин Марешки и негова съпартийка дойдоха в пълно защитно облекло, каквото ползват само лекарите с пряк досег до заразени пациенти.

Единодушие в правната комисия

Няколко часа преди това скоростно и единодушно парламентарната правна комисия гласува за отмяната на двете вънати от президента разпоредби.

„Ветото на президента е шанс да погледнем отново спорни текстове. В случая е особено важно, защото компенсира една бързина, която невинаги води до качествено законодателство“, каза Крум Зарков от БСП.

И заяви, че партията, която е вносител на промените в Закона за защита на потребителите, с които се въвеждаше ограничение на цените, като се фиксираха на средноаритметичните от последните три месеца, ще подкрепи и ветото за тях. „По отношение на спекулата също ще подкрепим, но оставаме категорично на позицията, че не трябва да допуснем някой да трупа лесни пари на гърба на хорското страдание, затова ще внесем скоро прецизирани текстове“, каза той. И наблегна, че каквито и предложения да направят от левицата, те трябва да бъдат обсъдени спокойно, а не експресно. „Грешките, които днес поправяме, са следствие на тази изнасилена процедура, с която беше приет законът с мерките за извънредното положение. Ние също се запознахме със становищата на работодателите и разбираме притесненията им, но апелираме към тяхната отговорност да следят да не се ощетяват гражданите“, каза той.

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че парламентарната група ще подкрепи ветото и ще гласува против приемането на разпоредбите в НК за невярната информация за заразна болест и за регулацията на цените. Той подчерта, че партията неслучайно първоначално е отхвърлила предложените от БСП промени в Закона за защита на потребителите, с които фиксират цени. „Формулировките са неясни и непрецизни и няма да постигнат резултата, който очакват българските граждани от нас. Но впоследствие ги подкрепихме, за да покажем, че в този труден момент има консенсус между политиците. Още на следващия ден обаче се получиха сигнали от асоциации на стопанските субекти, че тези промени ще доведат до проблеми“, каза Ципов.

 

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 март 2020 11:28
Гост

Срокът от 3 години затвор за предаване на невярна информация за заразна болест си беше о.к. Защо им беше да върнат стария?

Хари
Хари
23 март 2020 12:39
Гост

Защото са неадекватни.

Окръжен съдия
Окръжен съдия
23 март 2020 20:54
Гост

Защото сам по себе си е безумен в редакцията, която бе приет ! какво означава „невярна информация за разпространението на заразна болест“ ? Ако например от заразата са загинали 100 човека, то „невярна“ ще бъде както информацията ,че са загинали 101 или 10 000, така и тази ,че е загинал само 1 или пък 99. Ако тази редакция бе останала – и в чметирите случая ще се носи наказателна отговорност . Просто идиотията на „законодателите“ за пореден път роди тъпотия В този парламент няма дори искрица мисъл. Но и какво да се очаква, след като предходен председател на правната комисия,т.е.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 март 2020 10:20
Гост

В едно вече вярвам- икономиката ни наистина ще се съсипе. Или по-точно каквото е останало от нея.

Анонимен
Анонимен
23 март 2020 10:19
Гост

Тия мне знаят какво искат. Иди ми, дойди ми.

Давидков
Давидков
23 март 2020 9:48
Гост

Как се преценява, че дадена новина е менте? ОНзи ден Марка излезе с новина, че Роналдо си дава хотелите в Португалия за да ги направи болници. Това се разпространи в света, а се оказа фишек.

Гинчева
Гинчева
23 март 2020 9:47
Гост

Е много сте интересни дето се плюнчите против отпадането на регулация. Ма не се сещате, че и в супермаркета ще трябва да махнат промоциите. И тогава няма да купите 10 сапуна за 2 лв. а за 5. И няма да влачите консерви цяла количка за 10 лв, а за 25 лв.

Анонимен
Анонимен
23 март 2020 13:21
Гост

Така е. Ще ни резнат примоциите.

Поповски
Поповски
23 март 2020 9:46
Гост

Аз мисля, че регулацията отпада, защото знаят много добре кой как продава на завишени цени и ще му вземат по-голям данък после. Па той нека се мисли за тарикатин

ЪНСириЪс
ЪНСириЪс
23 март 2020 9:46
Гост

Не е сериозно това. Първо забраняваха, сега не забраняват. Първо казваха, че ще има регулация за да няма спекула, сега няма да има.

Фидосова
Фидосова
23 март 2020 9:45
Гост

Бе вие сте откачени.

Киркова
Киркова
23 март 2020 9:45
Гост

Е от това излиза, че утре някой може да плати 2000 лв. на сайт с трудно име, той да напише статия, че короната се лекува с близане на желязо, щото в желязото видиш ли антитела има. И от там всички да фанат да ближат желязо и да купуват железни прибори. И така хем менте новина, хем и пари изкарват.

Ставров
Ставров
23 март 2020 9:43
Гост

Да, аз съм съгласен, че това е ново и ние не знаем кое е правилно и кое не и света е разделен на две относно ситуацията. Знам, че пирличаме на роман на Оруел или на сцена от „Игри на глада“. Обаче ситуацията е трудна и трябват мерки за да не се нагнетява още. Сега ще си вдига някой цените за да си изкарва пари повече от друг и ще се пускат менте новини за пускане на паника и страх сред жителите на България, които и без това не са много умни.

Владимира
Владимира
23 март 2020 9:41
Гост

Демек спекула ще може да се прави, така ли? В тия времена?

Стоянов
Стоянов
23 март 2020 9:41
Гост

А каква е идеята? Знаете много добре, че се уплашиха някой, че Борисов натрупва преднина преди изборите с адекватните действия този път по време на криза и почнаха веднага във фейсбук да работят по опорни точки, че няма вирус в България и искат да вземат едни пари. аз мисля, че сайтове, които също пускат подобни фишеци трябва да бъдат спирани.

Христов
Христов
23 март 2020 13:24
Гост

Борисов винаги го е правел това преди избори. Не напразно разбира се. Я колко мандата изкара вече.

Димитриева
Димитриева
23 март 2020 9:40
Гост

За цените не мога да преценя. Но да не се наказват спамерите с менте новини не е сериозно. Да има грешки, но някога целенасочено се пускат менте новини.