Само машинно гласуване на избори, с малки изключения, отпадане на ограничението за 35 секции за гласуване в страните извън Европейския съюз, нов намален състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), видеонаблюдение при преброяване на бюлетините. Това са част от предложенията за промени в Изборния кодекс, които днес бяха приети окончателно на второ четене от парламента.

Един от основните спорни моменти беше във връзка със секциите в чужбина и за състава на ЦИК.

Дебатът около предложението за отпадане на ограничението за броя на секциите се завъртя около това дали се гарантират правата на всички български граждани – тук и зад граница, дали ще има влияние върху изборния процес от Турция и „кои българи са по-големи българи“.

Според Велизар Енчев (БСП) отпадането на ограничението ще позволи Анкара да е брокер в следващия парламент и ще даде „безконтролно право на Ердоган да определя броя на секциите и да кадрува в пленарна зала“.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН) използва трибуната, за да се обърне към българските граждани зад граница с думите, че в НС няма мисъл за тях, а лицемерие, което ще видят от ГЕРБ и БСП.

Арман Бабикян (ИСМВ) на свой ред заяви, че не може според вътрешната политика в една държава, парламентът да ограничава правата на българските граждани зад граница. „Ако в една африканска държава ядат хора, ние ще забраним ли на нашите сънародници там да гласуват“, риторично попита той.

Председателят на НС Ива Митева (ИТН) напомни на ГЕРБ, че те въведоха задължително гласуване като същевременно ограничиха броя на избирателните секции. Тя изтъкна, че докато не се въведе гласуване по пощата, не може да има никакви ограничения.

Дами и господа депутати, срам ме е от вас. В демократичната култура няма място за дискриминация. Нима са по-малко българи българите в Турция, Израел и Америка. Нашите съграждани са най-големият инвеститор в България, а са навънка, защото не можеха да намерят тука място да изхранват семействата си. Хората пътуваха по хиляда километри да пътуват„, обяви Мика Зайкова (ИНТ).

Вежди Рашидов (ГЕРБ) раздели българите тук и извън България. По думите му трябва да се разпореждат българите, които носят тежкия труд тук и плащат данъци. „Тези, които живеят отвън, не ми се струва нормално да определят живота ми тук. Спрете с това, че някой ден ще се върнат. От хубавото никой няма да се върне. Моите внучки никога няма да се върнат от Австрия, защото животът там е по-подреден. Ние ще се оправяме тук сами“, каза Рашидов.

Промяната в ИК мина на косъм – 117 депутати я подкрепиха, осем от ГЕРБ се въздържаха, а останалите от партията и всички от БСП се въздържаха.

Да има видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати, решиха още депутатите. ЦИК ще определя условията и реда за осъществяването му, а техническото осигуряване ще се извършва от Министерския съвет. За видеонаблюдението ще се използват камерите в училищата, а секционните комисии ще трябва да предават в районните записите.

Спор имаше и по отношение на предложението да се намали съставът на ЦИК от 20 на 15 души, включително председател и негов заместник. Идеята е членовете на ЦИК да се предлагат само от партиите в парламента, а не и от тези в Европейския парламент.

В пленарна зала бяха отправени критики към ГЕРБ, че сегашният състав на комисията позволява агитация на премиера в оставка Бойко Борисов от джипа. От ДПС пък заявиха, че един от членовете на ЦИК от квотата на патриотите е в несъвместимост и въпреки че в миналия парламент са подавали неведнъж сигнали за това, бившата председателка на НС Цвета Караянчева не е реагирала. От движението заявиха, че ще подкрепят предложението за намаляване на състава на ЦИК, защото въведеният от ГЕРБ механизъм – съставът ѝ да се разширява, ако в парламента влязат други партии, не е работещ. Така в един момент членовете на комисията могат да станат повече от депутатите, по думите на Хамид Хамид.

Предложението беше прието със 155 гласа „за“, 72 „против“ и двама въздържали се.

Според приетите текстове в ЦИК ще влязат представители на ГЕРБ, БСП и ДПС, както и на новите партии „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“. От комисията отпадат представителите на ВМРО. Членовете на ЦИК ще се предлагат от парламента, както е сега, и ще се назначават с указ на президента, като и в момента това е така за част от тях.

Иначе консултациите и процедурата по изслушването на кандидатите ще се развива пред президента.

Със 115 гласа „за“, 73 „против“ и 32-ма „въздържали се“ Народното събрание въведе само машинно гласуване на избори, с малки изключения. Депутатите записаха в Изборния кодекс, че машинно гласуване не се произвежда в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната. Освен това с хартиена бюлетина ще се гласува и „в случаите, когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно“. Машинно ще се гласува и в секциите в чужбина.

Дебатът беше продължителен. ГЕРБ призоваваше да се остави възможност и за гласуване с хартиени бюлетини. Цвета Караянчева обясни какви трудности могат да възникнат и са възниквали на последните избори. „На президента му трябваха пет минути, за да се ориентира как се гласува с машина, макар да казваше, че е като банкомат“, каза Караянчева. И продължи, че човек сяда пред машината и се чуди как точно става гласуването. Член на комисията му обяснява. И къде отива тайната на вота, попита Караянчева. И призова да има и хартиена бюлетина.

Караянчева попита и какво ще стане ако в малко населено място спре токът, колко ще издържи батерията на машината, такъв случай няма ли да провали гласуването.

Любен Дилов пък попита: „Ако религията ми забранява да пипам машина, какво правим? През цялото време говорите, че трябва да се дадат повече възможности – по пощата, електронно дистанционно и т.н. Дайте възможност и за гласуване с хартиени бюлетини“, каза Дилов.

Депутати от БСП възразиха като обясниха, че избирателите на левицата са упражнили правото си вот с машини и не е имало проблеми. Идеята на машините е да се спре с контролирания и купен вот, казаха те. Дадоха пример с изборите през 2019 г., когато имаше над 600 000 недействителни бюлетини. „Ще ви дам пример – в едно населено място с 800 избиратели, 780 участват в гласуването. 730 от тях са за ГЕРБ, като 728 са гласували с хартиени бюлетини. Нали ви е ясно защо ГЕРБ искат хартия? Защото само на хартия може да спечелят избори, а не на машини“, каза Георги Свиленски (БСП).

Колегата му Филип Попов допълни, че те слагат край на проблема с недействителни бюлетини, нито такива със специален код, с който се контролира вота, няма да позволят да има и толкова коригирани протоколи.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че движението няма проблеми с машинното гласуване. И даде пример със Сърница, където над 80% от избирателите са упражнили правото си на вот с машини. Но той посочи, че 27 на сто от избирателите са използвали машините и призова депутатите да се съобразят с тези данни и да дадат възможност и за гласуване с хартиени бюлетини.

Колегата му Рамадан Аталай на свой ред каза, че ДПС не иска нищо друго от вносителите на проекта, освен едно: „Преброяването да бъде машинно, нищо друго не искаме от вас и тогава ще видите, че ГЕРБ няма да се подсмихват подмолно и да карат горските под строй да гласуват“.

Депутатите отхвърлиха възможността да се гласува по пощата. За тази възможност ще се мисли евентуално в следващия парламент.

Не бе приета и идеята за електронното дистанционно гласуване, като то първо трябваше да бъде експериментално въведено на президентските избори. От дебатите стана ясно, че дори тестването на този начин на гласуване няма да е в обозримо бъдеще. При гласуването в пленарната зала само малка група от депутати от ИТН, ИСМВ и ДБ го подкрепиха, а огромна част го отхвърлиха.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2021 17:10
Гост

Секции в чужбина изобщо не трябва да се отварят. Защо хората, които живеят там, ще определят как ние да живеем тук?

Анонимен
Анонимен
30 април 2021 13:10
Гост

Машинно гласуване като в Индия и Бразилия, само дето там неграмотността е 90 процента. Явно и ние сме така, че ще ни и снимат как гласуваме и как броим – какво ще снимат като машината изплюва протокола с резултата? За капак да очакваме 100 000 гласа от Турция и познайте за кого? Невероятни глупости! Няма мажоритарен вот, няма левче партийна субсидия. Има само див популизъм и плюене! Ама ще се оправят нещата’

Advokat VG
Advokat VG
29 април 2021 21:19
Гост

Ако не друго поне парламентът е жив. Има дебат, верно Шумен и емоционален и не много перфектен. Но по-добре така, отколкото пълно единодушие и предварително взети решения.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 18:20
Гост

Е, така наистина може да се доближим до правовите държави.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 18:15
Гост

Браво! Отдавна чакани промени.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 16:49
Гост

Така трябваше да е още преди години. Години! Искаме освен Слави да управлява и Бербатов в БФС!

AnimalMan
AnimalMan
29 април 2021 16:48
Гост

Доволни сме

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 18:16
Гост

Особено от видеонаблюдението.

kalina
kalina
29 април 2021 16:47
Гост

Крадливото племе от ГЕРБ-БСП-ДПС се потриса, нали!

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 18:17
Гост

Да ги видим как ще купуват гласове сега.

Джинката
Джинката
29 април 2021 16:46
Гост

А така. Нека ги е яд от ГЕРБ! Нека бе!

Manoleva
Manoleva
29 април 2021 16:46
Гост

Трифонов е много смел и се справя добре. Браво.

Шумковски
Шумковски
29 април 2021 16:46
Гост

Страхотно. Ново правителство след новите избори и първата им работа да е лесничка – да поискат оставката на Михайлов и цялото БФС, защото то е корумпирано

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 16:45
Гост

Давай Слави – ние сме с теб! И ще си го търсим като завещано ако не управляваш ти и старите мутри искат пак да променят всичко.

Vergi
Vergi
29 април 2021 16:45
Гост

ГЕРБ да го …. облизва нали…сладоледа де.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 18:18
Гост

В тези жеги ще им се отрази много добре.

Филипова
Филипова
29 април 2021 16:44
Гост

Екстра. Честни избори – време е за тях

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 18:18
Гост

Доживяхме.

Борянова
Борянова
29 април 2021 16:44
Гост

Супер! Браво!