Може ли членове на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) от професионалната квота да участват в конкурсни комисии, при положение, че са били част от процедури за повишаване, които вече са приключили с класиране? Налице ли е конфликт на интереси, ако участват? Какво означава конкурсна процедура и кога тя е приключила за членовете на КАК, участвали в такава? Тези въпроси продължават да занимават Съдийската колегия, която с едно свое решение от началото на октомври предизвика проблеми с процедурите по конкурсите.

Темата отново беше поставена на обсъждане от зам.-председателя на КАК Красимир Шекерджиев. Поводът е, че в състава на комисията от професионалната квота влязоха съдиите Петя Колева и Мария Лалова. Двете участваха в конкурса за повишаване в Наказателната колегия на ВКС и бяха класирани съответно на шесто и десето място. Преди две седмици Съдийската колегия взе решение за повишаване на класиралите се на първите четири места и едва след това беше конституиран новият състав на КАК. Но двама съдии обжалваха конкурса и предстои дело във Върховния административен съд, което на практика означава, че процедурата не е приключила.

Заради това Шекерджиев попита дали сега двете съдийки могат да участват в съставите на конкурсните комисии при положение, че има решение на СК на ВСС от началото на октомври за наличието на конфликт на интереси, ако член на КАК участва в конкурсни процедури. По думите на Шекерджиев въпросът трябва да бъде изяснен, защото двете в момента не участват в никакви процедури, а това затруднява работата на комисията, която така или иначе е в намален състав и много трудно може да се взимат решения с необходимото мнозинство.

Красимир Шекерджиев заяви, че за него към настоящия момент липсва конфликт на интереси и Колева и Лалова биха могли да работят пълноценно в комисията. Той добави, че единствено в случай на прилагане на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ (за повишаване по вече приключен конкурс при освободена бройка), е редно двете да си направят отвод.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков заяви, че по принцип споделя тезата на Шекерджиев, но в решението на колегията от октомври се казва, че участието на членове на КАК в конкурсна процедура е конфликт на интереси.

„Колегите са все още в конкурсна процедура, защото има жалби пред Върховния административен съд. Как ще се развие делото е правомощие на ВАС. Ако имаше влязло в сила решение, безспорно те можеха да участват в КАК. При тези наши правила обаче не могат да участват в Комисията по атестирането и конкурсите“, заяви Чолаков и поясни, че конфликтът би бил преодолян и ако преустановят участието си в конкурса.

Вероника Имова обаче застъпи друга теза. „В настоящия момент не са в конфликт на интереси. Как ще се развие по-нататък конкурсът, с оглед двете жалби, ние не знаем. Но нито Колева, нито Лалова са били участници в КАК тогава, когато е било проведено оценяването на кандидатите и не са участвали в изготвянето на атестации. Те не биха могли да повлияят по какъвто и да е начин в качеството си членове на КАК по отношение на проведения конкурс. Преди да встъпят като част от комисията класирането е осъществено от конкурсна комисия, в която не са участвали, нито пък други колеги, които биха могли или са били в служебно отношение във връзка с изпълняване на правомощия в КАК. Те са оценявани от друг състав на КАК“, заяви тя.

„Ние се поставихме в това положение, сами създадохме предпоставки за всичко това. Сега трябва да обсъдим как и по какъв начин ще им дадем решение, каква правна стойност ще има то и доколко може да повлияе на другите компетентни органи“, заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Според Драгомир Кояджиков няма какво толкова да се дебатира. „Има решение на колегията за конфликт на интереси, не е редно сега да се внасят други нюанси. Те са в конфликт на интереси и Съдийската колегия трябва да ги отзове от състава на КАК“, заяви Кояджиков.

В крайна сметка Шекерджиев обеща за внесе промени за прецизиране на правилата.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Fen
Fen
30 октомври 2018 14:15
Гост

Напълно подкрепям тезата на Вероника Имова .

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2018 13:53
Гост

Какво има да циклят повече! Естествено, че има конфликт на интереси.

Пълен конфликт
Пълен конфликт
30 октомври 2018 13:55
Гост

Абсолютно съм съгласна. Немислимо е някой да е участвал в процедури за повишаване, които вече са приключили с класиране и след това да участва в конкурсна комисия.