И след присъда на затвор мнимият лекар от старозагорския ромски квартал „Лозенец“ Евгений Коцев е продължил да се представя за доктор и да лекува. Това е установила районната прокуратура в града и по нейно искане 48-годишният мъж е задържан от съда.

Той е обвиняем за това, че от септември 2018 г. до 3 юни 2019 г. е „упражнявал професия, свързана със здравеопазването на населението – професия на лекар, без да притежава за това съответната правоспособност, като деянието е извършено в условията на повторност“ (престъпление по чл.324,ал.3 вр.ал.2 вр.ал.1 вр.чл.26,ал.1 от Наказателния кодекс).

От прокуратурата съобщиха, че той е завършил висше образование – за медицински специалист, но в момента бил безработен. „За да си осигурява доходи започнал да практикува професията на общо практикуващ лекар, като обособил помещение като лекарски кабинет, в което приемал болни пациенти, предписвал и назначавал лечение, издавал съответните медицински документи“, посочват от държавното обвинение.

Коцев е осъждан многократно за престъпления от общ характер, като са му налагани различни наказания, лежал е и в затвора.

Две от присъдите му са именно за това, че си беше отворил кабинет в ромския квартал и „лекуваше“ срещу 20 лв. Последната дойде след като негов възрастен пациент почина.

Друго от делата срещу самозвания доктор беше за това, че пишел епикризи от името на лекари от МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, които давал на ромски деца за явяване пред ТЕЛК. По две дела той е сключил споразумения за пробация. По третото обаче присъдата е от 10 месеца лишаване от свобода.

При последния му арест Районният съд в Стара Загора е преценил, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че Коцев е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наблюдател
Наблюдател
12 юни 2019 19:35
Гост

Частният случай с това, че неправоспособен се представя за лекар, е по-малкото зло. Голямото е, че има такива групи от българското население, които са под заплаха от такива „лекари“, които няма как да бъдат защитени и предупредени, просто защото са необразовани и неинтегрирани.

Иванов
Иванов
11 юни 2019 17:15
Гост

Да, ромите са здравно неосигурени и не ходят на лекар. По-добре някой, който има някакви познания по медицина да ги прегледа, пък все нещо може да свърши. Най-вече срещу разпространението на заразни болести като морбили, например.

Доктор Живаго
Доктор Живаго
11 юни 2019 13:12
Гост

Най-лесно се управлява прост народ. Този е намерил на баницата мекото. Необразованите роми надали са се замисляли дали лекарят има нужното образование. А и имайки впредвид, че повечето пациенти са били благоразположени да плащат само по 20 лв., тъй като са без здравни осигуровки.

Наглост
Наглост
11 юни 2019 13:06
Гост

Не разбирам как може да си правиш експерименти със здравето и живота на човек. То бива меркантилност, но всичко си има граници.

Манго
Манго
11 юни 2019 13:06
Гост

Хубава работа, ама циганска.