Издирваната за имотни измами във Варна Ивелина Леонидова ще се раздели с имущество за близо 800 000 лева. Това е решил Варненският апелативен съд по делото, заведено срещу Леонидова от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

От комисията съобщиха, че основна част от отнетото имущество представлява сграда във Варна, която е в незавършен груб строеж със седем апартамента и три магазина. От Леонидова се конфискуват още лек автомобил и пари.

Производството срещу нея е започнало след повдигнато обвинение за извършена измама в особено големи размери, свързана със строеж на недвижими имоти. Случаят е отпреди 10 години, когато двете фирми на Леонидова – „Леонарх Билдинг“ и „Белла Вива“, публикуват обяви за продажба на апартаменти в новостроящи се кооперации във Варна. 12 кандидат-купувачи плащат пари на ръка за бъдещите апартаменти, но строителство е започнало само на една от сградите и тя е тази, която сега е конфискувана с решение на съда.

Само месец, след като получила пари от измамените собственици, Леонидова замразила строежа. Последвала е жалба на петима от тях срещу нея, но прокуратурата във Варна отказала да започне разследване, защото липсвали данни за извършено престъпление. Пострадалият Тодор Тодоров, който платил близо 47 000 евро за апартамент в изоставения строеж, завел гражданско дело срещу Леонидова и го спечелил, като тя е била осъдена да му плати цялата сума. След като не си получил парите, Тодоров подал жалба в прокуратурата, но прокурор Милена Неделчева прекратява делото и постановява, че Леонидова има параноидна шизофрения и не може да отговаря за постъпките си, както и да носи наказателна отговорност.

Разследване срещу нея обаче все пак е образувано след жалби в Икономическа полиция на всички пострадали в имотната измама, които са загубили над 550 000 лева. То пък е спирано два пъти, защото Леонидова не била открита и е обявена за общодържавно издирване. В хода на разследването е назначена нова съдебно-медицинска експертиза на Леонидова, но тя така и не е открита и за момента се води невменяема, каквото е единственото медицинско заключение за здравословното ѝ състояние.

Преди 10 години името на Леонидова се споменава сред участниците в светското шоу „Бал на блондинките“, в което е удостоена с наградата „Блондинка-строител с най-дълга коса“.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Чудя се
Чудя се
30 юли 2018 17:24
Гост

Разбирам, че сградата е там и може да бъде конфискувана, но колата и парите как ще ги прибере държавата? Не мисля, че „лудата“ измамничка ги е оставила, чакайки да й ги конфискуват след години.

Мигач
Мигач
30 юли 2018 17:18
Гост

Брей, хем шизофреничка, хем успяла да измами толкова много хора, че и да вдигне сграда на груб строеж, да спечели награда на конкурс за блондинки и накрая да се укрие съвсем успешно. Да е луда, да е луда, колко да е луда?

Агент 007
Агент 007
30 юли 2018 17:37
Гост

Съвсем си е наред. По скоро прави хората около нея на луди. Сигурно вече е профукала по-голямата част от парите.

пепи
пепи
30 юли 2018 17:09
Гост

Те всички такива като опре ножа до кокала се разболяват изведнъж.

Възмутен
Възмутен
30 юли 2018 17:11
Гост

И ние какво да правим в такъв случай? Да им искаме медицински свидетелства, че не са болни ли? А като прибираше парите как така нямаше шизофрения?

Анонимен
Анонимен
30 юли 2018 16:39
Гост

Само така! Колко хора изгоряха с тези фирми- фантоми.