Съдийската колегия отложи за петък дебата по писмото на магистрати от Апелативния специализиран наказателен съд, в което твърдят, че им е оказан институционален натиск с проверката на Върховния касационен съд (ВКС) по делото срещу бившата кметица на Младост Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Кадровиците решиха първо да поискат писмено становище от апелативните спецсъдии в какво точно се изразява, според тях намесата в независимостта им при осъществяване на проверката, т.е. те трябва да конкретизират оплакванията си.

Дебатът беше открит с изложение на председателя на ВКС Лозан Панов, който обясни, че е изпълнил законовите си правомощия по чл. 114, т. 9 от ЗСВ, че ще продължи да ги изпълнява, че такива проверки са правени на всички апелативни съдилища, че и на Софийския апелативен съд е правена проверка по висящ казус. Каза и че сам е участвал в проверки, като например по казуса с бившия кмет на Галиче Ценко Чоков, когато и главният прокурор Сотир Цацаров е попитал дали няма да се направи проверка на АСНС.

Не се касае за проверка по съществото на делото, а само за организацията на дейността на АСНС и движението на определена категория дела. Проверката не е за това как се е произнесъл съдът, а как е процедирал, дали е спазил процесуалните правила“, заяви Панов.

Шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков пръв предложи дискусията да бъде отложена, за да може членовете на колегията да се запознаят с изводите от доклада от проверката на ВКС, пратен на съвета вчера в 16.36 часа, както и със становището на шефа на АСНС Георги Ушев, което тази сутрин в 9.03 часа пристигнало в съвета.

Цветинка Пашкунова обаче заяви, че първо трябва да се изясни въпросът дали СК на ВСС може да коментира по същество доклада на ВКС, който е много обстоятелствен. „Става дума за правораздавателна дейност и ние нямаме правомощие да се намесваме в нея. Може само да коментираме дали е оказван опит за влияние. Констатациите на авторитетни и доказани върховни съдии и становището на председателя на АСНС са извън сферата на нашата компетентност“, заяви Пашкунова. И поясни, че единствената тема на дебата може да бъде дали проверката на ВКС съставлява опит за въздействие, форма на намеса във функционалната независимост на тези съдии.

Даниела Марчева и Атанаска Дишева изразиха недоумението си от писмото на апелативните спецсъдии, не им беше много ясно какво точно се иска от ВСС. „Те питат нас дали това е опит за влияние върху вътрешното убеждение, хора, които са извън темата?“, учуди се Марчева.

Боян Магдалинчев каза, че може да се вземе отношение и направи съпоставка между медийни публикации, в които се изразява позиция по делата по същество и на които съдебната власт реагирала с настояване да се изчака крайният акт, и проверката, разпоредена от председателя на ВКС по дело по същество.

Цветинка Пашкунова поясни, че единственото, за което може да се вземе отношение е дали при упражняване на своите правомощия председателят на ВКС е осъществил намеса във функционалната независимост на съдиите от АСНС.

Независимостта може да бъде накърнена освен отвън, така и отвътре – от съдии от по-високо ниво или от осъществяващите административното ръководство и това го записахме в стандартите“, каза още Пашкунова.

Атанаска Дишева заяви, че колегията трябва да попита съдиите дали се чувстват повлияни и засегнати и от кое по-точно. Тя напомни, че СК на ВСС има произнасяния в защита на магистрати, но в тези хипотези независимостта им вече е била засегната. Ако съдиите от АСНС са на мнение, че тяхната функционална независимост е била засегната, нека кажат в какво се изразява това, заяви Дишева.

Мнозинството възприе позицията ѝ и дискусията бе отложена за петък, за когато от АСНС трябва да дадат конкретен писмен отговор.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 23:35
Гост

ВСС говорител на ВКС ли се явява?

Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 17:06
Гост

Добре, че ВСС им отпусна още два дена за размисъл. Да видим сега какво ще измъдрят.

Анчо
Анчо
11 декември 2018 15:20
Гост

Панов въобще не е осъществил намеса във функционалната независимост на съдиите от АСНС. Той проверява резултатите от работата им.

Минувач
Минувач
11 декември 2018 15:21
Гост

Да, нарушение на НПК. И после Ушев бил невинен. Не стига, че ги съсипаха тези жени. Поне да си признаят грешката.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 15:19
Гост

Не зная за въздействие от страна на ВКС, но със сигурност са се опитали да упражнят натиск върху съдия Хинов. Много им беше неудобно решението му.