Главният прокурор Сотир Цацаров ще има още един заместник.

Днес Прокурорската колегия трансформира свободна щатна бройка за прокурор във Върховната касационна прокуратура и откри място за пети заместник-главен прокурор. Неговият ресор ще бъде предимно осигуряване на методическо ръководство на специализираните органи, стана ясно на заседанието.

До миналата година главният прокурор имаше петима заместници. Но единият от тях – Евгени Диков, бе избран за член на Висшия съдебен съвет. Другият – Борислав Сарафов, на свой ред оглави Националната следствена служба. Тогава Висшият съдебен съвет съкрати единия щат и така останаха четирима заместници. Пенка Богданова и Мария Шишкова са заместник-главни прокурори при ВКП, Ася Петрова – при ВАП, а Сарафов – заместник-главен прокурор по разследването.

Днес Сотир Цацаров напомни за съкращаването на бройката като обясни, че към онзи момент не е имало необходимост от нея. Сега обаче обемът от работа на ръководния екип на държавното обвинение значително нараснал. В момента Пенка Богданова отговаряла за два отдела във ВКП, Мария Шишкова също за толкова, а тъй като други два останали без ресорен заместник, тяхната дейност е на доклад на главния прокурор.

Същевременно с оглед и нуждата от засилена методическа помощ на специализираните прокуратури е необходим още един заместник, който да поема тази част от работата в държавното обвинение, както и да осъществява ефективно оперативно взаимодействие с органите за борба с корупцията, стана ясно още от думите на Цацаров. Той поясни, че бюджет за тази нова ръководна длъжност не е необходим.

Прокурорската колегия единодушно гласува за съкращаване на една бройка за прокурор във ВКП и откриване на такава за заместник-главен прокурор.

На днешното заседание колегията обсъди и казус, свързан с връчването на отличия на магистрати, които се пенсионират. Оказа се, че в администрацията на ВСС има седем невръчени почетни знака. Според правилата на съвета съответната колегия трябва да връчи отличията тържествено и публично.

Затова главният прокурор постави въпрос пред колегите си – как да решат казуса с невръчените почетни знаци. Дали пенсионираните магистрати да ги получат от съответните административни ръководители, дали колегията да упълномощи ръководството на прокуратурата да стори това, или отличените да бъдат поканени във ВСС, за да си получат наградите.

В крайна сметка колегията реши да покани пенсионираните магистрати на 4 юли и да им връчи отличията. Проблем съществувал с поканата на един от тях – бивша прокурорка от Софийската апелативна прокуратура, която след напускане на системата, се установила на неизвестно за колегите ѝ място и не може да бъде открита, стана ясно още на заседанието.

Кадровиците днес прекратиха дисциплинарно производство срещу Димитър Захариев, защото той вече напусна съдебната система. Захариев бе прокурор от ОП-Плевен. Срещу него има две дела за принуда и за участие в организирана престъпна група.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пенчо
Пенчо
07 юни 2018 14:22
Гост

Прокурор, който ще работи за държавното обвинение и ще осъществява взаимодействие с органите за борба с корупцията! Желая му успех от сърце, защото борбата ще е безмилостно жестока.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2018 9:55
Гост

Димитър Захариев мина между капките за съжаление. Не трябваше да прекратяват дисциплинарката.

Прокурор
Прокурор
06 юни 2018 20:11
Гост

Работата на държавното обвинение наистина нарастна много за добро или лошо.

Мая
Мая
06 юни 2018 20:19
Гост

Ролята на прокуратурата е водеща в ефективността на правораздаването.