Нов модерен арест, който отговаря на европейските изисквания, откри в Стара Загора министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Новите помещения, които са с капацитет до 63 задържани лица, се намират в сграда на територията на затвора.

Началникът на Старозагорския затвор старши комисар Иван Карушков обясни, че са спазени стандартите за минимална жилищна площ от 4 кв. м. на задържано лице. Във всяка килия има санитарен възел и вентилация. Помещенията са с прозорци с естествено осветление, което отговаря на нормативните изисквания. След преместването на ареста в сградата на затвора, задържаните ще имат възможност за престой на открито, отделно от лишените от свобода. Освен това те ще могат да ползват магазина на затвора, за да си купуват разрешени вещи и хранителни продукти. Ще имат и ежедневен достъп до медицинско обслужване.

Това е шестият арест в страната, който е преместен на територията на местния затвор. Такива вече има в Бургас, Враца, Ловеч, Пазарджик и Плевен. Предстои арестът в Сливен също да бъде преместен на територията на затвора.

При откриването днес правосъдният министър Данаил Кирилов е заявил, че активната работа за подобряване на материалните условия в затворите и арестите ще продължи.

Той е разгледал библиотеката, магазина и църквата в затвора. А новият арест е бил осветен от Старозагорския митрополит Киприан.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ВИП
ВИП
15 май 2019 12:15
Гост

Като гледам тая сграда отвън как изглежда, някой арестант-курортист може да получи парче мазилка по главата, докато яде вафла от магазина на ареста на припек. А много интересно какви са условията за хората от ГДИН и дали и за тях няма да ни се скарат от ЕС?

Иванчева
Иванчева
14 май 2019 15:03
Гост

Ей, този арест е VIP в сравнение с тези в София.

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 14:57
Гост

Крайно време беше да се подобрят нечовешките условия в арестите. А и предишното им състояние беше повод за глоби от ЕС.

Охранител
Охранител
14 май 2019 15:00
Гост

Загрижили се за арестантите. Ние нямаме елементарни условия за работа. Техниката ни е допотопна.