Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) отказа да награди съдийка от Разград. Причината – тя беше наказана дни преди да се пенсионира.

Става дума за Рая Йончева, която до края на август беше съдия в окръжния съд в Разград. Председателят на съда Лазар Мичев беше предложил тя да бъде отличена с „личен почетен знак втора степен – сребърен“ и с 1000 лева. Но СК на ВСС отхвърли предложението поради наложеното ѝ наказание „намаляване на заплатата с 15% за шест месеца“.

Решението беше взето единодушно и без дебат. Само едно нещо стана повод за кратка дискусия, а именно дали СК на ВСС да укаже, че отказът да се даде отличие подлежи на обжалване. „За“ гласуваха седем от кадровиците, а против бяха председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, Атанаска Дишева и Севдалин Мавров.

Иначе случаят с Рая Йончева е от 2020 г., когато председателят на ОС-Разград Лазар Мичев я предложи за наказание за действия и бездействия, които неоправдано са забавили четири дела и за това, че не е изпълнила други свои служебни задължения.

Мичев твърди, че Йончева е забавила дело по изпълнение на наказанието по влязла в сила присъда, като междувременно е изтекла и давността. Става дума за случай за убийство, за което А. Асенова е била осъдена задочно на 18 години затвор. Освен това Йончева не е предала въпросното дело в деловодството. А после се оказа, че то е изчезнало и няма дори възможност да бъде възстановено.

Другите нарушения, които бяха посочени, са, че е забавила произнасянето си по искане за възстановяване на суми по внесени парични гаранции, забавила е администрирането на частна жалба, поради което обективно е преградила правото на жалбоподател да бъде разгледана жалбата му от въззивния съд, както и е затруднила Националното бюро за правна помощ да получи следващите му се разноски. Наред с това Йончева не е изпълнила разпореждането на председателя на съда да върне делата си в деловодството и неоправдано е задържала в кабинета си срочната книга за наказателните дела за 1997-2000 г.

Както стана ясно, СК на ВСС я наказа с намаляване на заплатата с 15% за шест месеца.

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени наказанието като прие, че Рая Йончева е нямало как да предприеме действия за предаване на осъдената жена по делото за убийство, защото то изчезнало. Съставът посочи още, че при липсата на цялото дело, „за което Йончева няма вина, в конкретната хипотеза не може да се направи обективна и вярна преценка, дали поведението ѝ сочи на бездействие, което неоправдано забавя производство и изпълва състава на вмененото ѝ дисциплинарно нарушение“. За останалите три дела тричленният състав също каза, че няма доказателства (виж повече тук).

В средата на август т.г. петчленен състав на ВАС с четири на един гласа отмени първоинстанционното решение и наказа Рая Йончева. Мнозинството в състава не се съгласи със заключението на колегите си, че след като делото не е намерено в кабинета на Йончева и след като то е изчезнало безвъзвратно, то това означава, че тя не може да носи дисциплинарна отговорност, защото е била в обективна невъзможност да отправи предложение до министъра на правосъдието за предаване на осъдената Асенова.

Според четиримата съдии от ВАС подобно съждение игнорира изцяло обстоятелствата, че липсват каквито и да е данни и твърдения на съдийката, че са предприети действия във връзка с предаване на делото в деловодството на съда или на друг компетентен орган с оглед започване на процедура по привеждане в изпълнение на постановената по делото и влязла в сила на 12 октомври 2001 г. осъдителна присъда на А. Асенова. „Обект на дисциплинарната отговорност е тъкмо това бездействие на съдия Йовчева, което като отрицателен факт с правно значение не може да бъде доказано по друг начин освен посредством установяване липсата на предприети от компетентния съдия-докладчик действия по реализиране на производството за изпълнение на влязлата в сила присъда, съответно връщане на делото в деловодството на съда. Такива действия не се установяват по делото. В резултат, и към настоящия момент не е възможно изпълнението на влязлата в сила присъда спрямо А. Асенова“, заключи мнозинството в състава на ВАС (виж още тук).

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мичева
Мичева
15 септември 2022 9:04
Гост

Това е незряло решение на ВСС, и за съжаление взето единодушно. Надявам се решението им да се обжалва, за да не се допуска съдия да бъде наказан два пъти за едно и също нещо. Веднъж е наложено наказание за посочените нарушения и сега втори път са налага наказание като се отказва морална награда. А за останалите хиляди граждански, търговски, административни, наказателни дела решени през годините, положения труд, усилия, лично време, вкл. и през почивните дни. За тях ВСС мълчи. Имаше години, когато съдиите масово напускаха системата, съдилищата оголяха, а броят на делата беше огромен, и тези които останаха, поеха цялата… Покажи целия коментар »

:)))
:)))
14 септември 2022 22:11
Гост

Тия какво се правят на ударени и дръж ми шапката?! А колко магистрати, които медиите се напълниха с публикации, свързани с техни далавери, схеми, забавени дела и престъпни поръчки, бяха пенсионирани и наградени! Явно съдийката не е била дупе и гащи с ВСС.

ВКС
ВКС
14 септември 2022 15:24
Гост

Е разгеле, коригираха статията – става реч за ОС Разград

Хари
Хари
14 септември 2022 14:48
Гост

E, как така делото ще изчезнало и няма дори възможност да бъде възстановено.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 14:21
Гост

Не знам на какво основание се правят предложенията. Един, който заслужаваше и за работа, и за помощ към колегите – нищо, един друг, дето само се скатаваше и мазен, получи. Та не знам.

Николай
Николай
14 септември 2022 14:49
Гост

В много от случаите проявяват субективизъм просто.

Флоров
Флоров
14 септември 2022 11:01
Гост

Става въпрос за Разград, а не за Габрово. Въпросът е, защо председателя на съда, първо я е предложил за наказание, а пък накрая я е предложил за награда. Тая криворазбрана колегиалност трудно се разбира. Доколкото се пише в статията, това нарушение е за уволнение, тъй като става въпрос за присъда за убийство. И последно, дали съдийката си е взела 20-те заплати?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 септември 2022 11:52
Гост

Е сребърен медал де, не е златен, нали?

Любител
Любител
14 септември 2022 13:37
Гост

Взела е, взела, най много да си и удържали 15 процента от 6 заплати.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 10:47
Гост

Не е приятно точно преди пенсия, но няма друг шанс. Когато е направила такова нарушение…

Борислав
Борислав
14 септември 2022 14:51
Гост

Доста сериозно при това.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 10:47
Гост

Не я е срам! Да се гаври със съдбитеи надеждите на куп хора

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 12:47
Гост

Недей, ще ни разплачеш

Анонимен
Анонимен
14 септември 2022 10:47
Гост

Заради такива повлекани се налага да търпим бавния съд и да знаем, че няма да вземе решение бързо.

Тити
Тити
14 септември 2022 14:53
Гост

Доста такива случаи има за съжаление.

Gomel
Gomel
14 септември 2022 10:46
Гост

Дано послужи за назидание за другите, които бавят и туткат дела с години без никакви обективни причини. Всички в страната знаем, че опре ли работата до съд и се проточва с месеци и години, нещо, което може да се реши и за седмици.

Красен
Красен
14 септември 2022 14:55
Гост

Да не ти се налага… Ходене по мъките е.

Антоан
Антоан
14 септември 2022 10:45
Гост

Голяма мизерия всеки случай. Да работиш цял живот в системата и накрая да се наакаш преди да си търгнеш. Да опетниш всичко

ВКС
ВКС
14 септември 2022 10:45
Гост

Моля списвачите на статията да коригират глупостите които са написали – за кой окръжен съд става реч – Разград или Габрово?
Много ниско ниво !

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 септември 2022 11:54
Гост

И аз чета Габрово, пък после изведнъж тоя случай, за който писаха вече със забавеното дело за убийство. Пълна каша са Лекс понякога.

Мики
Мики
14 септември 2022 14:57
Гост

Eх, ти пеефски троле!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 септември 2022 17:41
Гост

Извинявам се, ни е добре да спрете да гледате в огледалото преди да пишете.

Велизара
Велизара
14 септември 2022 10:45
Гост

Желая им да нямат повече такива казуси. Но и ако жената се е справяла добре цял живот, като съдия и това е малко тежко наказание де.

Христов
Христов
14 септември 2022 14:58
Гост

И нейното нарушение не е никак леко.

Хараламбидинос
Хараламбидинос
14 септември 2022 10:44
Гост

Определено това си е гаден казус, но и такива се случват. Няма как.

Врачев
Врачев
14 септември 2022 10:43
Гост

Уви държавните служители май си имат такива наклонности. Чувал съм за подобни забавяния за издаване на документи от служител в малко градче в провинцията. Просто не му бил приятен някой си съгражданин и той нарочно решава да го бави в издаването на документ. Вместо да го извади за 2 седмици, той го вади 5 месеца. Ако щеш.

Клементина
Клементина
14 септември 2022 10:41
Гост

Уви това не е единствен случай. Май май доста съдии си правят пас, когато трябва да се взема решение.

Попов
Попов
14 септември 2022 10:40
Гост

Ако има нарушение и то е факт и е доказано, то трябва да си понесе наказанито,няма как. Да забавяш нарочно дела е глупаво и гадно за много хора. Както и подкопава авторитета на съда.

Чочо
Чочо
14 септември 2022 15:01
Гост

Пълно безхаберие!