Моловете и фитнесите отварят от понеделник. Големите търговски обекти ще започнат работа, след като премиерът Бойко Борисов разпореди да се създаде организация за отварянето им следващата седмица.

Решението му е взето след среща с представители на големи търговски обекти и на Българската ритейл асоциация, съобщиха от правителството. На разговора са присъствали и министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на икономиката Емил Караниколов, както и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Моловете са затворени от 13 март, когато в страната беше обявено извънредно положение заради коронавируса.

На срещата днес в детайли са били обсъдени условията, при които може да бъде възобновена дейността на моловете предвид мерките за борба с разпространението на COVID-19. Отбелязан е бил и приносът на бранша за българската икономика, което налага въпроса за рестартиране на дейността му, изтъкват от кабинета.

С колегите от икономиката, здравеопазването и щаба последните 2 седмици работим по темата с много дискусия, с много медицински аргументи и се надяваме да отработваме въпросите един по един. В много от държавите в момента се говори за разхлабване на мерките, а в България някои от търговските обекти въобще не бяха спирани“, е казал Бойко Борисов.

Той е посочил още, че е задължително да продължи спазването на баланса между постепенното възстановяване на нормалния икономически живот и осъществяването на противоепидемичните мерки с цел максимална защита на здравето на българските граждани.

Привечер здравният министър издаде заповедта за отваряне на моловете, но не всички търговски обекти в тях ще може да заработят от 18 май. Остават затвворени увеселителните и игрални зали, дискотеките, баровете, закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито, с изключение на заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход (виж заповедта тук).

Отварянето на фитнесите пък е договорено на среща между спортния министър Красен Кралев, здравния – Кирил Ананиев и Българската асоциация за здраве и фитнес.

Участниците са постигнали консенсус за отваряне на залите в понеделник, като климатиците задължително ще работят, но собствениците ще са длъжни да почистват филтрите всяка седмица. Уредите ще трябва да бъдат дезинфекцирани след всяко ползване, а носенето на маски в залите няма да е задължително. Ще се допускат до 10 души да тренират групово, а индивидуално трениращите трябва да са по един на 4 кв./м.

С новата заповед от днес се дава възможност на детските градини и училищата да организират обучение на ученици, оценяване и подкрепа за личностно развитие, а университетите да организират обучение и оценяване на студенти и на докторанти, доколкото и ако е възможно от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Fthhdgjhg
Fthhdgjhg
16 май 2020 17:51
Гост

Голяма простотия е това! А иначе училища и градини затворени… Никаква логика! Дано хората да проявят разум и да не ходят там, нищо че е разрешено!

Шалимар
Шалимар
15 май 2020 14:31
Гост

Министър Ананиев е много добър човек. Помолиха го да отвори кръчмите-отвори ги. Помолиха го за парковете-отвори ги. След молба от бизнеса отвори и МОЛовете. За училища и детски градини никой не го моли да ги отворя и ето как стоят затворени. Ще го помоли ли някой да отвори и публичните домове.

123
123
15 май 2020 12:00
Гост

И сега, генерале, ако измрат яко хора, кой ще е виновен?

Емилиева
Емилиева
15 май 2020 11:56
Гост

Вярвам, че имаме шанс да живеем нормално!

Daniel
Daniel
15 май 2020 11:56
Гост

Да, в МОЛ!

Мавродиева
Мавродиева
15 май 2020 11:55
Гост

Дано скоро се върнем към нормалното

Пенова
Пенова
15 май 2020 11:55
Гост

Нищо нормално няма, а с тия половинчати мерки ептен скоро няма да се върнем към така нареченото нормално

Даниел
Даниел
15 май 2020 11:54
Гост

За мен е излишно да се отварят. Но от друга страна на хората им трябва работа и трябва да има някой да се пинкя там по магазините за 4те парцала дето ще продадат днес

Memo
Memo
15 май 2020 11:52
Гост

Отколешната борба на народа да има молове.

Линкаря
Линкаря
15 май 2020 11:52
Гост

Сакън. Че без Молове не може

Анонимен
Анонимен
15 май 2020 11:49
Гост

Много добра новина. Магазините там имат висок наем, а хората изнемогват с плащането му вече втори месец.

Анонимен
Анонимен
15 май 2020 11:50
Гост

Стига бе! Банките дадоха отсрочка, НАП също за плащането на данъци. Не е човешко да ти искат четирицифрена сума, с която не разполагаш

Руми
Руми
15 май 2020 11:47
Гост

Ей, разгеле! Въобще не биваше да ги затварят. Като си спазваш дистанция и носиш маска няма нищо страшно.

Анонимен
Анонимен
15 май 2020 11:48
Гост

Казват, че коронавирусът оставял трайни мозъчни увреждания. Вие дали си правихте тест?

Анонимен
Анонимен
15 май 2020 11:42
Гост

Айде, да ни е честит поредният развъдник на коронавируса!

Хриси
Хриси
15 май 2020 11:43
Гост

Този Борисов в последно време прави само бегли опити да мисли. Но не му се получава.