Отбор Alma mater на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели първото национално състезание за решаване на наказателноправни казуси.

То се проведе от петък до неделя в столичната Съдебна палата, а студентите бяха оценявани от едни от най-добрите наказателни съдии и прокурори у нас.

Организатор на надпреварата е Юридическият факултет на СУ, а в нея бяха поканени да се включат всички юридически факултети в страната. Така участваха студенти от III до V курс от УНСС, Нов български университет, Варненския свободен университет, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Академията на МВР и Софийския университет, които сформираха общо десет отбора.

Състезанието е под формата на симулиран наказателен процес, при който студентите представят обвинение (в ролята на прокурори) или защита (адвокати) по реален казус. То протече в три етапа на елиминационен принцип. След първия останаха четири отбора. Така един срещу друг в полуфиналите се изправиха Alma mater от СУ срещу „Логос“ на Нов български университет и Dominus litis от СУ срещу „Семейство“ на Университета за национално и световно стопанство.

Финалът беше в неделя между двата отбора на Софийския университет и един срещу друг в ролята на обвинители и защитници застанаха Alma mater и Dominus litis, а победата беше за прокурорите от Alma mater. Екипът на обвинението беше с капитан Християн Иванов и членове на отбора Янка Косарова, Калина Трифонова, Ангелос Триандос и Мирела Александрова.

На финала студентите пребориха сили като обвинители и защитници по едно дело, което привлече голям медиен интерес и наскоро приключи с окончателно решение на Върховния касационен съд. Става дума за процеса срещу Патрик Първев и Александър Донов, които бяха осъдени на шест години затвор за причиняване на тежка телесна повреда на тригодишно момченце, което майка му им беше поверила да гледат.

В ролята на съд, т.е. жури, по време на състезанието влязоха само действащи магистрати – сред тях бяха зам.- главният прокурор Ася Петрова, съдиите от Върховния касационен съд Галина Захарова и Галина Тонева, съдиите от Софийския градски съд Анелия Щерева, Руси Алексиев и Виолета Магдалинчева, Десислава Петрова от Софийската градска прокуратура и др. За да бъдат максимално близко до реалната среда, състезанието се проведе в Съдебната палата.

Двата отбора финалисти от СУ с декана на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Санди
Санди
14 май 2018 21:18
Гост

Разбрах, че отборите от СУ са решавали единия от казусите малко преди състезанието. Дали е случайно? Жалко, ако е било нечестно.

Hey
Hey
17 май 2018 10:36
Гост

Няма нищо случайно. Винаги ще ги лансират. Все пак са от ‘СУ’.

зад решетките
зад решетките
14 май 2018 20:40
Гост

Поздравления!

Минувач
Минувач
14 май 2018 11:49
Гост

Прекрасни млади хора. Наказателноправните казуси по някога затрудняват дори магистратите.

Mun4o
Mun4o
14 май 2018 11:50
Гост

Ti pyk se izkaza. Koi to4no se e zatrudnil.

Минувач
Минувач
14 май 2018 11:55
Гост

Извинете, просто не се изразих добре. Става въпрос за противоречивата практика, която обикновено води до тълкувателни дела.

5-ко
5-ко
14 май 2018 11:44
Гост

Браво! За сетен път се убеждавам, че в СУ образованието е на много високо ниво.