Окръжният съд в Русе остана без постоянен председател, след като днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не пожела да подкрепи единствения явил се кандидат – Йордан Дамаскинов.

В конкурса участва и съдия Росица Радославова, но тя не се яви на изслушването днес, като изтъкна здравословни причини, но е призовала за подкрепа на опонента си, защото бил по-умерен и балансиран.

И двамата са редови съдии в окръжния съд, който на общото си събрание не е гласувал изрично подкрепа за някой от тях. То обаче е минало без особена активност, стана ясно на днешното изслушване, като единственият цитиран участник беше съдия Петър Балков, който е казал пред колегите си, че и двамата кандидати са били изчерпателни и подходящи.

Днес пред съдийската колегия съдия Дамаскинов открито говори за проблемите покрай обсъжданата реформа на съдебна карта и Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), след като му бяха зададени такива въпроси. Най-обсъждана пък се оказа мотивацията му за заемане на поста, тъй като на общото събрание е изразил съжаление, че по-старши съдии не са се кандидатирали за поста, за да освободят останалите от чувството за дълг.

Това беше един от въпросите, които председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков зададе на кандидата и поиска да разбере дали той има желание да стане председател, или се явява само от чувство за дълг.

„Трудно взех това решение, защото никога не съм бил административен ръководител и не съм абсолютно уверен, че ще се справя, но вярвам, че председателят трябва да бъде излъчен от съда, да го познават и да му вярват колегите. Така че, да, амбицирам съм, но това не е егоистична амбиция да израствам в йерархията, защото на този етап е повече бреме, отколкото успех. Аз цял живот съм решавал дела“, отговори Дамаскинов, а за забележките относно вяло преминалото общо събрание добави, че е разочарован и е очаквал по-голяма активност. Според него обаче това може да се поправи с поставяне на обсъждане на спорни въпроси от председателя, по които съдиите да гласуват. По думите му е възможно и колегите му да са се притеснявали, тъй като не са знаели кой от двамата кандидати ще е новият председател.

На друг въпрос на Чолаков за ЕИСС, Дамаскинов отговори, че е можело да е по-опростена и интуитивна и има „досадни проблеми“, с които се сблъскал – системата определяла двама председатели на състав от трима съдии, а от „Информационно обслужване“ отговаряли, че недопускането на тази ситуация не им е било в заданието.

На въпрос за модел 4 за реформа на съдебната карта и за перспективата районните съдилища да гледат само бързоликвидни дела, Дамаскинов директно каза, че това ще обезкуражи младите му колеги.

„Предложението разбуни духовете, но не е моя работа да критикувам или хваля, защото уважавам труда на колегите“, каза Дамаскинов и добави че според него така районните съдии ще гледат само еднообразни дела, а наблюдението му е, че те искат бързо да се развиват и израстват.

„С всяка следваща година младите стават все по-напористи, искат бързо да растат, да гледат повече дела. Разбираемо е, но мисля, че прекалено много биха били ограничени, ако гледат само тези прости дела. Няма да израстват в професията“, обясни кандидатът.

Той говори и за тенденцията за закриване на съдийски длъжности и преместването им основно в София и в частност в специализираните съдилища, като в момента тече процедура за закриване на място на съдия, който се пенсионира в окръжния съд в Русе.

„Едва ли може да очаквате, че ще постъпя по друг начин, освен да искам запазването на всеки щат. Да се загуби място винаги се е оценявало като голям неуспех за председателя. Не знам как може да се пребори той, след като вие решавате нещата на база на цялата страна, но аз съм длъжен да полагам усилия и да огранича това постепенно свиване, доколкото ми позволяват възможностите“, каза Дамаскинов.

Друг съществен момент от изслушването му се оказа работата, проблемите и бъдещето на районния съд в Бяла. Той разказа, че там има четирима съдии, които са от Русе и вероятно пътуват до там, без да им се поемат разноските. Според него ще има проблем с достъпа до правосъдие при евентуалното закриване на съда в Бяла, защото пътят до там е натоварен, опасен, с много катастрофи, а населението е възрастно и по-трудно ще пътува. Дамаскинов подчерта също, че едва ли ще има нова съдебна сграда в малкия град, ако съдът там стане териториално отделение.

По време на дискусията Цветинка Пашкунова каза, че ще го подкрепи, защото е честен и мислещ съдия и каза, че е впечатлена от призива на неявилата се съдия Радославова за подкрепа на опонента ѝ.

„Не се колебайте да подкрепите съдия, който не подкрепи преобладаваща част от нашите предложения напоследък и даде неположителни оценки за системата. Той даде честни и обосновани отговори от практични съображения“, каза Пашкунова.

Георги Чолаков пък каза, че безспорно Дамаскинов е отличен съдия, тъй като и атестацията му е от 99 точки, но няма да го подкрепи, защото нямал необходимата мотивация за длъжността.

„Трябва да го желае, защото вярвам, че има сили, а да не го прави от чувство за обреченост“, каза Чолаков.

Веднага след това думата взе и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който призова колегите си да не търсят несъществуващи доводи за негативен вот.

„Ще започна с чувството на обреченост и за мотивацията. То може да се третира като чувство, което всеки усеща и тук като предпоставка за решение, което е вече взето“, каза Панов и поиска искрените отговори на Дамаскинов за модела за реформа, информационната система и членството му в Съюза на съдиите в България (ССБ) да не стават пречка да бъде избран.

„Не го наказвайте за това. Нека професионалните му качества надделеят пред хипотетичните умозаключения, че няма мотивация“, добави Панов.

Опонира му Севдалин Мавров, който каза, че също е член на ССБ и не харесва модел 4, но това не е основание да подкрепи или не кандидат, но той щял да гласува против Дамаскинов, защото не познавал сградния фонд на районните съдилища и конкретно на Бяла.

„Оказва се, че колегата не знае положението в Бяла, а би трябвало да го знае. Там направихме ремонт на друга сграда и изнесохме съда оттам, старата не можеше да се оправи и трябва да бъде съборена. Много скоро новата сграда ще започне да се строи“, каза Мавров.

Драгомир Кояджиков се включи в заседанието по време на дискусията, като се извини със семейни проблеми. Той каза, че и двамата кандидати са отлични съдии, но нито един от тях не е бил подходящ за председател. Кояджиков напомни, че е работил в Русе и е разговарял с много съдии от града, които не са изразили мнението си на общото събрание. Те обяснили, че не искали да се конфронтират с Радославова и Дамаскинов, но те „не били хората, които биха обединили колектива“

Красимир Шекерджиев призова да не се отваря кутията на Пандора с внушения, че изборът зависи от членствата на кандидатите в съсловни организации и мнението им за съдебната реформа и предложения модел.

„Нямам съмнение в почтеността на колегата, че желае да бъде избран и вярва, че ще се справи. Въпреки липсата на конкретни отговори, аз ще го подкрепя“, каза Шекерджиев.

Лозан Панов пък репликира Кояджиков, защото дори не е изслушал кандидата, а вместо от общото събрание, си прави изводи от телефонни обаждания до отделни съдии.

„Какъв сигнал даваме на общите събрания и магистратите, когато с телефонни обаждания се получава информация, която тук се представя на ВСС за вземане на отговорно решение?“, попита Панов и добави, че ако това е начинът, то е ясно и защо самоуправлението на съдилищата не дава резултати. Кояджиков пък му отвърна, че промените в Закона за съдебната власт са били несъстоятелни и самоуправлението, не само че не е проработило, но и никога няма да проработи.

„Крайно време е да го признаете това, а не да хулите. Това самоуправление обезличи ръководителите“, допълни членът на ВСС.

„Ако някой обезличава самоуправлението, то това са решенията на ВСС“, отвърна му и Панов в края на дебата.

Преди гласуването Атанаска Дишева коментира, че съдии от кариерата като Дамаскинов с 20 години стаж в един съд, се колебаят и не искат да се кандидатират заради унижението, на което ги подлагат кадровиците.

В крайна сметка за единствения кандидат гласуваха Панов, Дишева, Цветинка Пашкунова и Шекерджиев, а Чолаков, Мавров, Кояджиков, Боян Магдалинчев, Вероника Имова и Боряна Димитрова бяха против.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ранбосилек
Ранбосилек
25 февруари 2021 8:31
Гост

Толкова харесвах Вероника Имова. Като съдия винаги е била професионалист, изтъкана от мисъл в най дълбоки детайли и като автор винаги е спазвала строги принципи на обективност и всестранно. Тук във ВСС, направо е друг човек. Безпринципна, безцеремонна. Дори не мога да я слушам как си насосва тези без доказателства, за да угоди на мнозинството.евала на Шекерджиев, само той запази принципите и вътрешното убеждени.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 22:11
Гост

СК на ВСС за пореден път доказа своята абсурдна несъстоятелност. Тези хора кадруват съобразно политическата конюнктура, с присъщи за комунизма похвати и разбирания. И вече дори не се притесняват да го демонстрират открито(за справка Кояджиков). Дотук с независима съдебна власт и тям подобни витиевати високопарности, макар и написани в Основния закон.
При това положение е по-добре да се спестят такива постановки, поне ще се спестят много пари за заплати и режийни, които могат да бъдат насочени към здравеопазване или социални плащания. Закривай!

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 20:14
Гост

Това, че съдия Дамаскинов притежава нужните качества за тази позиция – е ясно. Това, което стана пределно ясно на това изслушване е, че голяма част от членовете на ВСС не са избрани заради компетентността им, а просто заради това колко са удобни. Неподкрепилите кандидата или не се обосноваха изобщо, или изтъкнаха абсурдните аргументи, че той не кипи от амбиция и не познава сградния фонд на районните съдилища, игпорирайки добрите идеи на Дамаскинов и високата му оценка като съдия със стаж над 20 години в съда, за който се кандидатира. Върхът беше, когато Кояджиков отхвърли кандидатурата без да е присъствал на… Покажи целия коментар »

Panzer-VI
Panzer-VI
23 февруари 2021 19:46
Гост

Да въвеждат по-скоро униформи за прокурорите и съдиите, не някакви лигави тоги. Със знаци различия на ранга, на петлиците. Отляво знака за ранга, отдясно емблемата на ГЕРБ. Така ще избират най-мотивираните.

Т-34
Т-34
23 февруари 2021 18:25
Гост

Ей до това водят разни лиготии – самоуправления, независимост… Ей, навремето как беше – партията ти казва – отивай, щеш не щеш – отиваш, председателя като мине по коридора, замръзваш- ама иначе спокойствие, петък от 12 ч. нататък Ден на майстора и срещу 1 май, 9 септември, 7 ноември септември Нисата на Родопа донася щайгите с ребра до задния вход, за вкъщи… И никой не чуваше и не знаеше какво става в съда, очите на ТВ и радио не бяха все в нашите панички, и не ни занимаваше великия въпрос ще ти отменят ли едно-две решения, дали ще имаш 98… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 19:18
Гост

Сега да не е по-различно? Освен, че през задния вход вкъщи (или посред нощ) обикновено освен щайгите и пликовете ти доставят и нещо за удовлетворение на други страсти?

Беше грешка
Беше грешка
23 февруари 2021 17:19
Гост

Голяма излагация беше изказването на Кояджиков. То всички сме наясно, че нещата вървят с интриги и телефонни обаждания, но и да си го признаеш по заобиколен начин, е доста неадекватно.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 16:59
Гост

„Ако някой обезличава самоуправлението, то това са решенията на ВСС“, отвърна му и Панов в края на дебата.“
Много на място казано.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 16:25
Гост

Казал си е каквото мисли и каквото е, според него. Ако беше споделил, че смята да е активен председател и да обикаля села и паланки, по примера на Гешев (директно да му се възхити), веднага гербаджиите щяха да го изберат.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 15:39
Гост

Няма да позволят активен член на ССБ да стане председател на съд. Те не искат опозиция. Виновни са си колегите на място обаче. А ВАС и неговите председатели последната декада са основен рупор на властта и статуквото. Все пак господин Чолаков с решението си потвърди уволнението на един предишен председател на съюза. Дано съм жива да видя вселенското възмездие, защото то съществува. И може да им е смешно на някои хора сега като четат, но за всяко нещо си има време и място

Жокера
Жокера
23 февруари 2021 15:28
Гост

И какво сега? Очевидно е, че на общото събрание на съда съдиите са мълчали, защото им е все тая. Не може един съд да стои без председател, просто защото на другите съдии им е все тая. Накрая отсвирваме и единствения кандидат за председател, който се е опитал да отсрами „плахите“ си колеги. Евала, Съдийска колегия, при този темп на развитие на обстоятелствата в този съд няма да има има председател до края на това десетилетие. Това ще важи с пълна сила и за още други съдилища из дълбоко забравената „провинция“ (ОС-Видин например, чийто единствен кандидат също беше унижен при изслушването… Покажи целия коментар »

Петко 2
Петко 2
23 февруари 2021 18:55
Гост

И защо един съд да не може пез председател?

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 19:52
Гост

Може, защо да не може, случва се. Но нормално ли е?

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 15:27
Гост

Пълен субективизъм. Позор!

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 15:25
Гост

Това никак не е добре. За един съд е изключително важно да има ръководител.

Podmol
Podmol
23 февруари 2021 15:11
Гост

Такава ни е цялата работа.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 15:26
Гост

Хубава, ама българска.

Опенхов
Опенхов
23 февруари 2021 15:11
Гост

Аз съм амбициран, ще ме вземете ли? Нищо не разбирам, но ме вземете

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 15:11
Гост

А той кандидатът трябва да кипи от желание ли?

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 15:10
Гост

Е то и аз може да не съм амбициран за нещо, но като ми дойде до главата го върша. Човека не значи, че няма да се справи.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 15:10
Гост

Не ме изненадват тези глупости.

Равиоленска
Равиоленска
23 февруари 2021 15:10
Гост

Някой изненадва ли се? Това си е пародия

Mavri
Mavri
23 февруари 2021 15:09
Гост

Пълна излагация

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 15:04
Гост

Да си амбициран просто въобще не е достатъчно като качество.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 15:05
Гост

Така е. Гешев го гони луда амбиция, но какво от това.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 14:35
Гост

Пълна пародия. И то не за първи път.

Симеон
Симеон
23 февруари 2021 14:32
Гост

Очаквано е да няма много желаещи за тази позиция.

оставка и затвор
оставка и затвор
23 февруари 2021 14:22
Гост

Срамно, срамно, срамно. В края на мандата си показаха рогата. Какво му е на човека, освен, че е от ССБ. Аз не съм и никога не съм бил, но подобни аргументи са позор