Бившият частен съдебен изпълнител (ЧСИ) Иван Карапанчев се споразумя с окръжната прокуратура в Плевен за пробация, след като се призна за виновен за престъпление по служба.

Окръжният съд в Плевен е одобрил споразумението, според което Карапанчев ще се регистрира два пъти седмично по настоящ адрес за една година, през която ще се среща периодично и с пробационен служител, показа проверка на „Лекс“. Определението на съда е окончателно.

Става дума за длъжностно престъпление, което Карапанчев е извършил отново във връзка с дружеството „Плевенски хляб“ ООД. Преди две години той беше окончателно осъден условно на две години затвор за престъпление по служба и за преправен документ.

През 2016 г. при него постъпило искане от Албена Исаева – съпруга на бивш съдружник във фирмата, с което тя искала да се образува изпълнително производство срещу „Плевенски хляб“ ООД. Преди това Исаева купила друга фирма и я преименувала на „Плевенски хляб“ ЕООД, като през нея започнала да изкупува задълженията на стария хлебозавод. Карапанчев извършил опис на имота на „Плевенски хляб“ ООД, но без да извърши предварителна проверки за тежестите върху него, нито поискал вписване на възбрана върху подлежащия на изпълнение имот. В протокола от извършения опис пък не попълнил данните за изпълнителния титул, въз основа на който е образувано изпълнителното производство, мястото на описа, наложените върху имота ипотеки и възбрани, не била посочена и началната цена, от която да започне наддаването. Карапанчев назначил вещо лице да извърши оценка на имота, но след това приложил друга оценка на експерта по различно изпълнително дело, като заключението дори не било в оригинал, а сканирано и преправено с многократно занижена цена.

След това изготвил обявление за първа публична продан на имота, без в него да са посочени собственик, пълно описание, има ли наложени ипотеки и на какви суми. В обявлението началната цена била определена на 62 750 лв., съгласно преправения документ, въпреки че данъчната оценка възлизала на близо 240 000 лева. Обявлението не било публикувано на сайта на окръжния съд с линк към страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), а за насрочената публична продан не били уведомени нито банката кредитор, нито НАП.

Според актовете за разгласяване, това е станало чрез разлепване на съобщения в хлебозавода, в кантората на частния съдебен изпълнител, в сградата на районния съд и в общината. Така за публичната продан научила обаче фирмата „Петрол-Трейдинг Груп“, към която хлебозаводът също имал дългове. Тя поискала да се присъедини към делото като взискател. Първоначално Карапанчев сложил резолюция молителят да бъде присъединен.

Но три дни по-късно ЧСИ спрял изпълнителното дело, защото и други кредитори поискали да се присъединят, и отменил насрочената публична продан. Албена Исаева подала жалба в съда срещу спирането, но делото било прекратено, защото ЧСИ не администрирал редовно жалбата.

Заради нарушенията по изпълнителното дело, през 2017 г. КЧСИ лиши Карапанчев от правоспособност за 5 години.

Новият процес срещу него е свързан с две изпълнителни дела във връзка с плевенския хлебозавод, по които отново без оценка от вещо лице и без оповестяване на публичната продан, възложил 13 автомобила, техника и друго имущество, собственост на „Плевенски хляб“ ООД, на фирмата на Исаева, на дружеството „Плевен 2016“ и на едно физическо лице, като общата стойност на имуществото е за близо 85 000 лева.

Възлагането е станало без оценка на вещо лице, без Карапанчев да е изпълнил реда за публичната продан  – не били направени наддавателни предложения в канцеларията на районния съд, които след това да бъдат отразени във входящия регистър. ЧСИ не оповестил проданта в съда, не регистрирал протокола за поставяне на обявленията съда и обявил за купувач „Плевенски хляб“ ЕООД, „без да са постъпили наддавателни предложения и да присъстват други наддавачи, което възпрепятствало възможността за широка публичност и устно наддаване в размера на един задатък, което не позволило да бъде обявен за купувач този, който предложи най-висока цена“, се казва в определението на съда.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
бай Митак
бай Митак
07 юни 2022 15:06
Гост

ЧСИ Людмила мурджанова и тя е голяма Мафиотка, също преправя дати и слага допълнителни листове към по- големите дела в нейна полза.Един път е съдена от министъра на правосъдието, а трябва отдавна да е с отнети права ,никой не знае какви ги вършиш тая пр@клетница.

Кос
Кос
08 юни 2022 8:58
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Вълков
Вълков
06 юни 2022 19:29
Гост

Познавам въпросния. По-голям негодник в страната няма, уверявам аудиторията. Ако имаше съдебна система, не би следвало да излиза от затвора. Лично аз съм чел поне десетина жалби срещу него, т.нар. прокуратура пише друго „нарушения в изпълнителното производство“, водете си граждански дела.

Севдалина В.
Севдалина В.
07 юни 2022 0:31
Гост

Има и по-големи негодници – Елена Григорова Добренова (Перник) и Родица Иванова Апостолова (София). В сравнение с тия престъпнички този изглежда като жалък аматьор.

Димитров
Димитров
06 юни 2022 18:13
Гост

За такова длъжностно престъпление трябваше да го осъдят ефективно.

Мишо
Мишо
06 юни 2022 18:14
Гост

Все пак е съдействал за разследването.

Тихомир
Тихомир
06 юни 2022 18:11
Гост

Добре е, че се е споразумял.

Димо
Димо
06 юни 2022 18:12
Гост

Да, за него.😄

xyz
xyz
06 юни 2022 17:23
Гост

На практика е все един случай, да се чуди човек защо не е подведен под отговорност и за двете неща в едно производство. Но така или иначе е лишен от правоспособност още след влизането в сила на първата присъда, тъй че всичко е наред.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:25
Гост

В средите на ЧСИ май има доста мухъл

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:20
Гост

Отървал се е

Тити
Тити
06 юни 2022 18:09
Гост

И то доста лесно.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:15
Гост

Е, как така пробация на осъждан?

Кръстьо
Кръстьо
06 юни 2022 16:21
Гост

И аз това се чудя, нещо намирисва

Анонимен
Анонимен
07 юни 2022 9:28
Гост

Какво е странното? чл. 381, ал. 4 НПК

Отврат
Отврат
06 юни 2022 16:14
Гост

Това с еднаквите наименования е една от големите допуснати глупости.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:12
Гост

Сладка далавера са били замислили, ама много трудно е да останат покрити такива схемички.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2022 16:26
Гост

Този са го хванали, но колко още като него има и продължават да безчинстват

999
999
06 юни 2022 16:11
Гост

Ехеее, ако не беше споразумението, можеше и в затвора да се окаже…

Наблюдател
Наблюдател
06 юни 2022 16:11
Гост

Имало е хляб в това дело, ама нейсе.