Георги Вълев от групата „Килърите“, който е осъден на доживотен затвор без право на замяна за организирането на две убийства, успя да осъди прокуратурата да му плати 500 лева обезщетение, защото е бил оправдан по обвинението за палеж на автомобил.

Това става ясно от решението на съдия Татяна Митева от Окръжния съд в Ловеч, пред който Вълев е завел иск срещу прокуратурата за 500 000 лева. Претенцията му първоначално е била и срещу финансовия министър като представляващ държавата, която според него пък е „работодател“ на прокуратурата. Впоследствие делото в тази част е било прекратено, а ответник по него е останала само прокуратурата.

В исковата си молба Вълев описва, че приел много тежко обвинението, че е организирал палежа на автомобила на адвокат Петър Лупов през 2008 г., по което е бил оправдан. Вълев обаче е осъден на доживотен затвор без замяна за организиране на убийството на Лупов, както и това на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Осъдени с него на доживотен затвор без право на замяна са още Петър Стоянов-Сумиста и Васил Костов, а съучастникът им Янко Попов получи наказание от 10 години лишаване от свобода.

Престъпната група, станала известна като „Килърите“, беше задържана през 2010 г., а в края на 2017 г. делото приключи окончателно с най-тежка присъда за Вълев.

Пред съда в Ловеч той се оплакал от продължителността на делото и това, че е стоял през цялото време на процеса в ареста. Негов бивш съкилийник дал показания, че Вълев започнал да бълнува, спрял да се храни и отслабнал, след като му повдигнали обвиненията, за които казвал, че е невинен и „натопен от прокуратурата“. Синът му пък заявил пред съда, че баща му се ползвал с авторитет преди ареста, а след това бил шокиран и загубил вяра в държавното обвинение. По отношение на обвинението в палеж, свидетелят казал, че започнали медийни атаки срещу баща му, в които то било представено като вандалска проява. Вълев приел тежко и това, че оправдаването му за палежа не станало обществено достояние.

В решението си съдия Митева напомня, че срещу Вълев са били повдигнати седем обвинения, от които две са за убийство, а е оправдан единствено за палежа.

„Макар и да има разгласяване чрез медиите, то е касаело цялата престъпна дейност, а не само конкретното престъпление, като следва да се има предвид, че другите две престъпления са квалифицирани убийства“, пише съдия Митева и допълва, че липсват доказателства, от които да прецени какви болки и страдания е преживял Вълев конкретно от обвинението в палеж.

„При тези съображения съдът счита, че претърпените от Вълев неимуществени вреди са в значително по-нисък интензитет и по-малък обем, отколкото е претендирано с исковата молба. В конкретният случай ищецът не е установил при пълно главно доказване увреждане на неимуществени права, блага или правнозащитими интереси, произтичащи само от незаконосъобразното обвинение. Не са доказани безспорно и специфични увреждания – психически и физически, които се дължат единствено и само от наказателното преследване, приключило с оправдателна присъда“, се казва в решението на съда, което може да бъде обжалвано пред апелативния съд във Велико Търново.

Това не е единственото дело, заведено от Вълев. Той е завел иск в Софийския градски съд (СГС) за 36 000 лева срещу МВР и прокуратурата за неимуществени вреди, които понесъл от неправомерни действия на разследващите полицаи и наблюдаващия делото прокурор Ася Петрова. Миналата година пък зам.-главният прокурор Ася Петрова коментира, че според нейна информация, един измежду Вълев, Петър Стоянов и Васил Костов, търси отмъщение за доживотната си присъда и е готов да плати 70 000 евро. Според информации в медиите заплахите от страна на „Килърите“ били към Петрова, бившия шеф на отдел в ГДБОП Валентин Цоновски и свидетеля Боян Джамалов.

В началото на годината съдия Любка Голакова от СГС прекрати делото на Вълев, защото прие, че не е отстранил нередовности в исковата молба, но само преди две седмици Софийският апелативен съд (САС) е отменил определението ѝ и то трябва да продължи. Според САС Вълев е изложил ясно всичко в исковата си молба, а съдия Голакова поставила въпроси, които нямат отношение към делото. В края на миналата година стана ясно, че Вълев е бил временно преместен от затвора в Ловеч, защото в службите имало информация, че подготвя бягство.

Над 40 сходни дела пък заведе в последните две години и Петър Стоянов-Сумиста, като исковете му бяха насочени към съдии, прокурори и свидетели в процеса „Килърите“.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наглост
Наглост
03 септември 2019 12:02
Гост

Да му дадат тия 500 лв. да си ги харчи в лафката на затвора. Ама много нагли станаха всички подсъдими напоследък.

Анонимен
Анонимен
23 август 2019 11:47
Гост

Много са му дали даже като обезщетение.

Анонимен
Анонимен
23 август 2019 11:48
Гост

E, ще има за лафката сега.

Анонимен
Анонимен
23 август 2019 11:46
Гост

Изпитва болка от фактът, че оправдаването му за палеж не е публично достояние. А за убийството явно е безчуствен.

Анонимен
Анонимен
23 август 2019 11:40
Гост

Георги Вълев много високо оценява „страданията“ си. Е, платили са му хората, но без трите нули.

попонай
попонай
23 август 2019 11:12
Гост

Ще водят дела, нали са доживот без право на замяна. Трябва някак да си разнообразяват ежедневието хората 😉