Остър сблъсък между членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се разрази на днешното заседание на Пленума. Конфликтните теми бяха две – идеята ВСС да „влезе“ в Закона за държавния протокол (ЗДП) и образците на униформите на военните магистрати.

Изрази като „псевдоелитарност и богопомазаност“ от страна на шефа на ВКС, предизвикаха ответна реакция на кадровици, които го обвиниха в „див популизъм“ и „лицемерие“.

Всичко започна с предложението за промени в нормативни актове, за да може ВСС като институция бъде включен в Закона за държавния протокол, в правилника по прилагането му и с предложение на промяна на решение на Министерския съвет за това кой може да използва правителствения ВИП на летище „София“.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че предложението за промяна на нормативните актове, свързани с протоколната дейност, е на международната дирекция на съвета, като идеята е съветът да намери място в тях.

Магдалинчев каза, че на посещение идват чужди делегации и редно да бъдат посрещани подобаващо.

Шефът на ВКС попита дали става дума за осигуряване на възможност членовете на съвета да преминават през ВИП залата на летище „София“, за възможност да издаване на дипломатически паспорти и всъщност в каква насока се искат тези изменения.

Идеята е да се изравни статутът на ВСС с останалите органи на изпълнителната и законодателната власт. Конституционно установен орган би следвало да намери регламентация в тези нормативни актове, а не да се маргинализира“, отговори Магдалинчев. И обясни, че когато има церемония по честване на официални празници, поканата е до отделни членове на съвета, а не до ВСС като орган, защото той не е сред изброените в правилника по прилагане на ЗДП (чл. 87, ал. 1). Затова се иска неговият правен статус да бъде регламентиран в наредбите за командировките и за издаване на дипломатически паспорти и в решението на Министерския съвет за преминаване през ВИП залата на летището.

Лозан Панов пак взе думата. Той каза, че до момента членовете на съвета са били канени на официални и международни събития, въпреки че не е имало изрична законова регламентация. Посочи още, че липсата на дипломатически паспорти не е била пречка за осъществяване на международна дейност, а от създаването на съвета е имало много пътувания в чужбина.

Това не е било пречка за предходни състави на ВСС. Не приемам тази псевдоелитарност и богопомазаност на членовете на съвета. Вероятно мотивът да се искат тези промени е свързан с това, че главният прокурор и председателите на върховните съдилища имат дипломатически паспорти. Аз не съм си вадил дипломатически паспорт и това не е пречка за международната дейност. Загубваме приличие и срам. Не почестите и привилегиите създават авторитета на институциите“, заяви Панов.

Не желая да имам дипломатически паспорт, отговори му Боян Магдалинчев. И добави, че и няма намерение да си издава такъв, а акцентът е върху това дали статусът на ВСС ще намери място в нормативната база за протоколната дейност.

Някога дали ще ползвам ВИП, не зная. Не знам как се преминава там, нито къде се намира. Важното е да се даде отговор на въпроса кой е този орган и къде му е мястото“, каза още Магдалинчев.

С думите: „Да говориш за благоприличие е малко нелепо, г-н Панов“, Боряна Димитрова призова към гласуване.

Но председателят на ВКС продължи: „ВСС е съществувал и преди, и сега, развивал е международна дейност. Той е орган на съдебната власт, съществува в Конституцията отдавна, не виждам кое налага предложението за промяна на законодателството“.

Аз понеже безсрамно ползвам дипломатическия си паспорт при международните командировки, бих искал да кажа, че става въпрос за авторитет на институцията. Когато тя посреща гости от същия ранг, да ги посреща подобаващо, по същия начин, по който нейни членове се посрещат в чужбина“, започна изказването си главният прокурор Сотир Цацаров.

И заяви: „Не е въпрос на привилегия. Няма да коментирам този див популизъм, който се прави с микрофонни цели. Идеята е да реагираме адекватно, както ни посрещат в чужбина. Няма страна, която да посреща по друг начин, независимо дали е източна или западна“.

Цацаров уточни, че когато човек пътува със семейството си, няма да използва ВИП залата, а нормалния терминал, няма да бъде и с дипломатическия си паспорт.

Боян Магдалинчев отново взе думата. „Ей от такива популистки изказвания имиджът на съдебната система е толкова нисък“, обърна се той към Панов. И заключи, че няма никакво значение дали някой ще ползва дипломатическия паспорт или не, дали ще пътува с „Мерцедес“ или „Трабант“.

С 14 на 2 гласа предложението беше подкрепено.

Последва обаче втори рунд.

Този път темата бяха образците на униформи за военните магистрати. В изпълнение на решение на Пленума от 14 март, главният прокурор внесе днес на заседанието предложение за образци на униформите, обсъдено и одобрено от съдии и прокурори, като идеята е то да се изпрати на министъра на отбраната за съгласуване.

Според чл. 262, ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили „Униформата и отличителните знаци на военнослужещите от военните съдилища и военните прокуратури се утвърждават от Висшия съдебен съвет по предложение на председателя на Върховния касационен съд и на главния прокурор на Република България съгласувано с министъра на отбраната“.

От май миналата година Цацаров на три пъти е изпращал писма до Лозан Панов с искане двамата да утвърдят образците, както гласи законовата норма. Но отговор не получил и заради това на 14 март отнесе въпроса до ВСС. Тогава беше решено до 29 март предложението на военно-апелативния прокурор Веселин Стоев за нов образец на униформата и отличителните знаци да бъде сведено до знанието на съдиите и прокурорите, които да си кажат мнението и после ВСС отново да го обсъди.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков поиска да разбере какво е мнението на Лозан Панов по това предложение. Но чу позицията на председателя на ВКС за реформата на военното правораздаване.

Панов поиска въпросите да се приоритизират. По думите му преди поставянето на темата с униформите, трябва да се обсъди по-важният въпрос – какво прави ВСС с военното правораздаване.

Той каза, че делата на военните съдилища намаляват, средно месечно на един магистрат там се падат по-малко от две дела от общ характер. „Някак си да поставим въпроса за униформите преди този за визията за реформа на военното правораздаване намирам за некоректно“, коментира Панов.

И напомни, че предходният състав на съвета е намалил броя на военните съдилища, а този трябва да направи следващата стъпка. Каза още, че няма как да бъдат закрити всички военни съдилища, защото фигурират в Конституцията, но там не е споменат техният брой, т.е. може още да се намалят още. А от там, според него, трябва да се постави и темата за реформа на съдебната карта. Панов каза, че не приема аргументите на военните магистрати, че се говори само за тях и само тях „дъвчат“.

Концептуално да решим този въпрос, едва тогава може да се занимаваме с теми, които не мисля, че са в дневния ред. А иначе звучи арогантно да каним съдии, респективно манекени, които да показват отличителните знаци и униформа“, заключи Панов. Последните му думи са препратка към разменени шеговити реплики преди три седмици между членове на съвета, които казаха, че ще поканят дами и господа, за да демонстрират как стоят униформите.

Едно време, когато се въвеждаше съдийската тога, бяха поканени хора, да покажат на членовете на съвета как стоят. Вашето поведение днес тук е показност“, отговори му Боян Магдалинчев.

Даниела Марчева направи емоционално изказване. Тя уточни, че делата от общ характер във военните съдилища всъщност са 0.6 на месец на съдия. Самата тя е влизала в спорове с колеги по въпроса за бъдещето на военното правораздаване.

Тя напомни, че комисията по натовареност към Съдийската колегия многократно е обсъждала темата и идеи за законодателни промени, които реално са блокирали възможността за закриване на военни съдилища. Панов е бил канен на тези обсъждания, но, по думите на Марчева, избягал и отказал участие. „Как може да питате какво се прави? Вие издигате само лозунги, а нищо не сте направили. Нямам думи, за да изразя своето учудване от тази ситуация. Не може да питаш – вие какво правите, а ти да не правиш нищо. Наслушах се на популизъм и демагогия, но това лицемерие не мога да преглътна. Човек трябва да има достойнство“, каза Марчева.

Не става въпрос за това дали решаваме маловажен или немаловажен въпрос, или дали слагаме каруцата пред коня, заяви на свой ред главният прокурор. Той посочи, че има законови изисквания, които трябва да се спазят и въобще не става дума за това дали на някого това му харесва или не.

Утвърждаването на униформите се прави, не за да бъде спряна реформата или за да бъдат запазени военните съдилища, а защото законът го изисква, повтори Цацаров.

„Това е жест към колегите, уважаеми г-н Лозан Панов“, каза главният прокурор. И добави: „Те не са виновни за тая натовареност, не заслужават това унижение, на което се опитвате да ги подлагате. Реформата няма да стане с униформи, с концепция или отдавна изразеното и познато становище. Начинът, по който ще стане, е предложение – внесете го и тя ще тръгне. Униформата ще остане, независимо от това дали ще има трима съдии, двама прокурори и половин щат военен следовател“.

Драгомир Кояджиков риторично попита председателя на ВКС – дори да остане един военен магистрат, с анцуг ли да ходи на работа или по къси гащи.

На което получи следния отговор от Лозан Панов – образци на униформи не са утвърждавани от преди той да бъде избран за председател на ВКС.

Трябва ли така да остане?“, попита на свой ред Сотир Цацаров.

В целия този спор думата взе Олга Керелска, която с уточнението, че ще подкрепи предложението за образци на униформите, призова останалите членове на ВСС и по-специално представляващия, който ръководи дискусията, да спазва изискването за взаимно уважение и да не използва квалификации по отношение на изказвания на членове на съвета, които могат да споделят всичко, което е мислят.

Точка на разгорещения дебат постави Атанаска Дишева, която също уточни, че ще подкрепи предложението. Тя каза още, че въпросът дали ще има съвместно предложение за одобряване на образците на униформи, ще се обсъди от Пленума след като получат съгласуване от страна на министъра на отбраната.

Присъединявам се към това, което каза г-жа Керелска – да се съсредоточим върху спор с аргументи, по желание с правни, а не с квалификации. Когато липсват аргументи по същество, се обръщаме към аргументи срещу личността, което не прилича на този орган. Нека да стоим на позицията, която беше изразена при обсъждането на въпроса за протоколната дейност – да бъдем орган, който ръководи другите съдебни органи“, заключи Дишева.

Така с 15 гласа „за“ и само един „против“ беше решено предложението за образци за униформи на военните магистрати ще бъде изпратено на министъра на отбраната.

 

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ужас
Ужас
09 април 2019 10:36
Гост

Наистина – какви „важни“ неща се решават от ВСС. Нищо чудно, че сустемата е на тоя хал.

Сийка
Сийка
04 април 2019 17:55
Гост

Присмял се Хърбел на Щърбел.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 14:26
Гост

Боян Магдалинчев дали ще пътува с „Мерцедес“ или „Трабант“, когато ходи в чужбина?

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 14:23
Гост

Реакцията на кадровиците относно изказванията на Панов е напълно оправдана.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 14:24
Гост

Самият той се държи като богопомазан.

J,ek
J,ek
05 април 2019 9:45
Гост

Този път Лозан Панов е СТО ПРОЦЕНТА ПРАВ. ВСС вече забрави колегите си и се интересува САМО ОТ СЕБЕ СИ- ВИП на летището , командировки в чужбина , безсмислени семинари , усвояване на средства ….И другото – ВОЕННОТО ПСЕВДОПРАВОСЪДИЕ Е СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ. Всякакви разговори за СИНС , натовареност и пр. са АБСУРДНИ докато съществуват съдии с ПОЛОВИН ДЕЛО НА МЕСЕЦ. Това е обидно не само за ВСС , но и за цялата държава ….Какви мундири , какви 5 лева . Да им купят палячовски костюми или пижами , и без това спят по цял ден .

Марина
Марина
05 април 2019 10:11
Гост

Не е въпроса дали е прав, а какво прави като председател на ВКС по този въпрос. Защото призиви от типа „дайте да дадем“ е лесно да се издигат, важното е какво точно работиш.

J,ek
J,ek
05 април 2019 10:27
Гост

Трудно ми е да определя във ВСС кой точно какво работи . Като цяло – не се работи ефективно . И наистина е смешно да се обсъжда въпрос за униформи на хора , които трябва да свалят униформите и да започнат най-накрая да работят . Този ВСС е поредното разочарование и най-разочароващи са хората , за които гласувахме . Съдии от ВКС и ВАС….забравиха , че са съдии и мислят за ВИП-а на летището . Уникално долно като поведение .