10 194 лв. става основната заплата на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на главния инспектор с изтекъл мандат, на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), на главния прокурор и на директора на Националната следствена служба (НСлС). Това следва от данните на Националния статистически институт (НСИ) за средната брутна месечна заплата през последното тримесечие на 2022 г.

След добавяне на процента за прослужено време възнагражденията им нарастват на 14 272 лв.

Членовете на ВСС, шефовете на ВКС и ВАС, главният прокурор и директорът на НСлС получават 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд. Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) главният инспектор получава колкото член на съвета.

Възнаграждението на председателя на КС пък се формира като средноаритметично от заплатите на президента и председателя на Народното събрание.

Възнаграждението на държавния глава се равнява на две депутатски заплати, а това на шефа на НС е с 55% повече от заплатата на народния представител.

Колко получават депутатите е уредено в чл. 5 от финансовите правила по бюджета на парламента към Правилника за организацията и дейността на НС. Разпоредбата гласи: „Народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт. Основното месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие“.

Според данните от НСИ през декември 2022 г. средната работна заплата в обществения сектор е била 2127 лв. Това означава, че ако имаше действащ парламент, депутатите биха получавали 6381 лв. основно възнаграждение, а председателят на НС – 9891 лв.

Заплатата на президента съответно става 12 762 лв., а на председателя на КС – 11 327 лв.

Това означава, че членовете на съвета, тримата големи в съдебната система, шефът на НСлС и главният инспектор ще получават 10 194 лв. основна заплата и така тя за първи път надхвърля 10 000 лв. В моментна е 8 915 лв.

По правило председателят на КС уведомява съдебния съвет за новия размер на възнаграждението си, а след това се извършва и актуализацията на това на кадровиците, главния инспектор и на тримата големи.

Инспекторите на свой ред получават 90% от заплатата на главния инспектор, т.е. техните основни възнаграждения ще станат 9 175 лв.

В чл. 219 от ЗСВ е предвидено, че магистратите, кадровиците и инспекторите получават и допълнително заплащане за прослужено време – по 2% от заплатата за всяка година трудов стаж, но не повече от 40%.

Така заплатите на членовете на ВСС, на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор, както и тези на шефа на НСлС и на главния инспектор нарастват на 14 272 лв. – с малки изключения за тези, които имат под 20 години стаж в системата.

Същевременно най-ниската заплата в съдебната система – тази на младшите магистрати, от 1 януари 2022 г. е 2992 лв.

Размерът на тяхното възнаграждение е уреден в ЗСВ. Чл. 218, ал. 2 се предвижда: „Основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт“.

По данни на НСИ за третото тримесечие на 2022 г. средната заплата в бюджетната сфера е била 1750 лв. (все още се чака информацията за четвъртото тримесечие). Т.е. по закон младшите магистрати трябва да получават поне 3500 лв. (а при очаквания ръст на средната заплата в бюджетната сфера за последните три месеца и повече), а не 2992 лв.

През септември 2022 г. при изготвянето на бюджетните прогнози за следващите три години, ВСС заложи ръст на възнагражденията на магистратите с 20% заради високата инфлация.

Засега обаче заплатите на младшите магистрати и на съдиите, прокурорите и следователите не може да бъдат увеличени, защото няма приет бюджет за 2023 г., а се разходват средства месец за месец на базата на бюджета за 2022 г. Едва когато Народното събрание приеме държавния бюджет за тази година, вече може да бъдат актуализирани възнагражденията на всички магистрати и служители. До момента практиката на ВСС беше да увеличава заплатите със задна дата.

 

79
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Както казва проф. Близнашки на лекции:
Както казва проф. Близнашки на лекции:
18 февруари 2023 13:21
Гост

“Някакво си съдийче от Софийския районен съд тръгнал да оспорва името на Георги Близнашки. Къде вървиш, бе, мехлюзен! Държавата, това е Георги Близнашки!”

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 13:56
Гост

Проф. Близнашки е най-добрият конституционалист❤️. Обичаме си го❤️❤️❤️

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 15:20
Гост

Особено жените

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 23:26
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 15:31
Гост

Близнашки ми беше асистент в началото на 90-те години по Конституционно право, нищо не знаеше, помня го как се разкарваше в семинарите напред-назад и ни четеше някакви членове от Конституцията. Викахме му- Просташки.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 9:22
Гост

За сведение, на всякъде в Европа, на Балк.полуостров, в САЩ и даже в Индия заплатите на магистратите, а в повечето държави са само съдии, не прокурори и следователи, са едни от най-високите. Така се гарантира независимост. Трябва да се прави разлика между функционален имунитет, какъвто имат съдиите по Конституция и то само по отношение на работата им и постановените актове, а не по принцип и недееспособност. Ама така е когато някой „юристи“ имат само диплома, без да са чели дебелите книжки

Заплатите да са колкото е на професор в СУ!
Заплатите да са колкото е на професор в СУ!
18 февруари 2023 17:35
Гост

Фантастагористимични заплати-представляващи мидъл фингър към другите професии, включително и юридически, кариерно развитие ала Краси, неносене на никаква лична отговорност-поне срещу тези свръхзаплати да имаше лична отговорност. Открит е развития комунизъм за инсталираните. В добавка-България не е в Шенген заради съдебната система. Вместо тежки и непопулярни за инсталираните реформи-съкрещения и уволнения, без изплащане на обезщетения и без преназначаванки се изриват пачки с пари-че кой ще се реформира тогава? А законодателят трябва да озапти заплатите, въпреки,че съдебната система ще сезира КС, и озаптяването ще бъде спряно. Което само би принудила властта да насрочи избори за ВНС, и пълен рестарт на съдебната система… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 6:42
Гост

Че 10 000 докъде стигат-в днешно време 200 лева е ежедневния разход за битови разходи и храна-и то от евтината. 400 лв-билет за театър, а човек е нормално да ходи поне 2 пъти на театър на месец-смятай 4 членно семейство какви суми са. 250 лв-билет за концерт-смятай ако отидете цялото семейство, а ако се издокарате и с нови дрешки-смятайте . Да отидеш с няколко приятели в кварталната кръчма-300 лв, и то ако си пестелив в поръчките. 1600 лв е каското на среден клас автомобил. Операция, ако се наложи в лъскава частна болница от среднотежък характер-4-5000 лв доплащане. Поне 5 бона… Покажи целия коментар »

Огромни заплати, никаква лична отговорност
Огромни заплати, никаква лична отговорност
18 февруари 2023 6:06
Гост

Никъде по света го няма това-съдийската заплата да е 5 пъти по-висока от средната. Както беше казано-с 50 процзента да е над средната заплата-добре, така е в Европа, но петкратна разлика, а всъщност повече-като се вземе предвид ,че се плащат 14 заплати и пари за дрехи е аномалия. Огромните заплати водят и до огромни обезщетения при напускане. Законодателят да ОЗАПТИ тази перверзия, със законодателна промяна. Максималната заплата в съдебната система е до 50 процента по-висока от средната работна заплата. Забележете-разликата от МРЗ до максималната съдииска заплата е вече към 15 пъти-това го няма никъде по света. Да се редуцират обезщетенията… Покажи целия коментар »

диктатура трябва
диктатура трябва
08 юни 2023 17:34
Гост

от 14200 лв да се намалят на 4200, а който не иска, да продава домати

Марто
Марто
18 февруари 2023 2:27
Гост

Като гледам положетието се влошава с всяка изминала година, защото самите правила за формиране на заплатите способстват за увеличаване на шурободжанащината, привличането на хора с много комплекси, малко акъл и никакви правни познания. Така всъщност беше и преди 5-6 години когато за щастие имах последен път досег с такива служители и българската „правна“ и „съдебна“ система като цяло. Като започнем от съдии ,които идват на работа на обяд и си тръгват в 15.00 часа, минем през такива, които заявяват в 12.00 че отиват да играят тенис, въобще ненаясно с делата си. Прокурори, които не могат да дадат правна квалификация на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 21:24
Гост

Май някой от тук пишещите „велики разбирачи“ никога не са стъпвали в съд, защото не знаят обема на първа инстанция в РС за съдиите, а въобще не са наясно с естеството на работа на съд.служители. Затова уважаеми не сте съдии, а с тези размишления няма и да бъдете. Просто ви остава да злобеете! Давайте, ако така ще ви е по- лесно да приемате положението си, а ние ще си пишем делата и ще си взимаме заплатите. Дай Боже да сме здрави! Бъдете здрави и вие, за да си харчите парите с кеф!

Съдиите са приравнени на малолетни-не носят отгово
Съдиите са приравнени на малолетни-не носят отгово
18 февруари 2023 6:16
Гост

Съдиите не носят никаква лична отговорност-в този смисъл са приравнени на поставени под пълно запрещение и малолетни-и те не отговарят за действията си. Високи заплати, неносене на отговорност, каквото и да направиш-тарикатско. САпС написа,че договора за наем учредявал вещно право на ползване. Това е потресаваща новост в правото, и какво-заплатата си върви , бонусите не изостават . http://gramada.org/учредява-ли-вещно-право-на-ползване-до/ Или -заради ВКС по казуса пловдивската „синя къща“ Страсбург осъди държавата да плати 1 млн лева обезщетение. Държавата, а не конкретните съдии платиха сумата. Високи заплати–във ВКС 6-7 пъти по-високи от средната работна заплата го няма никъде по света. Разликата може да… Покажи целия коментар »

Хан Драган
Хан Драган
17 февруари 2023 20:44
Гост

Добри възнаграждения само че за хора които работа вършат. Тия от кои са-честни и почтени или гъзолизци?

адвокат
адвокат
17 февруари 2023 17:43
Гост

Тези в Районния съд аз лично не ги броя за съдии, а за някакви съдебни кандидати, толкова са зле ката правна култура

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 17:32
Гост

А на служителите, които вършат по-голяма част от работата, възнагражденията не стигат и 1000лв. СРАМОТА! Не е редно за един подпис на документ, изготвен от служителя на мижава заплата, да взимат такива възнаграждения, а робите (служителите) да мизерстват и то на фона на отвратително отношение към тях и безобразни срокове и изисквания!

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 15:07
Гост

Съвсем друго е важното. Всъщност, не толкова е важна заплатата.

Важно е, че във ВСС действа мнозинство, достатъчно за вземане на позорни решения, съставено от политическата квота и няколко прикрепени към тях други, за съжаление избрани и от съдебната квота неморалници. При справедлив и морален състав, никой не би подлагал на съмнение заслужава ли се подобна заплата. С решенията си, чрез мнозинството на статуквото, всъщност се нанасят на обществото неоценимо по-високи щети в сравнение с някакви средства за заплати, поради моралния, нравствения и законовия упадък, до който те водят.

Да са живи и здрави !

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 16:17
Гост

Ха! Следващият ВСС ще е по- страшно и тогава ще те питам. Сегашното статукво ще ти се стори приказка. И тази работа с позорните решения я забрави, защото увеличение на заплатите за следващите 3-4 години няма да има. За бонуси да не говорим. Хайде със здраве!

бай-бай-дън
бай-бай-дън
17 февруари 2023 15:01
Гост

„Галъп“: ПП-ДБ поведоха пред ГЕРБ-СДС с 1% – 27,1% на 26,1% ДПС показва подкрепа от 13,4%, „Възраждане“ – с 12,3%, БСП – 8,6%
Киро шоумена – премиер, тиквата – зам премиер, гнома – МВР
ВСС вечен и удобен
ИВСС и те
Тримата големи канонизирани

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 14:56
Гост

Е бре, от коментарите е видно, че само за заплати е битката в магистратурата- само че Мечо пух е казал, че колкото повече, толкова по-зле!

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 18:48
Гост

Не те знам какво ти е видно и зловидно, то статията е за заплати.
Ти за какво искаш да са коментарите? За парапети и тикви ли?
Айде обратно в Изпортен свят, откъдето си се пръкнал!

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 14:17
Гост

Събаряй! Всички от съдебната система със заплати макс. до 3000 лева. Ако искат. Ако не искат – съкращавай! То като ви чете човек, така изглежда. И въобще защо ви е тази съдебна система? Има си партия ( ДБ и ПП) и НПО (ССБ). Те ще се погрижат за вас. Бъдете спокойни. То така беше едно време. А, и да не забравяме – Христо Иванов или Крум Зарков за главен прокурор. Тогава ще настъпи такъв живот …

Гешев = радост2
Гешев = радост2
17 февруари 2023 14:46
Гост

Уоу, браво, Шиши, изкърти тъпомера! Евала! Тва не ти е Правен свят.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 16:20
Гост

Е, не ти е и “Капитал”!

Георги
Георги
17 февруари 2023 22:21
Гост

Христо комунисто

Така не бива
Така не бива
17 февруари 2023 14:13
Гост

Ако ВСС е орган от достойни членове ще намери начин да не взима увеличението докато не се увеличат и възнагражденията на всичко в системата. Уж приеха увеличение,но нямало бюджет…а за тях как има?! Нали и те от бюджета за съд.власт взимат заплати?!
Доста обидно е съдии да работят за по 3х.лв денонощно,служители – за доста по малко и да чакат вечно някакво увеличение а те да си получават безумно високите заплати…Наистина е срамота. Да, всеки трябва да получава добро заплащане…Обаче само някои го получават реално!

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 16:23
Гост

Ти или си глупав или пак глупав трол. Тези възнаграждения са по друг ред. Прочети. Нищо общо с писанията, вижданията и коментариите ти. Оплачи се на парламента и на МФ.

Ти да видиш
Ти да видиш
17 февруари 2023 17:21
Гост

Това,че се определят по друг ред не значи,че се изплащат от друг бюджет. От същия този бюджет се изплащат…Колегата го е казал точно…
И тук въпроса защо го наричаш глупав увисва… Като анонимната ти мисъл

Диана
Диана
17 февруари 2023 13:47
Гост

Като първоинстанционен съдия с ранг ВКС, на месец разглеждам и решавам повече на брой дела от съдия в ОС, Апел. и ВКС, всяко от които може да стигне до ВКС – със същата си фактическа и правна сложност, но не стигат, защото по – малко от 2 – 3 % от тях се обжалват. т.е. 97-98 % от страните по тези дела са напълно удовлетворени от осигуреното им от мен правораздаване – приключили в разумен срок и на първа инстанция, влезли в сила. Така и не мога да разбера защо тогава съдия от ВКС, който разглежда същите тези дела, започнали… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 14:41
Гост

Отоговорът е елементарен по Артър Конан Дойл, а именно, че върховният съдия е по-мъдър от теб и затова трябва да е и по-добре платен.
А иначе зациклянето ти на районно ниво си е само твой проблем, подобен на давещия се по друг автор.
Така че вместо да мрънкаш взе да работиш повече или пък напускай!

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 15:11
Гост

Такъв елементарен отговор се дава само от елементарен човек.

……..
……..
18 февруари 2023 10:41
Гост

Като 2/3 от тия на върховно ниво. Нали им четем актовете всеки ден, а и мизериите им са световно известни.

Conservator legis
Conservator legis
17 февруари 2023 16:34
Гост

В края на съдебните актове на ВКС пише „Решението е окончателно“, за разлика от вашите съдебните актове, които не са задължителни дори за страните, тъй като могат да се обжалват.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 18:49
Гост

Е, и? Това какво общо има с темата?

Хахаха
Хахаха
18 февруари 2023 10:42
Гост

И? И те са хора, и те мрат, айде без изхвърляне….

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 13:28
Гост

Остана да напишете за огромната разлика в заплатите на разследващите органи. Един разследващ полицай, който се скъсва от работа, няма време да се прибере и приключва по около 100 дела на година получава 1400 лв. Един следовател, който би било добре да отиди на работа, приключва по около 3 дела на година и получава поне 5000 лв. За това не виждам да се говори

Тиква Бокова
Тиква Бокова
17 февруари 2023 13:05
Гост

Заплатите на съдиите трябва да се намалят до ниво, което е като това за ЕС – т.е. с 1/2 максимум над средната заплата в бюджетния сектор, и нищо повече.

Георги
Георги
17 февруари 2023 13:35
Гост

Е, сега колко е то – само 6 пъти средната в публичния сектор или 18-19 пъти минималната, или пък 2 пъти на мин. председателя. Ножицата е толкова отворена, че вече не е ножица, а нож …

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 12:54
Гост

Да не окрупняване за всички държавни длъжности, че са с високи заплати. Освен това, заплатите на редови съдия в РС са доста под обявените за т.нар. големи в съд.система. За съд. служители в РС положението е още по-зле, защото там вече е унизително, т.к. не стигат и 1200 лева и то за тези с доста стаж, младите взимат около 1000 лева. По тази причина скоро няма да има съд.служители в РС, въпреки, че работата им е най-много, в сравнение с ОС, АС, ВАС и ВКС. За наглостта на членовете на ВСС и ИВСС няма да говоря, защото с нищо не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 12:43
Гост

Нагушиха си те големите заплати, за прпстолюдието увеличение няма!

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 11:05
Гост

Парадоксът е факт от няколко години- заплатите на държавните чиновници надминаха драстично тези на частния сектор!!!

Терминал 2
Терминал 2
17 февруари 2023 11:17
Гост

И непрекъснато се увеличават държавните чиновници (гласоподаватели) а частният работник както винаги духа супичката. Защо младите отиват в чужбина ? А де защо

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 12:03
Гост

Ами затова и средната работна заплата е толкова висока щото армията на държ.хранилка я формира преимуществено от изкуствено надутите високи заплати през последните години. Всъщност чиновниците имат интерес от това, понеже на много от тях заплатата им се формира от няколко средни за страната. Затова и имаме почти нулева стопанска инициатива и растеж, щото всеки гледа да се уреди на удобното „държавно“, бяга от риска и предприемачеството, които изискват много повече усилия, труд и нерви. А от къде идват в крайна сметка парите за големите заплати е тема забранена

Сенека
Сенека
17 февруари 2023 16:22
Гост

Парите за бюджетните увеличения идват от непрекъснатото теглене на заеми и държавна задлъжнялост.

Пешо
Пешо
17 февруари 2023 11:03
Гост

Хубави числа , но при постоянно промнящата се покупателна способност на финикийските знаци водят до униние – особено за нас , които сме далеч от заплатите на големите

Гешев = радост2
Гешев = радост2
17 февруари 2023 10:49
Гост

Знаете ли кво прави член на ИВСС на проверка в съд на морето? Отиват лятото, командировани за една седмица. Идват в понеделник в съда, пият едно кафе с председателя, показва им се офиса. Не ги виждат до четвъртък. В петък идват, взимат едно делце, разглеждат го, попълват един протокол набързо и преди обяд си тръгват. За това взимат 10 хилки на месец.

РЕВОЛЮЦИЯ СЕГА!

Съдия от ВКС
Съдия от ВКС
17 февруари 2023 10:45
Гост

Излиза, че в България е по-малко важно и значимо да си върховен съдия, отколкото чиновник от ВСС или ИВСС, след като разликата в заплатите е около 5-6 хил. на месец. Думи нямам.

Rose
Rose
17 февруари 2023 11:36
Гост

А за разликата между заплатата на върховен и районен съдия нещо няма ли да кажете? Защото при вашата ниска натовареност да взимате два пъти повече от един районен съдия и то със стаж като на съдия от ВКС, нямате морално право да съдите другите колко получават.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 11:53
Гост

Е не си права Rose- нормално и логично е да има разлика в заплащането на един районен и върховен съдия. Ясно е, че върховните не са толкова натоварени като районните, но все пак се предполага, че поне болшинството от тях навремето са „копали“ така делата, както предпоагам ти сега. Нали не искаш, след време, ако стигнеш до ВКС да получаваш същата заплата като на районно ниво?!

Роза
Роза
17 февруари 2023 13:55
Гост

Не разбирам логиката Ви- излиза, че само заради стажа съдиите във ВКС трябва да получават повече, но нали точно затова е клас прослужено време- 2% за всяка година?! Няма друга логика в довода за „копаенето“. А, междувпрочем, точно като говорим за копаене, във ВКС никак не се „копае“, а тук-там нещо се „позабърсва“, така че този довод е неотносим.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 14:50
Гост

Защото са по-мъдри от мен и теб Роза, а са по-мъдри защото казват да си решила едно дело правилно или не окончателно. А пък аз искам мъдрите хора да са добре финансово, а не тези с дебелите вратове и ниските чела. Това обаче разбира се е утопия!!!

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 18:51
Гост

С глупави общи приказки тип „Правен свят“ само се излагате.
Мъдростта и настаняването на определена позиция са съвсем различни неща.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 10:39
Гост

Разбрахте ли сега защо им беше толкова важно КС да каже, че и след изтичане на мандата могат да продължат да заемат постовете си. Мислехме, че било от загриженост за държавността, а какво се оказа – от загриженост за заплатите.
Мила родна картинка.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 10:26
Гост

Няма как да се равни към заплата на професор в университет и да е еталон за каквото и да било, при положение, че от години всяки ВУЗ сам си избира професорите и доцентите и такива могат да са всички завършили специалността, стига на университета да са нужни бройки. Отделно от това всеки университет си има свой бюджет и разликата в заплащанията варира доста. Хабилитацията в момента е слободия и хабилитираният преподавател не е нещо особено, по което следва да се равнят останалите. Иначе е вярно, че това е извращение. Ножицата в съдебната система следва да се стесни до минимум и… Покажи целия коментар »

Синекурко
Синекурко
17 февруари 2023 10:16
Гост

Абе как така някакви прости чиновници /каквито са членовете на ВСС и ИВСС/ ще вземат по-големи заплати от магистратите, чрез които всъщност съд. власт функционира и заради чиято дейност тя съществува. ИВСС и ВСС са обслужващия персонал на системата. Все едно чистачката да взема повече пари от съдията. Това го няма и в Буркина Фасо. При това – поне да вършеха някаква работа, а те си клатят краката, а вече и безмандатно. Един конкурс на 3 години едвам завършват. За ИВСС пък да не говорим – това е най-синекурната работа в държавата. Перверзията с изтеклия мандат пък е пълна. Вместо… Покажи целия коментар »

Погнусен по Сартриански
Погнусен по Сартриански
17 февруари 2023 9:51
Гост

Това е аномалия и извращение, перверзия, която и по Спайс платинум не биха показали. Най-високата заплата в съдебната система следва да е по-ниска от заплатата на професор от Университета. Това е критерият за сравнение на заплатите. В момента говорим за суми от около 1500-преко сили 1900 лв-толкова получават Учителите на инсталираните l в ЮФ. В момента дори младши съдия получава повече от Ректора на Университета. Младши съдия следва да получава не повече от асистент в Университета. До 1944 има правило-професор-юрист от Университета има заплата равна на заплатата на съдия от ВКС. В момента разликата е с пъти, без да броим… Покажи целия коментар »

Пенчо
Пенчо
17 февруари 2023 11:01
Гост

Няма нужда, като сте толкова велик, ще може да спечелите конкурс и да поработите в живото правосъдие.

корекция
корекция
17 февруари 2023 18:02
Гост

Моля горе да се чете-да се закрие прокуратурата към ВАдмС. Синтакс ерор .

Палаузов
Палаузов
17 февруари 2023 9:38
Гост

Свинщина

Тиква Бокова
Тиква Бокова
17 февруари 2023 9:36
Гост

Изумителни заплати, предвид качеството на произведения обществен продукт -правосъдие, който поражда крайно ниско одобрение, от порядъка на едва 5-6 %

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 9:34
Гост

А един IT към 30 хиляди лева. Мой приятел още от университета започна да се занимава с Информационно право и правна информатика, освен това той завърши и Компютърни науки, работи като юрисконсулт по въпросите на изкуствения интелект, авторските права и информационните дейности, луди пари взима.

Време е за съкращения в съдебната система!
Време е за съкращения в съдебната система!
17 февруари 2023 9:56
Гост

IT специалист рядко получава толкова, но това е заплата ,плащана от частния сектор, а и има дефицит на такива специалисти, тоест заплатата е ниска-има търсене ,няма предлагане на работна сила. Юристите са 200 000, има свръхпредлагане на юристи, и пазарната логика е при положение,че юристите са много, и никой не е незаменим заплатите да са в рамките на средната работна заплата. Който е недоволен-за 1 място чакат към 200 кандидати, например за София. Да не коментирам,че в прокуратурата изобщо не трябва да има заплати. Видно от осемте джуджета възможностите за законно ДМС са огромни, и дори е редно всеки прокурор… Покажи целия коментар »

пиетро
пиетро
17 февруари 2023 9:32
Гост

и как така надхвърлиха .. при положение че сме със стар бюджет?

Популизъм
Популизъм
17 февруари 2023 8:48
Гост

Що за глупост е да ни занимават с абсолютните стойности на заплатите по високите етажи на властта? Ако има нещо положително в тази статия, то е че тези заплати са обвързани със средната заплата. Постигна се съгласие и минималната заплата да е обвързана със средната. Само за пенсиите няма такава връзка – инфлация, швейцарско правило и подобни глупости. А си оставаме сред страните с най-отворена ножица при доходите. За сегашното ни дередже са отговорни Радев и неговите Кирчо и Кокорчо, докарали ни както висока инфлация, така и непремерени държавни кредити, които ще плащат и внуците ни. От инфлацията пък страдат… Покажи целия коментар »

таблица 1
таблица 1
17 февруари 2023 9:03
Гост

Става дума за публичен ресурс. Откакто НСИ обяви новите данни в медиите има статии за това колко става заплатата на депутатите и на президента. Нормално е да се изчисли и за останалите власти, чиито възнаграждения са обвързани със средната заплата. Добре ли е, зле ли е, всеки сам си преценя, както казват напоследък. Това ме присеща и друго – за изп. власт има публичен класификатор с минимуми и максимуми на възнагражденията за всяка длъжност, а за съдебната власт – информация нанайси. Да не би съдиите, прокурорите и следователите да са в частния сектор, да не би сами да си плащат… Покажи целия коментар »

Да де
Да де
17 февруари 2023 9:12
Гост

Постоянното при флуктуиращата стойност на парите е съотношението със средните заплати. Достатъчно е да се публикува таблица с величините на заплатите спряма средната и тази таблеца ще е постоянна и при повторение на Виденовите времена. Не че сега сме далеч от такава ситуация де. А за номиналните стойности – да, „всеки сам си преценя“…

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
17 февруари 2023 9:13
Гост

Ааа, хубаво ти беше на тебе при Бойко, нали. И искаш пак!. Я сравни вашата заплата във ВСС с тази на младши магистрат и ни кажи, че не трябва да ни занимават, пък да видиш тогава как ще ти отговоря и как ще ми изтрият коментара.

анонимен
анонимен
17 февруари 2023 8:42
Гост

Този механизъм за определяне на заплатите върви за КС, но не и за ВСС. Те не са върха на системата – не на тях казват тримата големи, те са кадрови орган.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 9:16
Гост

За това положение е виновен ГЕРБ, който реши да изравни заплатите на ВСС с тези на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор. Каквото и да си говорим, това не е редно. Предвид и работата, която вършат и едните, и другите. Не забравяйте, че тримата големи имат много други задължения, освен за ходят на заседанията на съвета и за тях спор няма, че заслужават по-високи заплати (говоря принципно, а не с оглес личностите). Що се отнася до ВСС, то не виждам на какво отгоре трябва да получават толкова високи заплати. Особено някои, които пръста не си помръдват да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 18:53
Гост

ГЕРБ го въведе, близнакът му – ПП го задържа. Те така.

Познат
Познат
17 февруари 2023 8:30
Гост

А министър-председателя 15 иляди +50 иляди премии.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 8:30
Гост

Заплати реално от по 14 бона! Има ли такова чудо в изпълнителната власт? На премиера май е доста по-малко, а той ръководи цялата държава

Юрист
Юрист
17 февруари 2023 8:29
Гост

Популизъм, Лекс. Нормално е най-висшите длъжности в съответната власт да взимат и най-високи заплати. Така е в цял свят. В Нидерландия например заплатата на обикновен прокурор е около 15 000 евро, а в България (с оглед стандарта, разбира се) е 1 500 евро.

Защо не напишете за високите заплати на министрите и огромната разлика със заплатите на служителите в съответното министерство? Там има проблем.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 8:32
Гост

Ножицата между най-ниската и най-високата е 11 000 лева. Това нормално ли ви се вижда? А иначе всички, като се кандидатират за членове на ВСС обявяват, че ще работят са свиването на ножицата

Слънце
Слънце
17 февруари 2023 8:49
Гост

Не е вярно, точно част от избраните обясняваха на срещите си още преди избора им, че ножицата трябва да се запази, защото по-горните инстанции вършат по-важна работа и отговорността им е по-голяма.

it is what it is
it is what it is
17 февруари 2023 8:35
Гост

Да се огласят заплатите на ВСС е популизъм, а за другите да пишат, не ти схващам логиката. Обществото трябва да знае какви са възнагражденията на всички заемащи публични длъжности. А и в статията, която само изрежда сумите не видях коментар, че парите са много или малко. Колкото са толкова.

Wtf
Wtf
17 февруари 2023 9:41
Гост

Популизъм, не популизъм, все тая. Фактът, че Дишева получава такава заплата предизвиква сериозна уртикария

висши
висши
17 февруари 2023 10:29
Гост

Най-висшата длъжност в съдебната власт следва да са съдиите във ВКС, а не Драгосульо, Грозепульо и подобни партийни проксита, настанени във ВСС

мили боже
мили боже
17 февруари 2023 8:28
Гост

Признавам, че за председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор подобни суми не ме дразнят, но за ВСС и ИВСС… Нямат разум! Как тези хора се родеят с членовете на КС?! А това, че са с изтекъл мандат пък дори не го коментирам