Шестима съдии от страната са преместени на работа в Гражданското отделение на Софийския градски съд, а други двама са предназначени в Специализирания наказателен съд.

Магистратите са преместени по чл. 194, ал. 1 от Закона за съдебната власт като трябва да довършат делата си.

Съдиите Радост Бошнакова (Окръжен съд-Перник), Мариана Христова и Елена Стойчева-Андреева (ОС-Варна), Свилен Иванов (ОС-Шумен), Милена Михайлова (ОС-Кюстендил) и Елица Стоянова (ОС-Добрич) са преместени на работа в ГО на градския съд.

А в спецсъда отиват Христина Иванова от окръжния съд във Враца и Цветан Колев от ОС-Монтана.

Същевременно днес мнозинството в Съдийската колегия отложи обявяването на конкурс за преместване в някои окръжни съдилища. Комисията за атестирането и конкурсите предложи по едно място в гражданските отделения в СГС и ОС-Враца, както и едно в СНС да бъде обявено на конкурс за преместване.

Но кадровиците решиха първо да се запознаят с последните данни за натовареността. Това стана въпреки протестите на зам.-председателя на КАК Красимир Шекерджиев, който заяви, че от една година колегията обещава да открие конкурс за повишаване в окръжните съдилища, но не го прави, а последният такъв е обявен през 2016 година. Той отбеляза и че конкурсът за преместване трябва бързо да се обяви, за да се види дали има желаещи и, ако такива няма, то тогава тези места могат да бъдат обявени на конкурс за повишаване като се очаква местата да са 35.

Другото решение, което взе колегията днес, бе свързано с преразпределение на щата за младши съдии. Четири бройки от страната бяха прехвърлени към Софийския градски съд, а един – в окръжния съд в Шумен.

Същевременно днес колегията взе и решението членовете на КАК, които са резервни членове в конкурсните комисии, да могат да извършват извънредни атестации на кандидатите, докато редовните няма да имат такова право.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Човек
Човек
23 януари 2019 14:54
Гост

Честито на новите столичани.

Георги
Георги
23 януари 2019 0:05
Гост

Реформата в съдебната система е неизбежна и крайно наложителна. Дано да се случи по най-безболезнения начин за колегите.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2019 0:03
Гост

Забележката на Шекерджиев е на място. Дано да се вземат мерки.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2019 0:01
Гост

Похвално, но бройките са крайно недостатъчни, имайки в предвид натовареността на съдилищата.