Осем от 11-те данъчни служители, обвинени в участие в организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни схеми, остават в ареста. Това постанови късно снощи Специализираният наказателен съд. Двама излизат на свобода срещу „парична гаранция“, а на последния обвинен съдът потвърди наложения от прокуратурата „домашен арест“, съобщи БНТ.

Като лидер на групата разследващите сочат началник на сектор „Оперативен контрол“ на НАП, а участниците са били от инспектори до ръководители. Според прокуратурата сумите, които са прибирани били между 500 и 5000 лв., в зависимост от бизнеса на търговеца. Парите били, за да не пишат данъчните акт на търговците. Групата действа от октомври 2017 г., а всичките й членове имали трайни престъпни наклонности, твърдяха от прокуратурата и добавиха, че ако данъчните напуснат ареста, може да окажат въздействие върху свидетелите и да извършат друго престъпление.

Адвокатите пък настояха, че няма достатъчно доказателства, нито конкретика кой по какъв начин е участвал в престъпна група. Защитата определи действията на прокуратурата и ГДБОП по случая като пиар акция.

Във вторник бе съобщено, че в София, Рила и Ботевград е започнала акция по претърсвания и изземания в служебни помещения и жилища във връзка с разработка срещу организирана престъпна група в НАП.

Четири дни преди това шефката на Националната агенция за приходите Галя Димитрова заяви пред журналисти, че не й е известно данъчни служители да са замесени в схеми за данъчни престъпления.

 

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Случаен
Случаен
02 април 2018 9:37
Гост

Добро начало

Анонимен
Анонимен
31 март 2018 18:57
Гост

Задържай!

Анонимен
Анонимен
31 март 2018 17:57
Гост

Прибирай!