Бившият финансист от Министерството на отбраната (МО) Иван Иванов осъди прокуратурата да му плати обезщетения за над 70 000 лева, след като близо 6 години беше подсъдим и накрая оправдан за ремонта на т.нар. Военно НДК, в което сега се помещават Софийският районен съд и районната прокуратура.

Проверка на „Лекс“ показа, че Софийският апелативен съд (САС) е увеличил размера на обезщетението на Иванов за морални вреди от незаконното обвинение, като в решението си подчертава, че то се е отразило по-тежко на финансиста, тъй като става дума за длъжностно престъпление, а освен това е изпитал допълнителен страх от това, че първоначално е бил осъден на 8 години затвор, както и да плати на МО близо 11,8 млн. лева.

Иван Иванов е бивш главен секретар на Изпълнителната агенция „Военни клубове и информация“ към МО, а делото срещу него беше за допълнителни ремонтни дейности на планирания в началото на века Национален армейски комплекс, станал известен тогава като Военното НДК. Ставаше дума за допълнителен договор от 2005 г. с фирмата-строител „ХУ ФУ“ ООД, който е за над 11,7 млн. лева и беше за извънредни строително-монтажни работи, наложили се заради прекомерни валежи, избили подпочвени води и липса на отводняване. Първоначалният договор с фирмата от 2004 г. бил за близо 18 млн. лева и според обвинението дъждовете и подпочвените води не са били непредвидени обстоятелства, поради което е трябвало фирмата да отстранява проблемите за своя сметка по първоначалния договор. Иванов обаче сключил допълнителен договор с пряко договаряне за още над 11 млн. лева, за което прокуратурата твърди, че е в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), защото надхвърля с повече от 50% стойността на основното задание. Така прякото договаряне е било недопустимо. Първоначално военните прокурори обвиниха Иванов в безстопанственост и неизгодна сделка, а през 2014 г. Военният съд в София го осъди на 8 години затвор, както и да плати на Министерството на отбраната близо 11,8 млн. лева за причинени имуществени вреди от двете престъпления.

В началото на 2015 г. Военно-апелативният съд отмени присъдата и върна делото на прокуратурата. Година по-късно Иванов вече беше обвинен само в престъпление по служба. През март 2017 г. Военният съд го оправда, а в края на годината присъдата беше потвърдена на втора инстанция. През юли 2018 г. Върховният касационен съд окончателно оправда Иванов, като върховните съдии се съгласиха с извода на военните магистрати, че Иванов не е целял да набави облага за фирмата и макар съзнателно да е нарушил Закона за обществените поръчки, деянието му не е престъпление по служба.

Година по-късно Иванов е завел иск в Софийския градски съд (СГС), с който е поискал прокуратурата да бъде осъдена да му плати 50 000 лева за причинени неимуществени вреди от незаконното обвинение и 40 800 лева за имуществени от платените от него адвокатски хонорари. Съставът на СГС с председател Георги Иванов обаче уважи частично иска му за обезщетение от 20 000 лева за неимуществени вреди и още 15 000 лева за имуществени.

Показания по делото е дала дъщерята на Иванов, която е разказала, че баща ѝ се сринал, а първоначално мислел, че е станало недоразумение с повдигнатите му обвинения. След това колеги започнали да му държат сметка за изнесените в медиите данни от разследването, а в хода на делото не можел да си намери работа, защото потенциалните работодатели изчаквали изхода от процеса, за да му предложат договор. Съпругът на дъщерята на Иванов бил полицай и негови колеги пък го питали защо продължава да работи, след като тъстът му е милионер.

В решението си апелативните съдии Нели Куцкова (председател на състава), Мария Яначкова (докладчик) и Надежда Махмудиева пишат, че наред с обичайните вреди от незаконното обвинение, Иванов е изпитвал притеснение, че ще бъде несправедливо осъден, особено след първоинстанционната осъдителна присъда, уронени са били и честта, и достойнството му.

„Отделно, с оглед спецификата на обвинението, е бил накърнен и професионалният му авторитет като служещ и финансист в системата на МО. На наказателното производство е дадена и изключително голяма гласност, водеща до накърняване на доброто име на ищеца пред неопределен кръг от хора“, пише САС, като отбелязва също продължителността на процеса и обвиненията в тежки престъпления, за които Иванов е можел да получи максимално наказание от 10 години затвор.

Според апелативните съдии обезщетението за моралните вреди трябва да бъде увеличено до 30 000 лева, като в мотивите си акцентира на това, че е засегнат професионалния авторитет на бившия служител на МО.

„В процесния случай въззивният съд съобрази като обстоятелствата, които обуславят по-висок размер на обезщетението с оглед действителния размер на вредите, тежестта на обвинението на ищеца в качеството му на длъжностно лице, към който в това му качество има завишени изисквания за почтеност и съблюдаване на закона и, че деянието, предмет на незаконното обвинение, е обществено укоримо в по-висока степен с оглед обществените отговорности на длъжността, поради което с обвинението ищецът е злепоставен значително в професионалната си сфера“, се казва в решението, след което съдът припомня притеснението, което Иванов е изпитал, след като военният съд го е осъдил първоначално на 8 години затвор и да плати над 11 мл. лева на МО.

За разлика от градския съд, втората инстанция е категорична, че прокуратурата трябва да плати и пълния иск на Иванов за имуществени вреди от адвокатски хонорари във всички етапи на наказателния процес, които са били за 40 800 лева. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тихомир
Тихомир
12 юли 2022 13:29
Гост

Родната ни прикриватура!

Юлиян
Юлиян
12 юли 2022 13:30
Гост

Пак ще й плащаме поразиите.

Каскет Гешев
Каскет Гешев
12 юли 2022 11:22
Гост

Прави ми впечатление политическото говорене на всички тук коментиращи, което има за единствена цел намеса в независимата съдебна власт. Очевидно искат да си изберат удобен главен прокурор, но аз искам да успокоя всички български граждани, че напълно компетентната и независима ПРБ няма да се поддаде на подобни внушения на обвиняеми олигарси и изплащането на обезщетения от ЕСПЧ и български съдилища ще продължи!

Таня
Таня
12 юли 2022 10:50
Гост

Ако всеки си вършеше работата, както трябва, прокуратурата нямаше да е това, което е! Слагам си каскета и бегам

Недоволен
Недоволен
12 юли 2022 10:50
Гост

Пореден абсурд!

Fifi
Fifi
12 юли 2022 10:49
Гост

Не само искът в пълен размер трябва да му изплатят, но и лично да му се извинят

Гражданин
Гражданин
12 юли 2022 10:48
Гост

Доколкото разбирам от написаното Иванов „съзнателно е нарушил Закона за обществените поръчки“, но съдът приема, че деянието му не е престъпление по служба. Демек, престъпление има, но не е в състава на обвинението, което му е повдигнато… Евала на прокуратурата, пак е проспала НПК

Симо
Симо
12 юли 2022 13:33
Гост

Те толкова си и могат.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2022 10:46
Гост

Поредната санкиция, която всички ние ще плащаме от джоба си, а не поръчковите каскети и възхваляващите ги тролове.

Думи нямам
Думи нямам
12 юли 2022 10:45
Гост

Шест години са го влачили по следствени служби, прокуратури и съдилища…

Марина
Марина
12 юли 2022 10:43
Гост

Първо сме плащали, за да го обвиняват и съдят, сега ще плащаме, че човекът е опрвадан и осъдил прокуратурата

Тодоров
Тодоров
12 юли 2022 10:41
Гост

„…Наред с обичайните вреди от незаконното обвинение, Иванов е изпитвал притеснение, че ще бъде несправедливо осъден, особено след първоинстанционната осъдителна присъда, уронени са били и честта, и достойнството му…“ Направо са му разказали играта! И после, никой не е виновен, но на човека здравето му кой ще върне

Гриша
Гриша
12 юли 2022 10:36
Гост

Повдигат ти обвинение, омаскаряват те, съсипват ти живота – твоя и на семейството ти, в продължение на години и после балонът се спуква… но с цената на какво

Димитър Димитров
Димитър Димитров
12 юли 2022 10:35
Гост

Поредната политическа поръчка, която прокуратурата е изпълнила съвестно

Михайлов
Михайлов
12 юли 2022 10:32
Гост

Малко й е прокуратурата! Жалкото е, че не не конкретният прокурор ще си плати, а всички ние- данъкоплатците

Лиско
Лиско
12 юли 2022 14:49
Гост

Не знам какво вече трябва да стане за да се промени най-антикорупционният текст в НК-чл. 282 и да отпадне специалната му цел. Безброй длъжностни лица отърваха копчето, поради този елемент от състава. Доказва се умишленото нарушаване на служебните задължения, субективното отношение на дееца към причинените вреди, но стигне ли се до специалната цел всичко издъхва.