Районният съдия от Русе Николай Стефанов осъди прокуратурата да му плати обезщетения от близо 160 000 лева заради делото за подкуп чрез изнудване, по което беше окончателно оправдан преди две години.

Миналата година Стефанов заведе иск срещу прокуратурата за 300 000 лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като отделно поиска още 20 000 лева обезщетение за друго досъдебно производство, което е било образувано срещу него, макар и да е прекратено преди да му бъде предявено обвинение.

Преди два дни състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Росен Димитров е осъдил прокуратурата да плати на Стефанов 150 000 лева заради обвинението в подкуп, 3000 лева за второто водено срещу него разследване и разноски за близо 6000 лева (решението, виж тук).

Стефанов беше арестуван при зрелищна акция на ДАНС с преследване в центъра на Русе в началото на 2015 г. и обвинен, че чрез изнудване е поискал 1000 лева и е направил опит да получи подкуп от 500 лева от адвокат Свилен Стефанов. Парите били, за да одобри съдията споразумение за условна присъда с непълнолетен клиент на адвоката.

Година по-късно СГС осъди Стефанов условно на 3 години затвор по обвинението, че е опитал да вземе подкуп от 500 лева, но не и чрез изнудване. Тогава градският съд се позова и на специалните разузнавателни средства, които бяха използвани срещу магистрара. След това Софийският апелативен съд оправда магистрата, но Върховният касационен съд (ВКС) върна делото, защото САС не се беше произнесъл по обвинението за изнудване. При новото разглеждане от друг състав на САС Стефанов отново беше оправдан по всички обвинения и ВКС остави в сила оправдателната присъда.

През 2018 г. и Висшият съдебен съвет възстанови Стефанов на работа като съдия в Русе.

В иска си за обезщетение до СГС той пише, че незаконното обвинение му е причинило изключителен стрес, постоянен страх, че може да бъде осъден за престъпление, което не е извършил, опозоряване както сред близки и познати, така и пред неговите студенти, на които преподавал в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград и пред обществеността в Русе.

Показания по делото са дали двама свидетели, единият от които е адвокатът му по наказателното производство. Те са разказали, че Стефанов е понесъл много тежко и трите месеца в ареста, където условията били нечовешки. Двамата казват, че съдията бил опозорен пред цялата юридическа общност, семейството му понасяло срама и униженията от незаконните обвинения, имало моменти, в които изпитвали и финансови затруднения.

Стефанов се изолирал от познати и колеги, а част от тях били негативно настроени, тъй като вярвали, че е виновен. Това се променило коренно след оправдаването му, но и Стефанов се променил – станал нервен, припрян и плашлив. Отново работи като съдия, но е прекъснал работата по докторантурата си, свидетелства един от разпитаните.

Съдия Росен Димитров от СГС приема за справедливо обезщетение от 150 000 лева заради незаконното обвинение за подкуп и отхвърля иска над тази сума. Той подчертава, че делото срещу Стефанов е водено над 3 години и доказано е причинило стрес, притеснения, уронване на името и престижа на магистрата, чувство на унижение, дистанциране от близки и приятели, както и отхвърляне от юридическите среди.

„Размерът е определен и предвид разбирането, че при определени професии, измежду които и магистратите, очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите са изключително завишени и незаконното обвинение на лица, упражняващи подобни професии в извършване на престъпление, има по-силно негативно отражение върху неимуществената им сфера, а в още по-голяма степен за случаите, когато обвинението е за извършване на умишлено престъпление от сферата на тяхната професионална реализация“, пише в решението на СГС.

За отделените материали от делото за подкуп, по които е било образувано друго производство срещу Стефанов, градският съд приема, че той също трябва да бъде обезщетен, но само с 3000 лева. Според съда съзнанието и възприятията на подсъдимия тогава Стефанов са били преимуществено ангажирани с „основното“ обвинение и няма доказателства за конкретен тормоз от „второто“ дело.

„Факт е обаче, че знанието относно съществуването му е провокирало допълнително безпокойство и уплах“, мотивира се СГС.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Чуй Уй
Чуй Уй
19 ноември 2020 22:25
Гост

Единия съдия дал на другия 20-30 000 лева, че да му присъдят 160 000. То е ясно. Стари схеми, ама и герберастите си вземат процента.

адвокат
адвокат
19 ноември 2020 12:40
Гост

Този съдия съдия от СГС трябва също да бъде разследван от ДАНС – обвинението е 3 г, като забележете, престоя на обвиняемия е 9 дни. Обаче юнака от СГС е присъдил 160 000 лв. – абсурдно…Дали после няма да се окаже с някоя нова кола от “спестявания“ ? Ако има адвокати – пеи сходни случаи да сте виждали такива обезщетявания?

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 12:28
Гост

Аман вече. До кога ще плащаме ние за грешките на прикриватурата.

Малоумници с каскети
Малоумници с каскети
19 ноември 2020 10:02
Гост

Пълни некадърници, които не могат едно качествено обвинение да повдигнат, но прилагат репресии в най-уродливите им форми. Репресиите обаче никога не са срещу „обръчите от фирми“ на Доган и свързаните с тях олигарси, а в мачкането на обвиняемите активно помага Специализирания съд, който е създаден точно с тази цел.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 12:28
Гост

А Пеевски кога?

XNL
XNL
19 ноември 2020 8:43
Гост

Защо толкова много пари са му дадени? Какво толкова бе?

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 12:29
Гост

Е, малко ли е?

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 8:43
Гост

Е много бе…

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 12:29
Гост

По-скоро достатъчно.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 8:42
Гост

Тия пари от мен и брат ми са ги взели. От вас и други, като вас са ги взели..

наблюдател
наблюдател
19 ноември 2020 11:21
Гост

И как няма да ги вземат от теб и от всички нас, които мълчим, вместо да премахнем вредната Тиква, която за 11 г. не реформира нищо. Само реформа на прокуратурата ще доведе до качествена работа и сполучливи обвинителни актове, които да издържат в съда. Прокуратурата ни е без аналог – изцяло по модел Вишински от 1936г. Честито !

Цицеров
Цицеров
19 ноември 2020 8:42
Гост

Нищо изненадващо

Радев
Радев
19 ноември 2020 8:40
Гост

Предвид, че управляващите ползват тази прокуратура за бухалка, така ще се нещата в бъдещето

salvador
salvador
19 ноември 2020 8:42
Гост

Ние вече живеем в това бъдеще, само медиите като следиш колко хора осъждат успешно прок по ЗОДОВ и картинката е ясна

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 8:40
Гост

С тая прокуратура дето имаме – толкова, дето се казва.

Иванов
Иванов
19 ноември 2020 8:39
Гост

Ами раздават се обвинения на ишлеме…

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 8:36
Гост

Винаги ме е учудвала разликата в размера на обезщетения за магистрати и граждани. Чувал съм обяснения на съдии, но въпреки това не ми изглежда справедливо

големите кинти
големите кинти
19 ноември 2020 8:33
Гост

Конкретният случай не го познавам детайли, но ще подкрепя тезата, че е набеждаване, но искам да кажа и друго как все на т. нар. магистрати, макар да няма такъв термин в закона, им присъждат такива обезщетения, то публичен образи и престиж ясно, ама сумите са като за смърт!

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 8:37
Гост

Убиват репутацията им

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 8:41
Гост

Да, представи си после да те съди съдия, който е бил подсъдим. С какъв авторитет сяда на банката?

Спондж
Спондж
19 ноември 2020 8:32
Гост

Един герой от ДАНС беше направил всичко по силите си, за да провали предаването на парите, доколкото помня, та не знам дали е било набеждаване. ВКС също каза, че няма провокация към подкуп.

123
123
19 ноември 2020 8:29
Гост

Ако е така, този адвокат не заслужава ли едно делце за набеждаване?

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
19 ноември 2020 8:30
Гост

Там беше доста миризливо, набеждаване ли беше, некадърност на ДАНС ли, не е много ясно.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 8:32
Гост

И Петьо Еврото заслужаваше, ама… Прокуратурата си избира, това е положението

Хаха
Хаха
19 ноември 2020 12:23
Гост

Няма такова престъпление – набеждаване