Висшият съдебен съвет възстанови на работа съдията Николай Стефанов от Русе, който наскоро беше окончателно оправдан по обвинение за подкуп и изнудване. Решението е въз основа на молба от самия Стефанов, подадена на 13 април тази година.

Съдията от Русе е поискал и да му бъде изплатена разликата във възнаграждението от отстраняването му на 5 март 2015 г. до момента. Този въпрос днес не бе разгледан, най-напред ще се произнесе бюджетната комисия, която трябва да направи и съответните изчисления.

Стефанов беше зрелищно арестуван при акция с преследване в центъра на Русе в началото на 2015 г. и обвинен, че чрез изнудване е поискал 1000 лева и е направил опит да получи подкуп от 500 лева от адвокат Свилен Стефанов. Парите били, за да одобри съдията споразумение за условна присъда с непълнолетен клиент на адвоката.

Преди две години състав на Софийския градски съд (СГС) осъди Стефанов условно на 3 години затвор по обвинението, че е опитал да вземе подкуп от 500 лева, но не и чрез изнудване. След това САС оправда магистрата, но ВКС върна делото, защото апелативният съд не се беше произнесъл по обвинението в изнудване. При новото разглеждане от друг състав на САС Стефанов отново беше оправдан по всички обвинения. А на 3 април ВКС остави в сила оправдателната присъда на Стефанов.

Същевременно днес колегията назначи Недялка Нинова за заместник-председател на Софийския окръжен съд. Името на съдийката нашумя преди две години, когато определи мярка за неотклонение „домашен арест“ на турския гастарбайтер Фарук Бекташ, който при пътно произшествие уби двама мотоциклетисти.

За втори път кадровият орган отказа да образува дисциплинарно производство срещу съдията от Търговската колегия на ВКС Светла Чорбаджиева. Председателят на съда Лозан Панов за втори път прави опит тя да бъде наказана за забавени дела. Първият път ВСС отмени наложено от него наказание „забележка“, а сега пък отказа да образува дисциплинарно производство.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Всезнайко
Всезнайко
24 април 2018 21:01
Гост

Питам се дали сега ще бъде по-снизходителен към подсъдимите като е сърбал попарата на прокуратурата и ДАНС.

Анонимен
Анонимен
24 април 2018 15:11
Гост

Това бавене на делата трябва да бъде спряно по някакъв начин.

Възмутен
Възмутен
24 април 2018 15:12
Гост

Kak? Тия от ВСС постоянно връзват ръцете на Лозан Панов. Той наказва, те-отменят.

5-ko
5-ko
24 април 2018 15:10
Гост

Подкупът си е подкуп. Има ли значение дали е чрез изнудване.

Анонимен
Анонимен
24 април 2018 15:03
Гост

Ще плащаме и не само заплати

колега
колега
24 април 2018 14:59
Гост

този човек изначално беше натопен. не мога да си представя през какво е минал, какво унижение

Гошка
Гошка
24 април 2018 15:15
Гост

Зрелищното арестуване в случая си е превенция. Както стана и с кметицата на Младост.