Настроихме провинция срещу София, сега се опитваме да настроим наказателните съдии срещу гражданските и търговските. Тази реплика е на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков и беше произнесена на днешното заседание на Съдийската колегия. Поводът – предложение на комисията по натовареността колегията да препоръча на председателите на софийски съдилища да свикат общо събрание, което на свой ред да прехвърли свободните бройки от наказателните отделения в гражданските и търговските.

Точката беше докладвана от председателя на комисията Даниела Марчева. По думите ѝ натовареността на наказателните отделения в СРС, СГС и САС е далеч по-малка от гражданските и търговските, а специално в Софийския апелативен съд дори била под средната за страната. Затова комисията предлага СК на ВСС да препоръча на административните ръководители да поставят на вниманието на общите събрания въпроса за прехвърляне на бройките в отделенията.

Шефът на ВАС обаче заяви, че колегията няма право да отправя такива препоръки, това изцяло зависи от съответните председатели и общи събрания.

По-остър в изказването си беше Севдалин Мавров: „Не ме интересува дали имаме право да даваме препоръки. Десетилетия наред съм бил наказателен съдия и съм виждал как мои колеги са ставали граждански и търговски съдии, обратното не съм го виждал. Делата не са само бройка, има и психическа натовареност. Гражданските и търговските съдии са много натоварени, но не отиват да стават наказателни“.

Даниела Марчева отвърна, че тя не е била наказателен съдия, на което Мавров заяви: „Ами хайде отивайте“.

Не става въпрос за преквалифициране на колегите. Но ние трябва да покажем на тези съдилища, че следва да организират вътрешния си ресурс“, посочи Марчева. И добави, че навсякъде в страната съдилищата прехвърлят свободни бройки, само в София това не се прави.

Мавров отново възрази и посочи, че не бива да се разчита на проста математика и той няма да подкрепи подобно предложение.

Настроихме провинция срещу София. Сега се опитваме да настроим наказателните съдии срещу гражданските и търговските“, предупреди Георги Чолаков.

Красимир Шекерджиев също се изказа срещу предложението. Той цитира данни, според които в НО на САС има четири незаети места, но за всички тях има спор, който е висящ пред Върховния административен съд. Става дума за процедури по чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт – за повишаване по вече приключен конкурс. Шекерджиев беше категоричен, че тези бройки по никакъв начин не може да бъдат преразпределяни. От данните му стана ясно, че в наказателното отделение на СГС няма незаети места, а в СРС са четири.

Нещо безсмислено правим. Много ще се изложим, ако укажем на административните ръководители да направят нещо, което не могат да направят. Да изоставим това говорене, защото всяка минута е голяма загуба на време. Напълно невъзможно е ВСС, колкото и да смятаме, че сме много значими, да дадем указания на общото събрание, то все пак е израз на съдийското самоуправленине. Този въпрос многократно е бил обсъждан на общите събрания. А по въпроса, че ние ще заплашим общите събрания, че ще им вземем бройките, които взехме от окръжните съдилища и ги дадохме на софийските… просто не бива“, заяви Шекерджиев.

Боряна Димитрова, която е член на комисията по натовареността, обясни, че СК на ВСС трябва да даде знак на съдилищата за дисбаланса в отделенията. „Ако общото събрание реши, може да държи съда в това състояние и може да го направи безапелационно. Идеята е да им обърнем внимание, че има вътрешен дисбаланс“, посочи Димитрова.

Даниела Марчева добави, че софийските съдилища имат вътрешен ресурс и не го ползват, а това било недопустимо, нямало и санкция за това, че нищо не се прави.

В крайна сметка точката беше отложена, за да се прецизира какво точно иска колегията от съдилищата.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 ноември 2018 20:45
Гост

Кандидатите за младши съдии всяка година са в съотношение 75% с наказателно и 25% с гражданско. След това като отидат в съда съотношението е обратното – 75% трябва да се занимават с гражданско, а едва 25% с наказателно. Справедливо ли е? Не, но нищо не се прави по въпроса. Трябва да има тясна специализация още на този етап и да правораздаваш само в съответната област. Така ще се повиши и качеството на правосъдието.

Владимир Попов
Владимир Попов
20 ноември 2018 15:25
Гост

Недопустимо е да се подхожда толкова лековато и а се прехвърлят неквалифицирани съдии от наказателните колегии към гражданските и да им се възлага работа извън квалификацията. Немислимо е да се съди по системата „копи.пейст“. Някои знаем, че дела не се решават, а се копират решения. Това не е съдопроизводство и правораздаване- налице е дефицит на справедливост. В същото време наказателните дела са много по- тежки от гражданските и се изисква психика- съдиите заслужават много уважение и не може да се слага математическо мерило или просто уравнение. Все пак правото е хуманитарна наука , а не математика. ако не искате извращения,… Покажи целия коментар »

Анинимен
Анинимен
20 ноември 2018 13:46
Гост

Въобще не съм съгласен, че от провинцията са се настроили скоро срещу София. Винаги е било така.

Човек
Човек
20 ноември 2018 13:27
Гост

Истинската причина е, че в гражданските и търговските дела има повече материален интерес във всякакъв смисъл и за всички участващи.

Някой си
Някой си
20 ноември 2018 13:26
Гост

Гражданските и търговските съдии се водят по-престижни от наказателните и затова никой не иска да гледа дела за кражби и кокошкарски истории.

Фен
Фен
20 ноември 2018 15:58
Гост

Не е вярно. Не всички дела са за кокошкарски истории. Освен това материята е несравнима. Наказателните дела наистина изискват повече психическо натоварване.

Петко
Петко
20 ноември 2018 12:58
Гост

Абсолютно подкрепям мнението на Мавров.

Anonimen
Anonimen
20 ноември 2018 12:57
Гост

Гарван гарвано око не вади.