Омбудсманът Диана Ковачева поиска от главния прокурор Иван Гешев да бъде извършена проверка в дома за пълнолетни с деменция в село Горско Косово.

Внезапна инспекция на експертите на обществения защитник през декември е констатирала изключително лоши условия, при които живеят хората в дома. Най-притеснително, според Ковачева, е, че от началото на 2019 г. до момента на проверката, там е имало 24 смъртни случая.

Екипът на омбудсмана е установил и случай на наскоро настанен човек с рани от залежаване, които не са били обработени в продължение на 4 дни, защото отсъствала медицинската сестра.

„Към момента са настанени 57 лица, при капацитет 60 (мъже и жени). Голяма част от тях са на легло, повечето от тях са в кахексия и обездвижени“, пише още в писмото си до главния прокурор Ковачева и допълва, че в резултат на проверката и проведените разговори с настанените, е установено системно неглижиране на техните потребности.

„Като омбудсман считам, че това представлява голям процент починали от общия брой настанени лица, дори като се вземе предвид спецификата на заболяванията им“, посочва Ковачева.

Още преди 6 години екип на омбудсмана е проверявал този дом и е отправил препоръки към Министерство на труда и социалната политика и към кмета на Сухиндол за подобряване на предоставяната грижа, но при настоящата инспекция констатациите са сходни.

И двата пъти експертите са установили лоши санитарно-битови условия за живот за настанените, пренаселеност, недостатъчна площ в стаите спрямо броя на настанените, както и липса на лично пространство. Домът има два санитарни възела и един душ за всички. Коридорът на спалните е отделен от административната част с решетка, която е заключена. В разговор с директора на дома той обяснил, че коридорът и вратата към двора са заключени през по-голямата част от деня, а хората, които се движат самостоятелно, излизат навън само с придружител.

Екипът на Ковачева определя описаните обстоятелства като унизително отнасяне спрямо настанените, което е недопустимо при предоставяне на социална услуга за пълнолетни с деменция и допълва, че има предпоставки за увреждане на физическото и психично здраве на обитателите на дома. Над леглата им имало алармени звънци, но повечето от тях не работят и това намалява гаранцията за сигурност и своевременна реакция на персонала.

Според Ковачева констатациите от проверката позволяват да се направи извод, че в дома системно се неглижират потребностите на хората там, което е нарушение на чл. 16, ал. 1 от Конвенцията против изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание. Според конвенцията всяка държава се задължава да предотвратява на територията си други прояви на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, които не влизат в определението за изтезание.

Затова Ковачева предлага на главния прокурор Иван Гешев да разпореди проверка в Дома за пълнолетни в Горско Косово за предотвратяване на унизително отношение към настанените и за гарантиране на нормални условия за живот. Омбудсманът е сезирала за случая и кмета на Сухиндол Пламен Чернев.

 

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бойко
Бойко
02 януари 2020 12:42
Гост

Рани от залежаване! Съдистът в „Седем“ беше по-човечен. Поне даваше антибиотици на жертвата си. Тези заслужават да ги поставят на мястото на този човек.

анонимен
анонимен
02 януари 2020 10:24
Гост

Съмнявам се прокуратурата да направи нещо. Гешев си е поставил по-висши цели. Хората с деменция едва ли го интересуват. Ако домът беше собственост на олигарх, щеше да има реакция, ама сега се съмнявам.

може и да стане
може и да стане
02 януари 2020 10:27
Гост

Ееее, ще има проверка. Друг е въпросът какъв ще е резултатът от нея. А всъщност може и да се получи, защото това не е ти е дело, при което засягаш интересите на някои велможа…

анонимен
анонимен
02 януари 2020 10:28
Гост

Ще му напомним какво написа в прословутата си концепция – справедливост за хората.

анонимен
анонимен
02 януари 2020 10:29
Гост

И като му напомним какво от това. Няма да се трогне, той е дори по-арогантен от предшественика си. Голям нарцис е

все пак
все пак
02 януари 2020 10:24
Гост

Сега има някои неща, които ми се струва прекалено да се изтъкват като проблем – например това, че помещението с болните е заключено. Разбира се, че ще е заключено – как ще ги опазят иначе. Това са хора с деменция, който е имал такъв близък знае, че те хукват нанякъде и върви ги търси след това. Липсата на медицински грижи обаче е пълно престъпление!

Анонимен
Анонимен
02 януари 2020 10:22
Гост

Защо ли си ги избираме тези кметове, след като не вършат никаква работа?.

анонимен
анонимен
02 януари 2020 10:21
Гост

Тия от дома са за разстрел. Вместо да се грижат за тези безпомощни хора, те са ги зарязали, защото няма кой да се оплаче. Изроди

Анонимен
Анонимен
02 януари 2020 10:24
Гост

А и звънците, които не работят! Пидигравка.

Анонимен
Анонимен
02 януари 2020 10:19
Гост

И след като преди 6 години условията са били същите, защо не са взети мерки?

Анонимен
Анонимен
02 януари 2020 10:18
Гост

Жалка история. А и тези хора са в неравностойно положение. Дори не могат да се оплачат.

Анонимен
Анонимен
02 януари 2020 12:36
Гост

А и ако случайно го направят, тези, които „се грижат“ за тях ще се оправдаят със здравословното им състояние.