Софийският затвор да бъде закрит, защото битовите условия са много лоши и няма как да бъдат подобрени, препоръча омбудсманът Диана Ковачева при представянето на годишния отчет на институцията. Същата констатация омбудсманът направи за затворническото общежитие в „Кремиковци“ и керамичната фабрика във Враца.

„Тази препоръка е важна, защото там материално-битовите условия са много лоши, те са пренаселени. Има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената и на практика по този начин се нарушават основни права. Факт е, че в тези места няма достъп на светлина, на чист въздух и това, специално за Софийския затвор, не може да бъде поправено, защото той е паметник на културата“, посочи Ковачева. Лишените от свобода в Софийския затвор са около 2000 и омбудсманът настоява спешно да бъдат преместени.

В доклада Ковачева напомня, че през годините не са изпълнявани препоръките на омбудсмана за закриване на затвори. Според Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (бел. ред. чл.46, ал.1), омбудсманът може да препоръча на правосъдния министър закриване, а той в едномесечен срок трябва да внесе предложението в Министерския съвет, който до 3 месеца трябва да обяви взетите мерки.

Във всички затвори и арести в страната екипът на Ковачева е констатирал нужда от лекари, липса на пари за социални дейности и завишени цени в лавките, което е предпоставка и за корупция.

„Продължава се с недобрата практика да се провеждат обществени поръчки за доставка на хранителни продукти в лавките, вместо да се премине на преки доставки от търговци по места. Създадени са изкуствено високи цени, а монополът се засилва чрез списък от вещи, които могат да се закупят само от лавката и не могат да се внасят при свиждане“, пише в доклада.

Пренаселени остават затворите в София и Варна, а в столичния арест на „Г. М. Димитров“ и в Бобов дол има постоянна практика болните затворници да бъдат държани непрекъснато с белезници, заключени към леглата.

Проблем с недостатъчно чист въздух и светлина е констатиран в София, Свиленград и Габрово. Единствените подобрени бази остават в Белене, Ловеч и Плевен.

„Подобрило се е състоянието на арестите, които са преместени към затворите, които бяха ремонтирани по Норвежкия механизъм“, уточни Ковачева.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 15:38
Гост

постоянна практика болните затворници да бъдат държани непрекъснато с белезници, заключени към леглата“
Всички наред – без значение с какво поведение.. Демек гавазите се опитват да ги довършат.. Само на миню стайков и митьо очите им се размина нали?

анонимен
анонимен
11 февруари 2020 14:28
Гост

Правителството и парламентът да се преместят там. Нали е паметник на културата. И местата ще стигнат за всички 🙂

Човек
Човек
11 февруари 2020 13:40
Гост

Затворът бил паметник на културата – по-голяма глупост не бях чувал. Каква културна стойност има тази сграда не знам. Музей ли ще го правят и кой ще ходи в него?

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 13:42
Гост

Може би бивши затворници. Носталгия, к’во да правиш.

Пич
Пич
11 февруари 2020 13:46
Гост

Хм, щом е паметник, защо не късат билетчета за вход?

Николай
Николай
11 февруари 2020 14:48
Гост

Има си архитектурната стойност, не се коси. Сградата е на 100 години и е правена с мисъл, в стила и съобразно тенденциите на времето си.

А ако ти е по-интересно за затворите, превърнати в музеи (щото (и) тояпът не сме измислили топлата вода) – https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_jail_and_prison_museums

Ушко Ушеф
Ушко Ушеф
11 февруари 2020 17:42
Гост

Нарича се сарказъм

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 13:38
Гост

Тук ми мирише на старата идея да има частни затвори, която си е чист лобизъм и нещо невъзможно в нашата действителност. Да не би да има някое проектче в тази посока?

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 13:43
Гост

Сигурно. А и някой друг предвиден лев, който ще бъде усвоен пътем.

Диего
Диего
11 февруари 2020 13:45
Гост

Следете афиша за някой терен до София, който е бил купен от „крупен инвеститор“, но нищо не е станало и накрая държавата ще го спаси, изкупувайки го за бъдещ затвор. Пък дали ще бъде построен – божа работа.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 13:36
Гост

А като се закрие затвора, къде ще ги разселят затворниците? На Слънчака? Пълни глупости.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 13:40
Гост

А, там е пренаселено. А и сезонът не е подходящ.

бай Ставри
бай Ставри
11 февруари 2020 13:35
Гост

Как ще ми го закриват, бе? Аз съм израснал у централнио!

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 13:30
Гост

Да де, ама къде да ги преместят. Затворите и без това се спукват по шевовете.

Николай
Николай
11 февруари 2020 14:42
Гост

Пеевски няма да строи само пътища, я 🙂

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 13:30
Гост

Не е лоялно да са завишени цените в лавките. Затворниците плащат за престъпленията си с присъди, а това е излишна рестрикция.

Николай
Николай
11 февруари 2020 13:22
Гост

Не може да не се работи за/със затворниците. Условията, в които са/ще бъдат поставени са част от тази работа и от възпитателния ефект.
Жалко, че по времето на соца са закрити немалко затвори.
Жалко, че днес се работи в тази насока единствено по Норвежки механизми.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 13:38
Гост

Дори съвсем наскоро бяха подписани три договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на предефинирани проекти с МП.