Задържаните в арестите в столицата на бул. „Г.М. Димитров“ и на ул. „М-р Г. Векилски“ се извеждат на разходка и до лекарския кабинет с белезници. Това е необоснована употреба на помощни средства, т.е. подлагане на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне, завява омбудсманът Мая Манолова.

През юни екип на омбудсмана, който е Национален превантивен механизъм и наблюдава местата за задържане и за лишаване от свобода, е проверил двата ареста. „Ежедневно в двата ареста, само при извеждане на разходка, на над 300 души се поставят белезници. В едногодишния период от предходната препоръка на НПМ, случаите на подобно унизително отнасяне надвишават 100 000 случая“, пише в доклада.

Освен това екипът на омбудсмана е установил, че масово затворници, които се лекуват в болница, стоят с дни с белезници. Ето как е описана практиката в затвора в Плевен: „Надзирателят настанява лишения от свобода и поставя белезници на краката и двете му ръце, като на всяка ръка се поставя белезник и се закопчава другата част на белезника за рамката на пружината или таблата на леглото. По преценка на постовия надзирател една от ръцете, в която се извършват вливания (системи) или други медицински манипулации може да бъде освободена от белезниците, докато те продължават, след което отново се поставят белезниците. На всеки два часа постовият надзирател освобождава от белезника едната ръка за 15 минути да почине и отново поставя белезника, след което освобождава другата ръка за 15 минути да почине и отново поставя белезника. На два часа се разрешава свалянето на белезниците от ръцете по 15 минути за всяка ръка като ръцете се редуват, едната да е постоянно вързана с белезник. По време на хранене на лишения от свобода белезниците се свалят от ръцете му за 30 минути или се поставят отпред на ръцете – пред тялото. При посещението на тоалетна или баня белезниците се поставят отпред на ръцете като вратата на санитарно-хигиенното помещението е отворена, за да позволява непрекъснатото наблюдение и контрол на лишения от свобода. Белезниците на краката не се свалят.“

Използването на белезници в болнични заведения е в противоречие със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (виж карето) и представлява подлагане на болни лишени от свобода на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отношение, посочва омбудсманът. И настоява шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и министърът на правосъдието да прекратят тези неправомерни действия. В доклада се посочва, че трябва да се променят инструкциите така, че при преценката дали да се използват помощни средства да се отчитат оценката на риска на охранявания и обзавеждането на помещението и в никой случай да не се допуска постоянно 24-часово фиксиране с белезници.

Констатирано е системно нарушаване на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание, която в чл. 2 казва, че „никакви изключителни обстоятелства, от какъвто и да е характер, било то състояние на война, или заплаха от война, вътрешна политическа нестабилност, или каквото и да е друго извънредно положение, не могат да служат като оправдание за изтезание“.

Според доклада конвоирането на отстранения кмет на столичния кв. „Младост“ Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията е показателен за нарушаването на правата на човека в местата за лишаване от свобода, поради грубо погазване на закона и дългогодишно неизпълнение на препоръки на омбудсмана в качеството му на Национален превантивен механизъм.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
06 август 2018 19:33
Регистриран

Омбудсман Манолова се сети да направи волеизявление.Но едва когато ТУК посочиха за какво е осъдена РБ от т.н.убийци“от СПЧ в Страсбург.Тя, обаче, беше зам.пресдедател на НС – тогава не казваше подобни неща.Тя беше голям партиен функционер-тогава също.Не желая да обидя г-жа Манолова, и в никакъв случай не искам да бъда груба.Оказва се, обаче, че когато Човеците имат властта нещо да подобрят в РБ в полза на гражданите, ТЕ ОТКАЗВАТ да го сторят.Излязат ли от кръга на управляващите – веднага „обръщат“посоката.Не така се прави, господа-или си, или не си, значима Човешка същност. СПЧ от 1992 г./когато НС ратифицир КЗПЧОС и тя… Покажи целия коментар »

Петров
Петров
06 август 2018 15:32
Гост

Не виждам защо защитавате хора, лишени от свобода. Белезниците са превантивни мерки. Редно е да е така. Малко ли случаи има, когато арестант бяга от тоалетната? А не да тръбите, че им се нарушават правата и им се потъпква достойнството.

Петров
Петров
06 август 2018 15:23
Гост

Поздравления, госпожо Манолова!

Възмутен
Възмутен
06 август 2018 15:20
Гост

Арестът и конвоирането на Десислава Иванчевa не биваше да са толкова показни. Излишни мерки срещу жената. Вижда се, че е слаба физически, те я охраняват като рецидивист.

Цирк и показност
Цирк и показност
06 август 2018 16:17
Гост

Това е един вид размахване на пръст към обикновените хора.

Бебов
Бебов
06 август 2018 21:44
Гост

Те я ,,опраскаха“ ,защото А. Ваклин е имал специално предложение от спецпрокуратурата за определена сума да я ,,няма“, което го има и в записите, които прокуратурата на Гешев укри, изряза, манипулира! Какъв контрол, кой ще тазследва това? Еми никой! Иванчева беше опраскана и изкарана от Пеевските медии като терорист. Държат се снея като терорист. Запушиха им устите за да не говорят, вързаха им ръцете в съда за да не пишат. Някой задейства цялата държавна машина срещу Иванчева, заради бизнес интересите на Ваклин- #КОЙ ли? А защо ли? И #КОЙ стои зад Ваклин?! #КОЙ?

Анонимен
Анонимен
06 август 2018 15:06
Гост

Тези мерки във болниците ми се виждат доста пресилени.

Anonimen
Anonimen
06 август 2018 15:26
Гост

Не е редно да се слагат белезници на ръцете и на краката по свободна преценка. Още повече при ходене до тоалетната.