Веселина Топалова единодушно беше избрана за председател на Окръжен съд-Габрово. Тя беше и единствен кандидат за поста.

По време на изслушването си от членовете на Съдийската колегия тя заяви, че вече са започнали подготвянето на електронните дела, като на първо време се сканират исковите молби, протоколите от съдебните заседания и крайните съдебни актове. Самата тя харесва идеята за централизирано разпределение на заповедните производства.

В отговор на въпрос заяви, че и в Габрово има т.нар. „вечни“ ищци, единият дори е от София. Повечето ѝ колеги се отвеждат заради обидния език, грубите и нецензурни изрази, които се използват в исковите молби. В момента само тя и още един съдия не са се отвели. По думите ѝ въпросът с „вечните“ ищци може да се реши законодателно като се даде възможност да се прекратяват производствата, ако исковите молби съдържат обидни думи или пък има злоупотреба с права.

Наред с това тя заяви, че Системата за измерване на натовареността е добра основа, но има нужда от актуализация. Предлага да се предвиди опция СИНС да отчита, че едно дело може да не приключи за една година. Според Топалова би било добре системата да отчита кога едно дело е спряно, решено или прекратено.

Цветинка Пашкунова заяви, че ще я подкрепи, защото има репутацията на безпристрастен съдия, който не се поддава на натиск и  на професионалист, подкрепена е от колегите си и много добре познава работата на ОС-Габрово. Има много добри идеи за усъвършенстване на СИНС, ще се справи със задачите, заключи Пашкунова.

Даниела Марчева се присъедини към изказването на колежката си. И добави, че ѝ е харесала искреността в изявлението на Веселина Топалова и балансираното ѝ виждане за бъдещето на съда.

Боряна Димитрова допълни, че Топалова притежава авторитет и се ползва с подкрепата на колегите си, а Окръжен съд-Габрово е изключително добре работещ и подреден.

С 13 гласа „за“ Веселина Топалова беше избрана за ръководител на ОС-Габрово.

„Благодаря на всички, ще се постарая да не ви изложа“, каза след вота новоизбраният председател.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Успех
Успех
03 април 2019 11:01
Гост

Дали е вярно, че Габровският ОС е подреден и работи добре? Ако е така, то трябва да бъде взет пример и добрите практики там да се прилагат навсякъде!
Иначе и аз съм чувал, че съдия Топалова е кадърен съдия с администраторски потенциал и мисля, че ще се справи с новата отговорност.

Анонимен
Анонимен
02 април 2019 11:08
Гост

Поздравления за колежката и успех в бъдещата й дейност.

Анонимен
Анонимен
02 април 2019 11:07
Гост

Системата за изчисляване на натовареността на съдилищата има съществен недостатък, защото не отчита, че едно дело може да не приключи за една година.

Анонимен
Анонимен
02 април 2019 11:05
Гост

Въпросът с „вечните“ ищци стои не само пред този съд и наистина трябва да се вземе решение за разрешаването му.