София Радославова е новият стар председател на Окръжен съд-Шумен. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) единодушно ѝ гласува доверие да ръководи съда за още 5 години.

София Радославова е съдия от 2006 г., преди това девет години е била следовател, три от които шеф на окръжната следствена служба в Шумен.

По време на изслушването си в отговор на въпрос на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, тя заяви, че в ОС-Шумен не са постъпили дела от закрития Специализиран наказателен съд. В окръжната прокуратура в града обаче са получени 15 досъдебни производства и Радославова очаква догодина те да влязат в съда.

Една част от изслушването ѝ беше посветена на проблемите с бавните конкурси и за това какво да се направи, за да бъдат ускорени. Нейното виждане е, че конкурсите трябва да бъдат децентрализирани и да се провеждат по апелативни райони. Според Радославова така ще се избегне поне частично желанието на някои хора да влязат в съдебната система, независимо в кой съд, и после да търсят начини да се прехвърлят там, където искат да работят.

Олга Керелска я попита какво мисли за идеята общото събрание на съда да има по-значителна роля в конкурсите и класирането на магистратите. София Радославова обясни, че този въпрос е бил обсъждан в ОС-Шумен и мнението на нея и колегите ѝ е, че общото събрание „може да се намесва“ само когато, например, за едно място има двама кандидати с еднакъв брой точки. Тогава общото събрание може да посочи кой от тях да бъде повишен. Според Радославова обаче общото събрание не бива да има решаваща роля, защото магистратите на местно ниво изграждат приятелски и близки отношения.

Тя беше попитана и какво мисли за идеите за реформа на съдебната карта. София Радославова обясни, че ВСС все още не е отменил решението си за одобрение на Модел 4 и едва когато това стане, може да се повдигне отново въпросът за промени в картата. По думите ѝ превръщането на съд в териториално отделение (ТО) не е удачен вариант, защото съдейки по случилото се в прокуратурата, ТО не дават необходимия успешен резултат и не допринасят за реформата. По-добре би било съдилища да се обединят, е мнението на Радославова.

В нейна подкрепа се изказаха Цветинка Пашкунова, Даниела Марчева и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова.

Освен добрите професионални и нравствени качества, Цветинка Пашкунова посочи, че кандидатката умее да работи в екип и проявява поведение, което създава авторитет и доверие в съдебната система. „Няма никакви съмнения, че ще има и втори успешен мандат, за което говори и словесната подкрепа на колегите ѝ на общото събрание. Те са убедени, че ако ѝ се гласува доверие, тя ще се справи отлично със задълженията си“, каза Пашкунова. И добави, че е удовлетворена от отговорите на поставените на София Радославова въпроси, независимо дали ги споделя.

Даниела Марчева се присъедини към думите на Пашкунова, но с една разлика – заяви, че напълно споделя мнението на кандидатката по темите, които бяха обсъдени при изслушването.

Шефката на ВКС започна с думите, че представянето на София Радославова трябва да бъде високо оценено и че тя е демонстрирала ценни качества, които ще бъдат полезни за успешното развитие на ОС-Шумен.

Безспорно се забелязва, че тя има бърза реакция по въпроси от различни сфери – както на организационния живот в съда, така и по общи въпроси за организацията и развитието на съдебната власт. Впечатление прави също така отличната ѝ информираност, която показва заинтересованост за предизвикателствата, които стоят пред съда. Залегналите в протокола на общото събрание изказвания показват цялостна подкрепа за кандидатурата ѝ от страна на съдиите, което оценявам като безспорна предпоставка за успешен бъдещ мандат“, каза Галина Захарова.

Районният съд в Карлово с нов ръководител

Гюрай Мурадов е новият председател на районния съд в Карлово. Той беше избран единодушно от Съдийската колегия днес.

Един от въпросите, които му бяха зададени, беше свързан с информация, постъпила от прокуратурата. На 25 ноември 2015 г. в Софийската градска прокуратура (СГП) е била образувана преписка по постъпила справка от ДАНС, в която фигурира името на Гюрай Мурадов. Към онзи момент той е прокурор в РП-Карлово.

На 11 март 2016 г., само пет дни, след като Гюрай Мурадов става съдия, е било образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 288 от Наказателния кодекс (за осуетяване на наказателно преследване) от съдия.

На 30 април 2018 г. досъдебното производство е било прекратено от СГП поради липса на извършено престъпление.

След като изложи фактите, Олга Керелска попита Мурадов дали има представа за какво става дума. Кандидатът обясни, че не знае, нито е бил викан да дава обяснения, нито някой се е свързвал с него по този повод. Гюрай Мурадов заяви, че като прокурор е водил дела за престъпления, свързани с ВМЗ-Сопот, срещу полицейски началници и много други и се учудва, че има само един сигнал срещу него. Той добави, че по повод работата си като обвинител е бил викан във Върховната касационна прокуратура и в окръжната прокуратура в Пловдив. Той посъветва кадровиците да проверят кой служител от ДАНС е изготвил въпросната справка и дали още работи в агенцията.

За съжаление ДАНС може да пише каквито си иска докладни. Изненадан съм, че е само една за мен. Сега няма как да се защитя, защото не знам за какво става дума. Така се слага петно върху името ми. Човек е разследван по сигнал на ДАНС, като не се знае кой си го е измислил, как и защо“, каза Мурадов.

Членовете на СК изтъкнаха, че информацията от СГП няма как да се вземе предвид, защото делото е прекратено и етичната комисия е изготвила положително становище за качествата на Мурадов. И той беше единодушно избран за председател на РС-Карлово.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Буквар
Буквар
14 септември 2022 10:14
Гост

Доообре

д-р Огнян Стоичков, член на Националното бюро за контрол на СРС
д-р Огнян Стоичков, член на Националното бюро за контрол на СРС
14 септември 2022 9:55
Регистриран

Познавам я лично. Добър професионалист, съхранил доброто в себе си. Вече са рядкост, такива…

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 22:26
Гост

Такова вътрешно противоречие струи от тази адм. ръководителка, че ако бе свидетел никой съдия не би ѝ кредитирал словоизлиянията – конкурсите да се провеждат по апелативни райони, но пък общото събрание да не може да се намесва, защото на местно ниво има много приятелски отношения.
На апелативно ниво приятелски отношения няма ли?

Шуменец
Шуменец
13 септември 2022 17:37
Гост

До преди време хващаше окото,както красивата прокурорка на Килърите.Ама вече одъртя,като всички останали хора.

Христов
Христов
13 септември 2022 14:09
Гост

Проблемите с бавните конкурси са от много дълго време, но така и не се намери решение за тях.

Хари
Хари
13 септември 2022 14:12
Гост

Напълно подкрепям, че конкурсите трябва да бъдат децентрализирани.

Както казва проф.Близнашки на лекции:
Както казва проф.Близнашки на лекции:
13 септември 2022 14:03
Гост

„Ама аз след 90-та година уредих всички за магистрати и адвокати. Тия в Благоевград, Варна, Бургас благодарение на моите връзки станаха магистрати. Аз съм им преподавал. И Сийка Милева уредих за следовател, а сега не ме й поздравява! Трябва оная му работа да целуват на Георги Близнашки! Заради него сега живеят и дишат!“

Рики
Рики
13 септември 2022 14:14
Гост

E, Сийчето нали се издигна.

:)))
:)))
13 септември 2022 12:48
Гост

Аз не ги разбирам тия – от следовател – съдия. Защо ли?! Следователската работа е много по-приятна, много по-интересна, много по-динамична, изискваща познания НЕ само в наказателноправната област, но и финансово, данъчно, адм., гражданско право, технически, естествени науки. Разследването на престъпления НЕ е за всеки.

Младши прокурор
Младши прокурор
13 септември 2022 13:16
Гост

Имам колега, който не знае какво е ревизионен акт, за обжалване да не говорим. Попитах го къде е завършил – БСУ. Ясно, няма какво повече да добавя.

Заки
Заки
13 септември 2022 14:23
Гост

О, има много такива екземпляри.

Щерев
Щерев
13 септември 2022 14:21
Гост

Следователската работа не е платена толкова добре.

Ърл
Ърл
13 септември 2022 14:59
Гост

Айде бе, че не е платена. Май забравяш, че и те са магистрати. Получават колкото един съдия и прокурор. Доста повече от средностатистическата за страната. Не ги бъркай с дознателите от МВР, които живеят с някакви 1200 лв.

Вааааай
Вааааай
13 септември 2022 11:22
Гост

Радославова е супер надменна и си ти казва всичко както си е, изобщо не увърта. Не й гледайте усмивката. Заместникът й Мирослав Иванов пък е толкова комплексиран, че не можеш да стоиш при него. Ужас! Бог да пази съдиите и служителите в ОС-Шумен.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 септември 2022 12:22
Гост

И какъв е проблемът да „си ти казва всичко както си е“ без да увърта само не разбрах? Надменността ок, ама нали се сещаш, че ако си прост това отношение може и да е оправдано, а ако не е тя рано или късно ще се превърне в карикатура на магистрат. Много е тънка границата на субективното възприятие за собствената личност и обективната истина за реалните възможности/знания.
Не я познавам лично, нито я защитавам, нито пък ми пука особено за поведението ѝ. От нея се иска да спазва закона, всичко останало е ала-бала на някого с по-нисък праг на емоционална стабилност.

Успех!
Успех!
13 септември 2022 11:18
Гост

Успех! Радославова по едно време изнасяше интересни семинари по Трудово право във ВТУ.

Бисер
Бисер
13 септември 2022 14:25
Гост

Надали са били интересни за всички.

Кънчев
Кънчев
13 септември 2022 11:13
Гост

Да си го кажем, май няма голям интерес за тези постове. Заплатите вероятно не са високи. Да, това е град в провинцията, но когато иксша да си обзаведеш апартамента, цените на техника и мебели са едни за цялата страна. Еми защо тогава да не идеш по София да работиш някъде за повече пари.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 септември 2022 12:36
Гост

Ми, точно в тази система разликите в основната заплата поне официално не са драстично големи и бонусите на теория зависят от натоварването, но макар че имат има лични предпочитания. Що се касае за разходите, те не се изразяват само в обзавеждане, ами и транспорт, губене на време задръствания, условия на живот като цяло – едно е апартамент, съвсем друго е къща с 1 декар двор на 10 мин от работа …. пеша. Не се скъсваш от бачкане нон стоп, а само „председатестваш“ и ходиш на семинари в чужбина на държавна издръжка. Конретно статията е за Шумен, Варна с летище и… Покажи целия коментар »

Каролски
Каролски
13 септември 2022 11:12
Гост

Добре е отговорила на запитванията

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 септември 2022 11:12
Гост

Вие не гледайте тази, ами заместника ѝ, голяма резачка, ако не е на кеф. Както се казва, в съдебната зала първо влиза той, а законът „ходи“ след него, държейки му тогата, само за да затвори вратата…., ама от външната страна.

Адвокат
Адвокат
13 септември 2022 11:17
Гост

За кой от заместниците иде реч?Двама са.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 септември 2022 11:21
Гост

Aaa, тайна 😀 То е ясно за кого става дума. 😀

Пашов
Пашов
13 септември 2022 11:11
Гост

Срахотна новина. Успех

Харизанов
Харизанов
13 септември 2022 11:11
Гост

Успех и желая и честито!

Велизара
Велизара
13 септември 2022 11:11
Гост

Дано продължи да работи съвестно и качествено

Кирил
Кирил
13 септември 2022 14:28
Гост

Ще продължи както е работила до сега. Надали ще се променя тепърва.

Арнаудов
Арнаудов
13 септември 2022 11:11
Гост

Честито да и е

Старата школа
Старата школа
13 септември 2022 10:55
Гост

А едно време знаеш ли как беше – председателят на Върховния съд си спускаше отгоре хората на ръководните столове – без обсъждане, без гласуване, еднолично. Пример: Манол Хаджиев, който преподаваше и данъчно право в Софийския университет, си се пенсионира като председател на Районния съд в Смолян, цели 23 години не мръдна от шефския стол, под покровителството на някои комунистически сеньори.

Щерев
Щерев
13 септември 2022 14:30
Гост

Връзкарството и шуробаджанащината са факт и днес.

Милен
Милен
13 септември 2022 10:52
Гост

Браво, тя е добър професионалист и най-добре да си е тя председател и следващите години.

Дидо
Дидо
13 септември 2022 14:31
Гост

Подкрепям!

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 10:52
Гост

Лошото е, че в малките градове в провинцията им все по-малко желаещи да работят такава работа и да се отдадат на класически професии. Скоро май дизанери, адвокати, съдии, геолози ще са професии показани с кукли в музейте за древни професии и история. Всички ще ставаме IT явно.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 10:51
Гост

Оценили са добрите и нравствени качества, както и професионални такива.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 10:50
Гост

Че то други кандидати имало ли е?