Арестът на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова е бил незаконен и ненужен. Това реши окончателно състав на Административния съд София-град с председател Доброслав Руков и членове Маргарита Немска (докладчик) и Мария Шишкова (виж тук).

Арнаудова беше задържана вечерта на 17 март, заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и с бившия финансов министър Владислав Горанов. Тримата останаха в ареста за 24 часа, след което бяха освободени, а Софийският районен съд (СРС) обяви задържанията им за незаконни.

От МВР обясниха, че разследването е по сигнал на гражданското сдружение „Боец“, свързан със снимките с пачки евро и златни кюлчета, както и с твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван да плаща подкупи на Борисов.

Според районния съд МВР не е представило никакви доказателства, които да сочат, че Арнаудова има каквото и да е отношение към изнудването, което се разследва и никакви факти, които да оправдават задържането. Още през април съдът обяви за незаконен и ареста на Борисов заради това разследване, а след това и АССГ потвърди, че той не покрива стандартите за законност и непроизволност.

МВР обжалва пред АССГ и задържането на Арнаудова, като в този случай и прокуратурата поддържа жалбата срещу решението на районния съд. Основанието за 24-часовия ѝ арест е заповедта, в която се казва, че са установени данни „за съпричастност на лицето към действия с които е принудил другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни“.

В окончателното си решение АССГ напомня, че Конституцията защитава личната свобода и неприкосновеност и човек може да бъде задържан само в случаите, определени със закон, за което трябва да бъде уведомен съдът. АССГ посочва, че Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е въвел няколко стандарта за защита на свободата и сигурността, като целта им е никой да не бъде произволно лишен от свобода. Съдът цитира изрично правото по чл. 5, § 2 Конвенцията за правата на човека, според който задържаното лице трябва незабавно да бъде уведомено за основанията за ареста си при задължение на държавата чрез компетентния национален орган да обоснове всяко едно лишаване от свобода на всеки един етап.

„Разпореденото задържане с оспорената заповед – предмет на производството пред СРС, не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“, пише АССГ.

Съдът обяснява, че в заповедта за задържане на Арнаудова задължително е трябвало да са описани правните и фактически основания за ареста, съгласно чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК, а в нея само лаконично е бил посочен номер на досъдебно производство, план за оперативно-издирвателно мероприятие и текстът от НК, от който става ясно, че се разследва измама.

„Цитирането на текст от особената част на НК не отговаря на редица релевантни въпроси – кога и по какъв повод е извършено евентуалното престъпление по цитирания текст и какви са фактите, установяващи съставомерността му, за да извърши съдът служебно дължимата преценка за наличие на данни за извършено престъпление от задържаното лице… Константна е съдебната практика, че излагането на несъответни и ирелевантни мотиви като фактическо основание за издаването на административния акт следва да бъде приравнено на липса на изискуемите от закона мотиви“, мотивира се съдът.

В заключение АССГ пише, че задържането за 24 часа е принудителна административна мярка, която може да има превантивен или преустановителен характер. В случая, според съда, задържането на Арнаудова е било освен необосновано и ненужно.

„Нарушен е и един от основните принципи на административния процес, а именно принципът за съразмерност по чл. 6 АПК. В конкретния случай нито е обосновано, нито е доказано, че за постигането на законова цел е било необходимо задържането за срок от 24 часа“, пише в заключение съдът.

Така арестите на Бойко Борисов и Севделина Арнаудова окончателно са обявени за незаконни от съдилищата, като пред АССГ остава нерешен единствено казуса със задържането на Владислав Горанов.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
02 ноември 2022 21:26
Гост

Не е законно, обаче – как иначе, то е нещо страшно – Европа дава пари, те потъват – на всяко ниво се крадеше, замитат се следите и се казва – магистралите са готови, който не е лъган от мошеници – не разбира. ГЕРБ са си вътре в себе си мошеници, нищо патриотично или човеколюбиво няма, даже и в църква ходят като част от реклама, единствено ги движи да лапнат някаква далавера, то лошо няма – но трябва и резултат. Сега са много кротички – поне това постигнаха арестите, законни – незаконни – струват по около 400 лева един вид, не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2022 9:44
Гост

12 години кражби за милиарди – ГЕРБ и ДПС не реваха. Вождът-тиква пренощува веднъж в районното – вой до небесата на тролове и калинки.

Танчо
Танчо
01 ноември 2022 20:57
Гост

Тия кога крадат от нашите данъци, тогава всичко е мед и рози. Ама като ги задържат, почват веднага да пищят до небето, че е незаконно. А да се краде е законно. Прост народ е българина и си заслужава на 100 процента крадливите управници, защото не иска да спре кражбите, а да участва в тях. Това в тая измислена държава е стандарт на живот. Затова и живота е толкова жалък. Смешници от горе до долу. До един.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 18:31
Гост

Иначе Борисов света вода ненапита…

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 17:55
Гост

Канадската отрепка ПростоКиро и комунистическия следовател горил вестник „Демокрация“ Дамаджан Чашков, някога да са вършил нещо законно?

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2022 9:43
Гост

Когато разкриваха кражбите за милиарди на ГЕРБ и ДПС, а троловете на последните надаваха вой до небесата и жалеха за вожда-тиква, който беше жестоко репресиран с това да пренощува в районното.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 16:23
Гост

Това си беше чисто политически акт, нормално е да е незаконосъобразно, не са виновни служителите на МВР, виновно е политическото ръководство, виновни са ПП и ДБ, просто защото юридическия им капацитет е на много ниско ниво, няма как с такива аматьорски действия, да се правиш на реформатор, затова и дори и да направят реформа ще е фиаско, сега чакаме мантрата им за специализираните органи, да видим сега колко ще се вдигне ефективността и мантрата къде са присъдите по високите етажи.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 17:49
Гост

Положението в България е такова, че изразът „политически акт, нормално е да е незаконосъобразен“ е универсално приета истина…

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 15:04
Гост

Какъв арест, какви пет лева. Тиквоча си беше бръкнал в джоба на дънките, влизайки в полицията, все едно отива на бар!

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 14:55
Гост

При този прокурорски състав в АССГ мислите ми веднага пърхат къмто едни корпулентни влияния, в рамките на които член на ВСС пишеше по време на заседание есемеси по скандала „двете каки“.

No way
No way
01 ноември 2022 14:52
Гост

Pi ar Sevi Boiko e chista kato gerberska salza

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 14:35
Гост

А пък при Прокопов всичко е законно, честно и морално. От Винпром Дамяница и каолин, до дневник и капитал. Точка!

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 13:53
Гост

Дааа! На прокуратурата не вярвате, разбираемо е. Обаче на съда да нямаш доверие означава, че вярваш само и единствено на полицаите. Милите, те! Само дето нямат време от пиене и наркотици да разследват корупцията по високите етажи на властта. Защото с леката битова престъпност се справиха блестящо! Ум да ти зайде! Много ченгета в този форум! Хайде наздраве!

Топ ченге
Топ ченге
01 ноември 2022 13:46
Гост

Е, АССГ какво иска – да изписваме в една проста заповед за задържане проекто обвинение, точна правна квалификация и анализ на доказателствата, които водят до заключението, че лицето е извършило престъпление. В ЗМВР си пише, че са нужни данни, че дадено лице е извършило престъпление, а не годни доказателства, събрани с инструментариума на НПК…Или може би това решение е за наши хора, а за Павел дилъра от Люлин 5 тези постановки не важат 🙂

...And justice for all
...And justice for all
01 ноември 2022 13:41
Гост

Срещу такива политици наказателният процес трябва да бъде освободен от стесненията на обвинителните материали и процесуалните закони, защото се касае за ноторни факти и обстоятелства, установени в съзнанието на цял народ!

Чужбината
Чужбината
01 ноември 2022 12:50
Гост

Няма смисъл да поставям под съмнения решенията на съда все пак българската съдебна система е най-хуманата в целия свят спрямо „ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА“

Anonimen
Anonimen
01 ноември 2022 12:33
Гост

Библиотекарите, коиот създадоха и СДС, после НДСВ, после ГЕРБ, а когато починаха техните деца ги наследиха, са си подсигурили и съдии и прокурори.

Шараметко
Шараметко
01 ноември 2022 12:32
Гост

Аз на този съд не вярвам. Този съд е производно на мафиотското управление на ГЕРБ.

Ступор
Ступор
01 ноември 2022 12:32
Гост

Надявам се, че все пак ще има някога някакъв дори минимален опит за справедливост.

Трандафор
Трандафор
01 ноември 2022 12:31
Гост

И децата знаят, че ГЕРБ трябва да бъде разследван и да се повдигнат обвинения до девето коляно. Но никога няма да има черно на бяло доказателства…

Бишъп
Бишъп
01 ноември 2022 12:31
Гост

Правосъдието ни е гола вода. Тия ще се измъкнат за всички злоупотреби безнаказано. И техните медии ще ни продънят ушите, че няма доказателства за нарушения и следователно през всички тези години те никога не са крали и не са ощетявали държавата. Как не.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 12:30
Гост

24-ките се обжалват по принцип рядко, иначе при тоя стандарт, които е въвел съдът за да бъдат заповедите законосъобразни всичките ще падат, ако се обжалват. На практика едва ли не мини ОА се иска да бъде възпроизведен в адм.акт.

Елена
Елена
01 ноември 2022 12:30
Гост

Уви това се очакваше, като решение. Лошото е, че не е като да няма за какво да бъде разследвана и тя и Влади Горанов и Бойко Борисов, че и куп техни звезди, които вече се скриха от ТВ екрана и следователно хората вече не ги помнят, като Фидосова, Цв. Цв. Те каквото са краднали са краднали.

Ники
Ники
01 ноември 2022 12:29
Гост

Конституцията защитава личната свобода и неприкосновеност! Добре е да се знае.

!!!
!!!
01 ноември 2022 14:50
Гост

А Каскета защитава Тиквата и останалите престъпници! От всички се знае.

ПП (Пълен провал)
ПП (Пълен провал)
01 ноември 2022 12:28
Гост

Поредното юридическо фиаско на Про100 Киро, Лена Парапета и Рашо Дамаджаната. Всяка дума за “правова държава” и “ върховенство на закона” от техните уста след тези арести, извършени по този начин и след привикване на разследващите в МС, е изпразнена от съдържание.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 14:54
Гост

След Барни Ръбъл всичко друго е фиаско

Иринчев
Иринчев
01 ноември 2022 12:27
Гост

Аз съм за разследване на ГЕРБ от създаването им до ден днешен, но чак ПРката да се проверява ми се струва пресилено

Николаев
Николаев
01 ноември 2022 12:30
Гост

И тя е в кюпа.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 12:24
Гост

Очаквано решение.

Лозан
Лозан
01 ноември 2022 12:26
Гост

НОрмално. При липса на правни и фактически основания за ареста.

Чавдар
Чавдар
01 ноември 2022 12:29
Гост

Ами точно поради тази причина няма да има правосъдие у нас. Дълги години още ГЕРБ и подобни, като тях ще дерибействат. Защото се крият зад закона, зад документите и никой нищо не може да им каже. Страшно лошо е нали, че са ги арестували. Как може. Как може да се вдига ръка срещу бащицата майка…

Stamatov
Stamatov
01 ноември 2022 12:28
Гост

Абе ако знаете колко неща са и казани на тая женица, както я гледате само една проста ПР-ка.

Кики
Кики
01 ноември 2022 12:24
Гост

Явно топката е в МВР, което не е представило никакви доказателства.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 11:58
Гост

Бойко Рашков да си изяде дипломата.

Чилев
Чилев
01 ноември 2022 12:32
Гост

Тоест вярвате на съдии които са подкупни?

vardhnam
vardhnam
01 ноември 2022 13:01
Гост

I’m in favor of investigating GERD from its inception to the present day, but to have only the PRK checked seems excessive to me