Две години след като беше спряно, строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния кв. „Лозенец“ може да продължи. Това следва от окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС) (пълния текст на решението виж тук). С него се потвърждава отмяната на заповедта на шефа на строителния надзор, с която строителството беше спряно през април 2019 г.

Решението на ВАС слага точка на спора дали строителството на този небостъргач може да продължи (важно е да се уточни, че няма пречка то да бъде спряно на нови основания). Върховният съд подходи отговорно и стриктно към казуса и веднъж върна делото на първата инстанция, тъй като не беше разпределена правилно доказателствената тежест и не беше допусната втора експертиза.

Решението му обаче няма как да отговори на общественото недоволство от това, че законодателят с години даваше възможност по ъгловите парцели да се строят небостъргачи без оглед на транспортните затруднения, които се създават и че се закрива гледката на съседите.

Остават и въпросите и съмненията за това как столична община разреши строителството на някои небостъргачи, а срещу други се бореше със „зъби и нокти“, дори въпреки решенията на съда.

По казуса „Златен век“ няма как да бъде отминат и политическият елемент. Изграждането на небостъргача беше спряно след разразяването на скандала „Апартаментгейт“ – с политици, които са придобивали апартаменти от „Артекс“ на цени доста под пазарните. Тогава с ГЕРБ се раздели вторият човек в партията Цветан Цветанов, с поста си на правосъден министър се прости Цецка Цачева, оставки подадоха и двама зам.-министри. А строителството на небостъргача беше спряно след намесата на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Спорът между собственика на небостъргача фирма „Артекс“ и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) мина през четири съдебни инстанции. Още през юли 2019 г. съдия Мария Ситнилска от Административен съд София-град (АССГ) обяви, че заповедта на директора на ДНСК за спиране на строителството на „Златен век“ страда от сериозни пороци – при издаването ѝ е погазен принципът на истинност в административното производство, имало е само формално изясняване на фактите, а мерките в нея са несъразмерни (повече виж тук). След това ВАС обаче върна делото за ново разглеждане на друг състав на АССГ за събиране на доказателства с изрични указания (повече виж тук).

Така казусът отиде при съдия Галин Несторов от АССГ, който през ноември 2020 г. след три тройни съдебно-технически експертизи, достигна до същите изводи, като колегата си Ситнилска и обяви, че заповедта за спирането на строителството на „Златен век“ е незаконосъобразна.

Именно неговото решение (пълния му текст виж тук) потвърдиха днес върховните съдии. Най-общо следва да се припомни, че административното производство за спирането на строителството на „Златен век“ започва след като е издаден констативен протокол от ДНСК за отклонения от строителните книжа. На него „Артекс“ отговарят с възражение, че всички нарушения, установени от строителния надзор, вече са отстранени. След този отговор ДНСК не отива да провери дали това е така, а директно издава заповед за спиране на строителството, като приема, че това отстраняване на отклоненията е самоволно.

Нарушена е в случая разпоредбата на чл. 35 от АПК, която предвижда, че индивидуален административен акт се издава, след като се изяснят всички факти и обстоятелства от значение за случая и се обсъдят обясненията и възраженията на заинтересованите лица. Същата е императивна и представлява гаранция за издаването на административен акт в съответствие с принципите на законност, истинност и съразмерност. Нарушението се изразява във формално изясняване на фактите и обстоятелствата по делото и формално обсъждане на възражението на заинтересованата страна“, заяви съдия Несторов. И подчерта, че е нарушено и изискването на АПК административният орган да провери и прецени всички събрани доказателства.

„Като не е преценил всички факти и доводи от съществено значение за случая, административният орган е допуснал нарушение на един от основополагащите принципи в правото и в частност в административното производство, въведен в чл. 7 от АПК, а именно принципа на истинност“, заключи на два пъти АССГ.

Освен това той подчерта, че никъде в закона не е налице забрана за отстраняване на несъответствия след издаване на констативен акт и преди заповед за спиране на строеж. И „Артекс“ напълно законно е отстранила несъответствията, като отклоненията са несъществени и не се изисква нито нов проект, нито ново разрешение за строеж.

АССГ установи, че в заповедта за спиране на строителството в разрез със закона е допуснато смесване на две отделни административни производства, касаещи два отделни строежа в два парцела. Изтъквани са и различни нормативни основания, които обаче имат различни последствия. И ако строеж с нарушения, спрян по реда на чл. 224, ал. 1 от ЗУТ може да продължи след отстраняването им, то незаконен строеж, спрян по реда на чл. 224, ал. 5 от ЗУТ, задължително се премахва.

Що се отнася до един от основните въпроси, по които се спореше за „Златен век“ – докога е валидно разрешението му за строеж и двамата съдии от АССГ заявиха, че то е валидно до 2028 г.

С решението си от днес върховните съдии Севдалина Червенкова (председател на състава), Стефка Кемалова (докладчик) и Мартин Аврамов заявиха, че решението на АССГ е правилно, обосновано и без съществени процесуални нарушения.

„Съдът е събрал относимите за спора доказателства, спазвайки указанията на първата касационна инстанция, въз основа на което е извършил правилни фактически установявания и е достигнал до верния извод за материална незаконосъобразност на заповедта. Решението е и обосновано, тъй като въз основа на установените от съда факти, са възприети логични правни изводи, част от които настоящия състав споделя, като същите ще бъдат посочени по-долу“, пишат те.

Тримата върховни съдии обаче излагат някои коригиращи мотиви, като сочат, че съдия Несторов не е трябвало да коментира дали със заповедта за спиране на строителството е нарушен принципът за съразмерност, тъй като ВАС вече се e произнесъл, че това не е така. Те заявяват и че съжденията му дали издаденото разрешение за строеж е валидно също не е трябвало да намират място в решението му, защото този въпрос не е относим към спора.

 

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мич
Мич
23 юни 2021 17:00
Гост

Навсякъде по света подкрепят инвеститорите.В БГ почват да ги рекетират,чрез държавната администрация,а после и ги обвиняват в корупция.Цветанов бил получил евтини апартаменти.Хубаво, ако е незаконно да го докажат в съда и да го пъхнат в затвора, ако абаче е законно тези дето спират бизнеса трябва да бъдат подведени под отговорност.На едни им нарушавало гледката, на други им пречел трафика, на трети им сенчело, на четвърти им пречело,че ще има православен храм на върха,а те били болшевики.Кмета пък сезирал прокуратурата,че се отново се строи след като ВАС разреши строежа.Всеки протегнал ръчичка и вика дай ми подкуп иначе проблем.Така ги виждам нещата.Да… Покажи целия коментар »

Мая Галева Костинбродска
Мая Галева Костинбродска
16 май 2021 8:33
Гост

Аз пък си мислех че ще спре, понеже законът, обществото и умът ми са си на място. Е, ще платим щетите и ще гледаме парламента след парламата, но само отвън!

само минавам
само минавам
15 май 2021 15:51
Гост

Поредният политически PR на Мая Галева и компания се провали с гръм и трясък в издържания класически костинбродски стил.

advokatTROL
advokatTROL
15 май 2021 8:06
Гост

Може пък да станем Хонг-конг – нека погледнем и от тази страна, рано или късно трябва да покажем, че символът на герба не е хартиен лъв.

льольо
льольо
14 май 2021 18:12
Гост

Съдът няма какво да направи – да питат законодателя (ЦвЦв в частност) ко е станАло ..

Мариян
Мариян
14 май 2021 17:44
Гост

Небостъргачи, пирамиди, фараони и балъци за милиони.

анонимен
анонимен
14 май 2021 17:27
Гост

Да видим какво ще стане сега при новата власт 😉 Лошото е, че вече е изградено на сума ти етажи, да го събарят ли?

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 17:25
Гост

Срокът на разрешението за строеж вече е изтекъл и ДНСК трябва да спре на това основание строежа! ВАС прие, че срокът не е предмет на съдебното решение. Освен това не е вярно, че можеш да построиш примерно хиляда етажа на достатъчно голям ъглов парцел. Такова тълкуване е абсурдно!

ххх
ххх
14 май 2021 22:48
Гост

Наистина сроковете на строителното разрешение няма как да излязат верни – РС от 2007г . Презаверка 2012 г. /това е възможно по чл 153 от ЗУТ/, но остават 5г. за завършване на строежа…. до 2017? ЗАЩО ДНСК не атакува по това основание за срока ами се занимават с някакви дупчици в плочата и временни изкопи? Как ще се проеме после сградата от същото ДНСК с тези просрочени срокове? Оставам с чуството, че всичко това е умишлено направено от същата агенцийка за да може после инвеститорът да каже: „Ами вижте не се справих със строежа за 5г. защото ме спряха и… Покажи целия коментар »

ДА.
ДА.
14 май 2021 17:17
Гост

Сега #КОЙ ще плаща обезщетенията на Мая Галева и Никола Вапцаров /с Баце/ – на натиска на които се подаде главният архитект на София и реши незаконно да се намеси в една политическа PR-акция срещу фирмата. Нали сме правова държава, а?! Дали ни харесва, или не … е правно ирелевантно … важното е дали е законосъобразно! Ако не искате, променете закона и въведете забрана, а? Ама не ви стиска, нали? НЕЩАСТНИЦИ!

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 17:21
Гост

Първо – не беше вярно тълкуването, че на ъглови УПИ-та може да се строят небостъргачи. Второ – да, трябва да се промени закона и да се спре това корупционно безобразие, купено с апартаменти, дадени на политици на символични цени.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 17:15
Гост

Стои един съществен въпрос – защо столичната община и по-точно Главният архитект разреши едни небостъргачи – единият на Артекс, който продаваше апартаменти с реална цена над 1 млн. евро на топ политици на фрапиращо занижени зцени, водещи до укриване на данъци. Вторият небостъргач бе разрешен на уж италианци, зад които стоят хора от общината – в центъра на София. И защо при същите законови условия не дадоха разрешение за строеж на други небостъргачи, въпреки решенията на ВАС – като например на НИКМИ на бул. България. Как се нарича това освен корупция или търговия с влияние? Дали няма най-после някой да… Покажи целия коментар »

Надежда всяка оставете
Надежда всяка оставете
14 май 2021 17:43
Гост

Това е за прокуратурата, колега, но тя е на същата хранилка. Надежда всяка оставете

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 17:11
Гост

Точно в десятката – защо законодателят сума ти години умишлено търпя недопустимото положение на ъговите УПИ-та да могат да се строят небостъргачи. При положение, че на повечето места в София, вкл. в Лозенец, небостъргачите са крайно неподходящи. ще създадат транспоретн хаос, вкл. задръствания и закриват гледката на съседите си.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 17:02
Гост

Много странно как протестиращите срещу Златен Век спряха да протестират. Не е и тайна, че в началото на тази година един много близък до ББ културист купи част от Златен век. Странно съвпадение – кой купува при висящ спор.

попарата на ГЕРБ
попарата на ГЕРБ
14 май 2021 16:59
Гост

Лош закон, но закон! А в случая и кьопав и политически обвързан строителен надзор!
И затова трябва да се търси отговорност на хората, които са приели този закон и на ДНСК, която изпълнява поръчки! ГЕРБ, колко време ще ви сърбаме попарата?

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 17:02
Гост

Да, подобни затъмняващи десетки метри сгради нямат място в зони с по-ниско строителство. По света има ситита с небостъргачи и зони с ниско строителство. Да не говорим колко души с коли ще заживеят там и какво ще стане с трафика. Но това е Булгаристан

Абагард
Абагард
14 май 2021 16:49
Гост

Тази сграда не бива да е там в този и размер. Но и протестите срещу нея бяха не по-малко скандални и политически обвързани. Това е проблема в България, че няма свободно протестиращи и мислещи граждани.

Мавродиева
Мавродиева
14 май 2021 16:49
Гост

Платили са си. Те пари имат.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 16:48
Гост

По-добре да го довършат, защото сега стърчи едно бетонно чудовище и нищо не се случва. А запрашаването от разрушаването му няма да е по-добро.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 17:17
Гост

Да променят закона и до тогава да го спрат на друго основание – има достатъчно такива и да го оставят в този му вид.

Re:
Re:
14 май 2021 17:20
Гост

Напълно съгласен! А освен това главният на София сега да извади от своя джоб обезщетението за 2 години пропуснати ползи на фирмата. Която не ми харесва, но правото е на нейна страна!

Киро
Киро
14 май 2021 17:34
Гост

Поне ще е еднократно. А правите ли сметка какъв ще е трафика след като го построят.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 16:48
Гост

Е то като си подарил маса имоти на Цветанов и кой ли още не, после си има хас да не ти дадат да строиш.

Вервайте ми
Вервайте ми
14 май 2021 17:35
Гост

А, на Цвъки имотите са на тъщата му.

AnimalMan
AnimalMan
14 май 2021 16:47
Гост

Още протестите бяха окепазени. Бяха политически поръчани самите протести и ходеше там един Башур, който се представяше за живущ в Лозенец, макар да не живееше в Лозенец. Нещо такова си спомням. А после от тях излязоха и много кандидат зам кметове на кандидатката за кмет Манолова. Шуробаджанащина и циркове.

Димитрова
Димитрова
14 май 2021 16:46
Гост

Какъв шок. Те са гъсти с политиците. Има си хас да не им разрешат да си го довършат.

Киселов
Киселов
14 май 2021 17:37
Гост

Естествено. Срещу някой и друг апартамент.

Перон
Перон
14 май 2021 16:46
Гост

А небостъргача на площад Македноя ще се озакони ли? Че Гешев го спря, понеже е на Божков. Но…

Minxo
Minxo
14 май 2021 16:45
Гост

Още в началото, когато почнаха протестите беше пределно ясно, че това е замазване на очите и строежа ще се пусне, като законен.

Дани
Дани
14 май 2021 16:45
Гост

Е то беше ясно, че така ще стане де.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 16:44
Гост

Има си хас да не могат да строят.

Красимир
Красимир
14 май 2021 17:42
Гост

Това решение на съда е много разочароващо.

правова държава
правова държава
14 май 2021 16:41
Гост

Политици ги уреждат, после политиците им изяждат главата. Затова трябва да има съд.