Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно потвърди – преназначаването на съдии с щата не подлежи на съдебен контрол. Според ВАС тези решения на Висшия съдебен съвет (ВСС) са вътрешноорганизационни актове, преценката е по целесъобразност и е обвързана с правомощието на съвета да осъществява кадровата политика в съдилищата.

Произнасянето на съда идва докато тече най-мащабният процес на преназначаване на магистрати по този ред заради закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

Казусът е от Харманли. На 19 април т.г. Съдийската колегия на ВСС преназначи по реда на чл. 194, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) съдийката от РС-Харманли Ирена Аврамова-Смит в районния съд в Пловдив, като за целта първо закри един щат в първия съд и откри нов във втория. Текстът от ЗСВ гласи: „В случаите на закриване на съдилища, прокуратури и следствени органи или при намаляване числеността на броя на заетите длъжности в тях съответната колегия на Висшият съдебен съвет разкрива съответните длъжности в друг равен по степен орган на съдебната власт по възможност в същия апелативен район и преназначава на тях без конкурс съдиите, прокурорите и следователите“.

Шефката на съда в Харманли Минка Китова обжалва това решение пред ВАС като междувременно Ирена Смит започва работа в Пловдив.

Тричленен състав на ВАС обаче отхвърля жалбата с два аргумента – Китова няма правен интерес да обжалва това решение и нещо повече – няма и предмет на обжалване (виж повече тук).

Шефката на РС-Харманли обжалва, но петчленен състав на ВАС с председател Любомир Гайдов и членове Анелия Ананиева, Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Емилия Иванова (докладчик) изцяло потвърждава определението на първата инстанция.

Петимата върховни съдии посочват, че решението на СК на ВСС за прехвърлянето на щата от Харманли в Пловдив не подлежи на съдебен контрол. Това е така, защото то е прието при упражняване на правомощията на Съдийската колегия, съгласно чл. 194 от ЗСВ. Решението на колегията е свързано с определяне на състава и организацията на съдилищата и е в изпълнение на правомощията на ВСС по управлението на дейността на съдебната власт, предвидени в чл. 16, ал. 1 ЗСВ, пояснява ВАС (виж определението тук).

И допълва: „По своя характер това е вътрешноорганизационен акт на системата на съдебната власт, който не засягат права или законни интереси на лица, имащи качеството на страни в административния процес съгласно чл. 15, ал. 1 АПК във връзка с §1, т.2 от ДР на АПК. Решението е издадено при упражняване на оперативната самостоятелност на СК на ВСС по прилагане на ЗСВ и постигане на целите му, поради което не подлежи на самостоятелен съдебен контрол. Касае се за преценка по целесъобразност, обвързана с правомощието на органа по „осъществяване на кадровата политика“ в съдилищата с оглед потребностите на конкретния съд, както е прието в решение №10/15.11.2011 г. по к.д. №6/2011 г. на Конституционния съд„.

Петчленният състав казва още, че според ЗСВ изключителна компетентност на ВСС е да решава кадровите въпроси на съдебната власт.

Следователно решението на Съдийската колегия на ВСС, с което се закрива на основание чл. 194, ал. 1 ЗСВ една щатна длъжност „съдия“ в Районен съд гр. Харманли и се разкрива една щатна длъжност „съдия“ в Районен съд Пловдив не засяга права или законни интереси на частния жалбоподател, в качеството му на административен ръководител на РС гр. Харманли, а е свързана с оптимизиране работата на конкретните съдилища при преценка на тяхната натовареност и кадрова обезпеченост. Извършването на тази преценка е изцяло в компетентността на ВСС и не подлежи на съдебен контрол„, заключава окончателно ВАС.

Затова петчленният състав приема, че от една страна „обжалването на решението на Съдийската колегия на ВСС е недопустимо, тъй като не е налице годен за обжалване акт“, а освен това жалбоподателят няма правен интерес от оспорването.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Lucy Frewer
Lucy Frewer
20 май 2023 13:51
Гост

An important part and placement is fit for the gals for humans. The structure of the i video generator is hoped for the citizens. Goal is piled for the term for the attachment for the reforms foreleg.

Смешки!
Смешки!
26 юли 2022 11:37
Гост

ВАС и правосъдие!?! За Гайдов и сие всичко е целесъобразност, закона е за наивници те!

съдия от прованса
съдия от прованса
26 юли 2022 10:29
Гост

И ВСС се чудят защо няма кандидати за административни ръководители в доста съдилища – ами какви правомощия има административния кръководител – никакви, а едновременно с това цялата отговорност за работата на съответния съд е негова…. Да не говорим, че членовете на ВСС са като щрауси и си заравят главата в пясъка – не направиха абсолютно нищо, за да подпомогнат работата на свръх натоварените съдилища извън СРС Нещо повече – докараха редица други съдилища до подобно дередже…
Предлагам да отпадне фигурата на административния ръководител – да минем на пълно самоуправление….

Дичо
Дичо
26 юли 2022 15:30
Гост

Няма да се получи така. Тези хора вършат доста работа.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2022 9:52
Гост

Защо тогава се правят конкурси за преместване? Пак ВАС се произнесе според личността. Чакам решение да се преместват и повишават съдии без конкурс, само с вътрешно организационно решение на ВСС. Например, закриват една бройка в РС и откриват една бройка в АС, след това, закриват една бройка в ниско натоварен РС и откриват една в свръх натоварен РС. Така ще се реши кадровата криза и липсващото кариерно израстване, както и станалото актуално повишение чрез командироване.

Хараламби
Хараламби
26 юли 2022 11:00
Гост

Не е справедливо и лично аз поставям под въпрос законосъобразността на това решение.
В крайна сметка това е реално преместване. Когато се закрива, например, щатна бройка вдаден съд/прокуратура и се открива такава в друг/а, може да има повече от един кандидати за преместване от първия/та. Как ще определим тогава кой има право да се премести?
А, да, сетих се, що ли питам пък и аз! По стар нашенски почин – който има повече връзки, разбира се!

Жорж
Жорж
26 юли 2022 9:52
Гост

Китова си е нямала друга работа

Анонимен
Анонимен
26 юли 2022 9:50
Гост

😛🤗 ВАС се е озорил

Възторжен гражданин
Възторжен гражданин
26 юли 2022 9:49
Гост

Правомощията за преназначаване са на СК на ВСС

Люба Огнянова
Люба Огнянова
26 юли 2022 9:47
Гост

Галбата на Китава е интересна 😜

Люба
Люба
26 юли 2022 9:48
Гост

Жалбата*

Венчето
Венчето
26 юли 2022 9:45
Гост

Чудесно! Сега всички преназначени спецмагистрати могат да спят спокойно

Mishima
Mishima
26 юли 2022 9:44
Гост

Браво на ВАС!

Павлов
Павлов
26 юли 2022 15:33
Гост

За поредната им издънка.👎

Кравата Лола
Кравата Лола
26 юли 2022 9:44
Гост

Тежък казус 😛

Чавдар
Чавдар
26 юли 2022 9:43
Гост

Админестративният ръководител е страдал за закрития щат или за съдия Смит

Пацо
Пацо
26 юли 2022 9:42
Гост

Разбира се, че не бива да подлежи на съдебен контрол!

Анонимен
Анонимен
26 юли 2022 9:42
Гост

И назначаването след конкурс също е „решение на Висшия съдебен съвет (ВСС), което е вътрешноорганизационен акт“, но подлежи на обжалване. В правото е известно и систематично тълкуване – какво беше „законът трябва да се тълкува с оглед неговия дух, а не буква“. Висини, висини…

Кики
Кики
26 юли 2022 15:35
Гост

Това ВСС вече си изпя песента. Разчитам на новия съвет.

Симеон
Симеон
26 юли 2022 9:31
Гост

Отново правните проблеми по този казус са се оказали твърде голямо предизвикателство за ВАС.