Председателят на Управителния съвет на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ Йордан Цветанов също се включи в надпреварата за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). Така окончателно кандидатите стават общо петима, тъй като срокът за номинации изтече.

Както „Лекс“ писа, първа своята кандидатура обяви Райна Аврамова (повече виж тук), после беше председателят на Пловдивската адвокатска колегия Иван Демерджиев (повече виж тук), след него в надпреварата се включи Ивайло Дерменджиев (повече виж тук), последва го и доскорошният председател на Софийската адвокатска колегия Ивайло Данов (повече виж тук).

„Кандидатирането ми за председател на Висшия адвокатски съвет не е случайно хрумване, а дълбоко обмислено решение. За да взема това решение, през последните години съм провел много срещи и разговори  с колеги от цялата страна и те ме насърчиха да го направя.  За мен интересите на адвокатурата  винаги са имали приоритет над личните ми интереси и считам, че съм го доказал с действията си“, обясни Цветанов пред „Лекс“.

И допълни още за личната си мотивация да се кандидатира: „Наясно съм и добре познавам проблемите на адвокатите и на адвокатската общност като цяло. Те са многопластови. Имам богат организационен опит. Участвал съм активно, както в работата на Великотърновската адвокатска колегия, в която членувам, така и в работата на Висшия адвокатски съвет през предходни негови мандати. Гордея се с работата на  Управителния съвет и на целия екип на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, чийто председател съм от 2016 г. Свършихме много полезна работа, което се оценява, както от адвокатите, така и от други юристи, органи и организации в страната и чужбина. Радвам се, че срещам подкрепа от много млади колеги. Съзнавам големите отговорности, които стоят пред председателя на Висшия адвокатски съвет и се чувствам подготвен да ги поема и изпълнявам качествено“.

Цветанов заяви, че ще обяви приоритетите и вижданията си за бъдещето на адвокатурата пред Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС) и ако то ги припознае, те ще бъдат неговата програма.

„Ако бъда избран за председател на Висшия адвокатски съвет, моят екип ще бъдат тези, които висшият орган на адвокатурата – Общото събрание на адвокатите от страната, избере по предвидения в Закона за адвокатурата ред“, каза още той.

Йордан Цветанов е роден през 1962 г. Започва кариерата си през 1981 г. като дознател в МВР, където остава до 1992 г.

Оттогава вече близо 30 години е адвокат във великотърновската колегия. От 2009 до 2013 г. беше резервен член на ВАдС, а през следващия мандат беше зам.-председател на съвета.

От 2016 г. е председател на Управителния съвет на Центъра за обучение на адвокати.

Бил е член на Националния съвет на Съюза на юристите и шеф на градското му дружество във Велико Търново.

Изборите за нов ВАдС ще са на 29 и 30 май 2021 г., когато ще се проведе Общото събрание на адвокатите от страната. Все още не са избрани всички делегати за него. Предстои ново гласуване на връх Великден в няколко колегии, една от които е софийската, която преди седмица успя да избере само трима свои представители в ОСАС, а трябва да са 154.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тръгвам си!
Тръгвам си!
03 май 2021 11:31
Гост

Кандидатурата на ВСШ „ГЕОРГИ ДИМИТРОВ“ – МВР, ФАКУЛТЕТ ДС (1944–1991) за председател на Висшия адвокатски съвет. Честито!

Държан на щат/хранилка към измислената фондация, омаскарила името на Кръстю Цончев. За дообучение на адвокати, понеже по разните му там ПУЦ-ове /бивши АОНСУ/ се ходеше като на пикник.

Зам-председател на „висшия“ съвет който дозатри адвокатурата! Герой. На социалистическия труд. Познавал проблемите на адвокатите. И какво от това? Да ги е решил или айде – да ги е формулирал поне? Бля-бля.

Адвокатурата с „кандидати“ като тази отива в небитието. Заедно с псеводържавата на Баце. Която наследи. И успешно дозатри.

Алма Матер, Недева! Алма Матер.
Алма Матер, Недева! Алма Матер.
01 май 2021 14:11
Гост

Ще ви нахрани той … Вас. Пак. Пък останалите … кучетата ги яли … има такъв народ от адвокати. Алма Матер сама по себе си не е достатъчна, но без Алма Матер е все едно да не разбираш най-важното което казва Великият инквизитор на пленника си … хляба, хляба, хляба.

Емилия Недева
Емилия Недева
01 май 2021 13:27
Гост

Адвокатурата трябва да се ръководи от хора, които познават проблемите й добре и отвътре, познават достатъчно сложния вътрешен живот на всяка колегия, които умеят да сближат на пръв поглед несъвместими позиции, да изслушат различни мнения и да не воюват ожесточено за собствената си теза. Йордан Цветанов е точно такъв- човек на действието с организаторски талант и с визия за това, което трябва да се направи във всяка ситуация. Имах възможността да работя с него не само в Управителния съвет на Центъра за обучение на адвокати, но и преди това- когато беше заместник-председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) и благодарение на… Покажи целия коментар »

ДА.
ДА.
01 май 2021 14:08
Гост

И да не е от Пловдив. Но от Търново – може. Понеже не е от нашите … Майни. Но, иначе да си милиционер е престижно. Има и по-престижно. Да си милионер начело на адвокатурата. Със самолет.

Поппетров
Поппетров
30 април 2021 22:56
Гост

Човек който цял живот е свикнал да е на заплата. Това не е адвокат. Лансира се от статуквото и по-специално от определени кръгове близки до Данов. Разчита се, че „ще налее“ на балотажа срещу Демерджиев, белким опази топлото местенце на наша сметка. Ако на Висшия се изкарат кирливите ризи и най-вече „сметки“ като на Данов, лошо ще стане на всички. Този красавец с милиционерско образование „е в играта“ за запазване на статуквото.

Петров
Петров
30 април 2021 20:45
Гост

Трудно ще се намери човек, който да го познава и да каже лоша дума за него. Целеустремен и отговорен е, както в непосредствената си работа като адвокат, така и в обществените начинания и каузи, с които се захване. Вярва в техния успешен завършек, за постигането на който умее да увлича мнозина.

Бай Онуй
Бай Онуй
30 април 2021 17:07
Гост

Цветанов, толкоз ли добре плащаш та пишат малоумни рекламни коментари под статията с представянето ти, а?! Милиционерщина на кубик! Бил си страхотен. Верно ли? Нали те видех в ЦОА. Какви ги вършеше! Подлизурко. На силните на деня, ама по нашите географски ширини навеждането може да е и с обратен ефект – има такъв народ дето се възползва от навеждането Ти в неправилната посока … ша знаеш!

Йоана Иванова
Йоана Иванова
29 април 2021 22:45
Гост

Желая успех на адв. Йордан Цветанов Йорданов в надпреварата за Председател на Висшия адвокатски съвет! Адвокатурата заслужава да има лице като него- честно, открито, достойно, доказало се и работещо. Не празни обещания, а извършени дела и бъдещи изпълними идеи стоят пред него. Той превърна дейността на т.нар. Адвокатско училище в истинска и реално осъществяваща се в интерес на всички български адвокати- достъпна, иновативна, квалифицирана, прозрачна. За него няма затворени врати и невъзможни цели. Надявам се да бъде припопознат като най-добрият избор от делегатите на Общото събрание на адвокатите в страната!

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 19:36
Гост

Пожелавам успех на адвокат Йорданов! Дано и като председател на ВАдвС постигне същите успехи, както в Центъра за обучение на адвокати. В последните години работата му показа, че все още се намират хора които найстина да мислят за бъдещето на провесията ни, за кфалификацията ни, развитието ни, за издигането на авторитета ни, отделяйки понякога голяма част и от своето лично време. Човек, които даде възможност и на колеги извън София да имат достъп до обучения и семинари с актуални и важни теми водени от квалифицирани и еродирани преподаватели. И като зам. председател на ВАдвС и сега в Центъра за обучение… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 19:08
Гост

Обстоятелството, че адвокат Йорданов е работил в полицията в първите години на професионалната си дейност, не го прави по- малко достоен за Председател на Висшия адвокатски съвет! Факт е, че е направил много за адвокатурата и за повишаване авторитета на професията. А това е важното сега!

Анонимен
Анонимен
30 април 2021 6:40
Гост

Хайде сега-до 1981 си имаше милиция, аман от подмяната-каква полиция?! А и очаквам разяснение как така е постъпил в милицията на 19г, когато неговите връстници отслужваха задължителната наборна военна служба от 2 години,а и да да постъпиш в милицията се изискваше характеристика от поделението, където е отслужена наборната повинност(дори и към 1998г-за работа в МВР се искаше характеристика!) -на 19 години даваш наряди в казармата като редник, ефрейтор, или мн-рядко-като мл.сержант, че дори и синът на Т. Живков е служил в казармата, за сведение. За да постъпиш на работа където и да е се искаше военна книжка. С оглед еднаквата… Покажи целия коментар »

Петко 2
Петко 2
04 май 2021 2:45
Гост

Прави го. Бивш милиционер и бивш негър няма.

Христина Хараламбиева
Христина Хараламбиева
29 април 2021 19:08
Гост

Кандидатурата на адв. Цветанов за председател на ВАдвС е най-логичната- опитът в управлението на различни органи на адвокатурата, особено успешната дейност на ЦОА „Кръстю Цончев“, отношението към адвокатура и проблемите на адвокатите като цяло дават основание да се приеме, че неговото присъствие на чело на адвокатската общност би довело до нова посока в нейното развитие и най-вече до повишаване авторитета на професията.

въпрос
въпрос
29 април 2021 17:47
Гост

На 19 г станал дознател?! Че на 19 г тогава се служеше в казармата. Той в кое поделение е служил като наборен войник? Как е станал дознател на възраст, когато трябва да служи в казармата наборната задължителна служба?

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 18:00
Гост

Какво значение има това за коментираната тема. Типично по български, най-голямо внимание се обръща на несъществени неща.

Анонимен
Анонимен
30 април 2021 6:45
Гост

Изключително съществено е с оглед еднаквата важимост на правилата-.-имаше 2 години задължителна наборна казарма, и после, при постъпване на работа ти се искаше военна книжка. Щом сте запознат-посочете датите и поделенията на наборната военна служба . На мен ако ми зададат този въпрос аз мога да дам този отговор, и в биографията си посочвам и датите на наборна служба.

Даниела Минева
Даниела Минева
29 април 2021 17:12
Гост

Кандидатурата на адвокат Йордан Цветанов за председател на ВАдвС е основана на притежаваните от него лични качества и на доказаните с действията му последователност и ангажираност за отстояване правата на адвокатите и при решаване на проблеми, свързани с упражняването на адвокатската професия. За времето от 2016 г. и до сега, като изпълняващ функциите на председател на УС на Фондация „Кр. Цончев“, изключително се повиши нивото на развитие, популяризирането и модернизирането на дейността на ЦОА. Въведени бяха много и различни по форма, съдържание и начин на провеждане обучения, свързани с поддържане и повишаване професионалната квалификация на адвокатите. В отношенията си колегите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 17:04
Гост

Бил дознател от 1981 до 1992 г.
Демек ченге до мозъка на костите, а от тези истински адвокати не стават.
През 1981 г. имало ли е дознатели, както е написано в статията?

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 17:22
Гост

Не знам дали сте „истински адвокат“, но това не личи от коментара Ви. Хората се оценяват по качествата си и по това, което са направили.

Немарчев
Немарчев
29 април 2021 17:00
Гост

Остави Цветанов! Имаш желание.

само минавам
само минавам
29 април 2021 16:57
Гост

Милиционери не ни трябват. Не в повече. А въобще. Особено с женски гащи.

Мария Лачова
Мария Лачова
29 април 2021 14:48
Гост

Подкрепям кандидатурата на адвокат Йордан Цветанов Йорданов и силно се надявам, че в името на добруването на цялата българска адвокатура ще се намерят повече хора, които да припознаят неговите цели и богат професионален опит, за да гласуват за него!
Обаятелна и харизматична личност, издигна толкова много работата на Центъра за обучение на адвокати, който се превърна в истинска академия за адвокати!
Той е иновативна личност, с прозорливо мислене и изключително много контакти – всички тези фактори могат да помогнат за развитие на адвокатурата!
Успех, адвокат Йорданов!

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 14:36
Гост

Ето че вече има кандидат с доказан управленски опит и реално постигнати резултати. Достатъчен пример е развитието на ЦОА. Достоен конкурент за поста. Успех!

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 13:36
Гост

Добре е, че човекът ще обяви приоритетите и вижданията си за бъдещето на адвокатурата.

Не е добре
Не е добре
29 април 2021 16:59
Гост

Да ги обяви. Не „ЩЕ“.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 13:29
Гост

Адвокат Йорданов е показал с реалните си действия, че интересите на адвокатите са важни за него и може да ги отстоява. Сигурен съм, че ще бъде достоен председател на Висшия адвокатски съвет . Силно вярвам, че делегатите на общото събрание ще го подкрепят.

Томислав Тошков
Томислав Тошков
29 април 2021 13:23
Гост

Приветствам номинацията на адвокат Йордан Цветанов за председател на Висшия адвокатски съвет, тъй като той е открит, принципен и справедлив човек, перфектно подготвен професионалист, с богат и изявен лидерски опит и високи морални качества. Прави впечатление, че настоящата статия е кратка, информативна, конкретна и ясна – това съм аз и заставам с лицето си пред вас, без обвързаности и зависимости. Лично аз откроявам пет ключови момента, върху които е построено интервюто на адвокат Йордан Цветанов: личните впечатления за проблемите в адвокатурата, породени от разговори с адвокати от цялата страна, от първа ръка; зачитане мнението на младите колеги; неналагането на готов… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 13:21
Гост

Адв. Йордан Цветанов Йорданов е единственият достоен кандидат за Председател на ВАС, с богат управленски опит в адвокатурата, с изявени позиции, които отстоява, с множество инициативи за адвокати и не само. Дните на адвокатите, като станаха традиционни, са място за среща и контакт с колеги от цялата страна наред с множеството събития, които ги съпътстват. Дейността му като Председател на УС на Центъра за обучение на адвокати няма нужда от представяне, а достиженията от нея ни помагат в ежедневната ни работа. Искрено му желая успех и вярвам в него! Време е адвокатурата да има честно, открито и достойно представяне в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 12:59
Гост

Успех им желая в крайна сметка

Киро
Киро
29 април 2021 13:34
Гост

Дано да изберат най-подходящата кандидатура.

Demireva
Demireva
29 април 2021 12:59
Гост

Съмнително е дали са читави за тази работа

Ananieva
Ananieva
29 април 2021 12:57
Гост

Желаем успех на всички кандидати и да спечели подбрия

Игнатов
Игнатов
29 април 2021 12:57
Гост

Успех

МВР бие най-добре
МВР бие най-добре
29 април 2021 12:24
Гост

Колегата е възпитаник на милиционерското училище и след това на т. нар. Висш институт на МВР. Повече няма да кажа

Ananieva
Ananieva
29 април 2021 12:58
Гост

Да, чудесен е

Филип
Филип
29 април 2021 12:58
Гост

Няма и нужда да се каже нищо повече.

Томислав Тошков
Томислав Тошков
29 април 2021 13:49
Гост

Уважаеми господин/госпожо анонимен, Адвокат Йордан Цветанов винаги е гледал много по-далеч отвъд това къде и какво е завършил даден човек. Във времето той е доказал, че важно е какви ще бъдат резултатите и как ще се разрешат важните за адвокатурата въпроси. Правил го е открито, честно и с непрестани действия. Признак на дискриминация е да делите хората на завършили в различни учебни заведения, родени в провинцията или членуващи в определена адвокатска колегия. Държа да подчертая, че адвокат Йордан Цветанов е завършил СДК по Право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и неговите диплома беше… Покажи целия коментар »

залагам
залагам
29 април 2021 12:23
Гост

Йордан не е за подценяване, но предвиждам балотаж Дерменджиев – Демерджиев 😉 Нека залозите да започнат СЕГА!

12345
12345
29 април 2021 12:41
Гост

Кой не знае Данчо, но кой би гласувал за него е големият въпрос

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 12:42
Гост

Повече хора отколкото биха гласували за Данов, на когото трябва да се потърси дисциплинарна отговорност, но не знам дали ще доживеем този момент

Todorina
Todorina
29 април 2021 12:58
Гост

Залагам, че победител ще е човек с фамилия започваща с „Д“.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 12:19
Гост

хайде юруш на маслините

Абагард
Абагард
29 април 2021 12:59
Гост

Ама вярно