Синът на прокурора от Върховната касационна прокуратура Венцислав Андреев – Бисер, е окончателно осъден на година и половина затвор условно с тригодишен изпитателен срок (пълния текст на решението виж тук) за катастрофа в София, при която загинаха двама души. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди намаляването на присъдата, което миналата година направи Софийският апелативен съд (повече за решението на въззивната инстанция виж тук).

Трагичната катастрофа стана на 5 август 2011 г. в София край спирката на пл. „Ручей“. 24-годишният тогава Андреев шофирал автомобила си БМВ по бул. „България“ и изпреварвал „Ауди“, управлявано от Людмил Славов. Ограничението в участъка било 70 км/ч, като и двамата се движели с превишена скорост. Андреев изпреварвал с над 97 км/ч в лявата лента и при опит да се върне в дясна лента загубил контрол на мократа настилка, колата поднесла и последвал удар с другия автомобил. След него и двете коли излезли от пътя, а този на Андреев помел пешеходците на тротоара. При силния удар телата на Паола Тодорова и Николай Спасов били подхвърлени на капака на колата, ударили се в предното стъкло и след това били изхвърлени в градинка.

На първа инстанция съдия Вера Чочкова от градския съд призна Андреев за виновен и го осъди условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок, а книжката му беше отнета за 6 години.

Апелативният съд обаче я намали, а сега решението му се потвърждава и от върховните съдии Татяна Кънчева (председател на състава), Блага Иванова и Петя Колева (докладчик).

ВКС е категоричен, че Андреев е нарушил правилата за движение по пътищата – управлявал е със скорост над максимално позволената за конкретния пътен участък, при мокра пътна настилка, което е довело до загуба на контрол над управлението на автомобила.

Върховните съдии потвърждават тезата на САС, че не само Андреев е причинил смъртта на двамата пешеходци, а за нея е отговорен и другият шофьор – Людмил Славов. Той е ускорил, когато е бил изпреварван от автомобила, управляван от Андреев. „С това свидетелят Людмил С. е допуснал нарушение на чл. 42, ал. 3 от ЗДвП, който задължава водача на изпреварваното превозно средство да не увеличава скоростта“, посочва ВКС.

Той отхвърля и тезата на частните обвинители по делото – близките на жертвите, за приложението на чл. 343а от НК. Те твърдяха, че е трябвало Андреев лично да е извършил действия по спасяването на пострадалите, а не само да се обади на тел. 112 или поне да настоява за две линейки. ВКС обаче казва, че изискванията за прилагане на привилегирования състав са две – помощта да е била необходима, т. е. да е оказана на жив човек, и деецът да е бил в достатъчна степен активен в действията си по поддържане живота на пострадалия. А в случая и двете предпоставки са налице.

ВКС споделя, че в случая при определянето на наказанието трябва да бъдат отчетени като смекчаващи отговорността обстоятелства чистото съдебно минало на Андреев, изразеното съжаление, младата му възраст към момента на деянието – 24 години, данните за упражняван от него общественополезен труд, положителните характеристични данни, значителното съпричиняване на съставомерните последици от другия водач, който не е привлечен към наказателна отговорност и продължителността на наказателното производство.

Върховните съдии подчертават и че делото е продължило неразумно дълго – почти 9 години.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 11:59
Гост

Главния каскетолог на републиката няма ли да поиска възобновяване?

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 юли 2020 19:07
Гост

Преди време защитавах един – направил някакъв скандал в кръчма, псувал, дори не се беше сбил – с чисто съдебно минало, и т.н. Треснаха му точно 1,5 год. условно,както на този,който убил 2 човека – сами си правете изводите. Наскоро, някакъв Прокурор от ВКП хулиганства в болница, видяхме съда как го освободи….Истината е, че най-голямата корупция има в Съда и Прокуратурата. И контрол върху дейността им – ниакаъв.Не ВСС, а трябва да има парламентарна Комисия, която да разследва Прокуратурата и Съда

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 юли 2020 18:53
Гост

Съдебна система – и съда, и прокуратурата, са пълна порнография.Крайно време е делата да се решават от жури,както е в САЩ, а тия далавераджии от съда/прокуратурата, да имат само рганизационни функции в съдебна фаза

Анонимен
Анонимен
20 юли 2020 16:17
Гост

Къде е Гешев да коментира и да иска възобновяване на делото и да внесе ново обвинение за умишлено убийство??? Каква е тази пълна подигравка с правосъдието? Защо прокуратурата си прави евтин пиар със скандални обвинения само на гърба на случаи, които са добили популярност? Затвор за Гешев!!!

Анонимен
Анонимен
20 юли 2020 17:10
Гост

Не искам да защитавам никой и да квалифицирам, но дали точно гл.прокурор Гешев не поиска промяна в НПК за подобни случаи? Запознат съм със случая само от медиите, затова не го коментирам, но на първо четене, още първоинстанционната присъда е била занижена, нататък… но да обвинявате лице, което първо не е имало нищо общо с делото, второ не е постановило присъда /защото за всеки с една мозъчна клетка е ясно кой постановява присъда/ е меко казано по тролски съмнително…

Анонимен
Анонимен
20 юли 2020 17:50
Гост

Гл. прокурор Гешев поиска законодателни промени във връзка със смъртта на Милен Цветков, която беше доста широко отразена от медиите. Гл. прокурор Гешев поиска изменение на обвинението по същото дело за умишлено убийство. Никой не е обвинил гл. прокурор Гешев за развитието на делото, коментирано в статията. Гл. прокурор Гешев е обвинен в това, че нарушава задълженията си за осъществяване на надзор за законност именно по отношение на подопечната му прокуратура и конкретно върху бащата на убиеца по коментираното дело. Защо гл. прокурор Гешев няма нищо общо с това дело, но има с делото за смъртта на Милен Цветков? Точно… Покажи целия коментар »

....
....
20 юли 2020 15:32
Гост

Изключително спорно решение, постановено след множество отводи на други съдии от ВКС, познаващи се с бащата на подсъдимия. Това, само по себе си, поставя питане дали не е имало лекинко, такаааа лобиране да се остави в сила уреденото на по-долна инстанция?

Марин
Марин
20 юли 2020 15:49
Гост

Не спорно, решението е скандално.

Мирослав
Мирослав
20 юли 2020 14:56
Гост

Стига с това чисто съдебно минало. Този е отнел човешки животи.

Manoleva
Manoleva
20 юли 2020 14:54
Гост

Отвратена съм от действието на съда и от държавата, като цяло. Това момченце да не смята, че като му се е разминало и е невинен, защото не е. И такива келемета са много

Христов
Христов
20 юли 2020 14:54
Гост

Е, явно за прокурорските синчето законът е милостив.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2020 14:53
Гост

Поредното доказателство, за това, колко калпаво се случва всичко в държавата. Ето за това протестира народа. НЕ може едни да са над закона, а други под него!

Vasev
Vasev
20 юли 2020 14:52
Гост

Чудя се дали делото можеше да се проточи още?

Есмералда
Есмералда
20 юли 2020 14:52
Гост

В нормлна и правова държава, за каквато претендираме, че сме и ние, тоя отива в панделата без условности за 10-20 години! Убил ги е след като е шофирал неправилно!

Анонимен
Анонимен
20 юли 2020 14:51
Гост

Отново лъснаха какви са. Прокурор е тате. Няма да плаща примерно на съдията де, ама за некое и друго кило ракия и някоя екзотична почивка що да не ме пусне под наблюдение 3 години. ПРез това време малко ще се лиша от комфорта да шофирам де, ама нищо, като ида в някое забито село ще карам кола. Що да не карам. Аз не съм лош шофьор. Тия що са седели на тротоара и то в дъждовно време и изобщо що оня ми се пречкаше на пътя, та трябваше да го изпреварвам.
…………….Келеш с келешите!

Димо
Димо
20 юли 2020 14:51
Гост

Условно! ВКС какво ви става?

Бисер
Бисер
20 юли 2020 14:52
Гост

Това не е първото им нелепо решение.

Анонимен
Анонимен
20 юли 2020 14:50
Гост

Аз не виждам обективност в това решение. Той не е искал да убива никого, но ако бе спазвал правилата за движение по пътищата, както вероятно го е учил инструктора му, нямаше да убие толко хора. На мокра настилка в града не се кара с 90. В ГРАД не се кара с 90 изобщо!

Анонимен
Анонимен
20 юли 2020 14:49
Гост

Повече от скандално решение. ПОВЕЧЕ ОТ СКАНДАЛНО РЕШЕНИЕ! ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ЦЕЛИЯ СЪД, ЗАЩОТО ЯВНО Е ПОДКУПЕН И ГО КАРА НА ПРИЯТЕЛСКИ НАЧАЛА !

Мишо
Мишо
20 юли 2020 15:52
Гост

Или са ги притиснали. Както и да е. Явно е, че решението е нелепо.

Stratiev
Stratiev
20 юли 2020 14:48
Гост

Като някой се чуди защо има хора на площада, причините са много, но тази е една от тях – да има правосъдие за всички, а не в България да важи правилото, че за кокошка няма прошка, но за долари няма закони !

Василева
Василева
20 юли 2020 14:47
Гост

На съдията – Пускайте пускайте такива екземпляри да си бродят по улиците без последствията на престъпленията. Няма проблеми. Само някой ден ваше дете да не се окаже жертва на подобен лумпен

Димитрова
Димитрова
20 юли 2020 14:47
Гост

Тоест ако не е известна личност, както бе Милен Цветков, дори не се шуми по този случай, приема се безумното решение на съда и с това всичко приключва. Не ви ли е срам бе драги съдии?

Зара
Зара
20 юли 2020 14:49
Гост

Да видим какво ще се случи с убиеца на Милен. Не се знае въобще дали и там решението ще е справедливо.

Павлин
Павлин
20 юли 2020 17:44
Гост

Какво има да гледаме? Бил е неадекватен. Условна присъда. Даже може и да няма присъда, понеже обвинението е абсурдно формулирано. PR обвинение, на база на което съдът няма как да го осъди.

Тошков
Тошков
20 юли 2020 14:46
Гост

Ето защо драги Българи ЩЕ има протести и те ЩЕ са успешни. Защото подобни безумни решения не може да има в правова държава!

Анонимен
Анонимен
20 юли 2020 16:41
Гост

Нещо бъркаш- в основата на правовата държава е заччитането на съдебните решения, каквито и да са.

Иван
Иван
21 юли 2020 15:31
Гост

Това решение си го зачитайте вие…. ,,правова държава“’!!!!