Илиан Георгиев от Военно-окръжната прокуратура в София е окончателно осъден за набедяване на колеги. Това реши състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател и докладчик Бисер Троянов, след като за втори път гледа делото срещу Георгиев.

Върховните съдии оставиха в сила решението на Софийския апелативен съд (САС), с което Георгиев беше осъден условно на година и половина затвор и обществено порицание.

Той беше обвинен, че е набедил в извършване на престъпления Веселин Стоев, Данчо Данов и Димо Бенчев от Военноапелативната прокуратура, както и Малена Филипова от Върховната касационна прокуратура, като е знаел, че са невинни.

Още на първа инстанция Военният съд в Пловдив осъди Георгиев условно на година и половина затвор. След това САС намали наказанието на 10 месеца затвор условно с 3-годишен изпитателен срок, но ВКС върна делото за ново разглеждане. При него апелативните съдии оставиха в сила условната присъда от година и половина и само увеличиха обезщетенията, които Георгиев беше осъден да плати – на 9000 лева за Стоев и 6000 лева за Данов, а искът на Бенчев беше отхвърлен. Още на първа инстанция Военният съд в Пловдив оправда Георгиев за част от деянията.

Процесът срещу военния прокурор започна преди 4 години, като преди това той беше разследван за подкуп, но това разследване беше прекратено от прокуратурата и преобразувано в дело за документни престъпления, по което той беше оправдан и след това осъди прокуратурата за 60 000 лева.

След това Георгиев направи искания за отвод и писа жалба до тогавашния главен прокурор Борис Велчев. В тях той казваше, че Филипова и Стоев са извършили престъпление против правосъдието, като спомогнали да бъде осуетено наказателно преследване и укрили съобщения от използвани специални разузнавателни средства, в резултат на което са били унищожени веществени доказателствени средства.

Прокурорите Данов, Стоев и Бенчев пък Георгиев набедил в лично укривателство, защото спомогнали да бъде осуетено наказателно производство срещу Николай Свинаров, по времето по което той е бил министър на отбраната.

Пред ВКС частните обвинители са искали увеличаване на наказанието, но върховните съдии намират, че то съответства на тежестта на извършеното престъпление и на личността на Георгиев. В решението пише още, че убедеността на Георгиев, че колегите му са извършили престъпления, изключва умишлено набеждаване.

„Касационният съд приема за основателни изводите на въззивната инстанция, че непоколебимата убеденост на подсъдимия Георгиев в участието на набедените лица в престъпно поведение изключва неговия умисъл за набедяване. Същевременно, за обвиненията, по които е оправдан, инкриминираната невярна информация, от обективна страна, не разкрива достатъчно данни за набедяване в конкретно престъпление (за разлика от деянията от обвинителния акт, за които е осъден)“, пише в решението на ВКС.

Върховните съдии отхвърлят и възраженията на Георгиев за липса на мотиви в решението на САС.

„Всъщност, от развитите от касатора доводи личи неговата процесуална позиция за принципно несъгласие с мотивите на въззивната инстанция по отхвърлените възражения, а не за действително допуснати съществени процесуални нарушения. Защото съдебни мотиви има и те разкриват вътрешното убеждение на апелативния съдебен състав за отсъствието на претендираните нарушения или за тяхната несъстоятелност“, се казва още в решението на ВКС.

Срещу Георгиев имаше и дело за длъжностно престъпление, държане на патрони за пистолет без разрешително и присвояване, по което също беше оправдан и на две инстанции осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 130 000 лева.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Петров
Иван Петров
14 март 2019 12:26
Гост

Странна работа. Осъждат Георгиев, защото е набедил колеги и същевременно в решението е написано, че в действията му липсва умисъл. Е обяснете как е възможно да се набеди някого без умисъл. Така де не може без да искаш нарочно да набедиш някого. Това е противоречие. Или имаш предположение, че някого е извършил престъпление, съдиш го и не успяваш да докажеш вината, което е едно или две поначално нарочно набедяваш някого за престъпник. Няма начин без изрично намерение да се опиташ да набедиш някого. Ако всяко обвинение без присъда води до съд на прокуратура, дали било военна или цивилна – то… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 22:38
Гост

Даже малко са му дали.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 22:37
Гост

Интересно как успя да осъди прокуратурата. При положение, че не е невинен.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 22:34
Гост

Справедливо наказание. Злословието в тези среди е недопустимо.