Масовите ограничения, наложени след обявяването на извънредното положение от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, ще продължат до 12 април включително.

Това става ясно от новата му заповед (пълния ѝ текст виж тук), с която днес той удължи срока на действие на протовоепидемичните мерки. Решението му е по предложение на Националния оперативен щаб, направено по-рано днес от председателя му ген. Венцислав Мутафчийски. Първоначалната заповед на здравния миннистър за наложените ограничения беше до 29 март и изтичаше в края на седмицата, но заради продължаващото разпространение на коронавируса, щабът препоръча мерките да бъдат продължени.

Те включват забрана за посещения на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и МОЛ-ове, спортни, културни и други масови прояви. Изключение за МОЛ-овете е, че там ще могат да работят доставчици на платежни услуги, но при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Преустановени ще останат учебните занятия в училища, университети и др., както и посещенията в детските ясли и градини. Няма да се извършват планови детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, планови операции, както и свижданията във всички болници.

Министър Ананиев допълни и заповедта си за ограничения при пътуванията и преминаването през временните КПП-та на областните градове. До днес преминаването беше разрешено само за работещи извън града, по здравословни причини или завръщане в дома. Сега Аниниев изрично добавя, че ще бъде позволено пътуване за полагане на грижи за близки, както и за пазаруване в магазини и аптеки на стоки от първа необходимост.

Приоритетно през пунктовете ще се пропускат колите със специален режим на движение и линейките.

Отделно щабът препоръчва да бъде наложена задължителна карантина от 14 дни за всички, които искат да влязат в България. В момента заповедта на министър Ананиев предвижда задължителна изолация на пристигащите от най-рисковите страни към 12 март, сред които бяха Китай, Италия, Иран, Испания, Англия, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария и др., но в последните дни епидемията се разрасна и затова щабът иска карантината да е задължителна за всички, като те посочват и адрес, на който ще бъдат изолирани.

От щаба съобщиха, че от снощи до сега има още един потвърден случай на COVID-19 в София, с който потвърдените слчуаи в България вече са 243.

Рязък спад на молбите за нови лични документи след кризата с коронавируса

От началото на кризата с коронавируса у нас са намалели молбите за издаване на лични документи. Докато на 9 март са били подадени 5691 заявления за смяна на личните карти, 4302 за паспорти и 1269 за шофьорски книжки, то на 23 март те са вече 1071 молби за лични карти, 295 за паспорти и 271 за шофьорски книжки. Това съобщи на пресконференция в Министерския съвет Светлана Ценева, шеф на Дирекция „Български документи за самоличност“ към МВР.

Тя поясни, че спадът е рязък, което говори, че гражданите спазват въведените противоепидемични мерки.

Ценева напомни, че в закона за извънредното положение е залегнало удължаване на срока за валидността на документи за самоличност като то важи само за територията на страната.

В преходните разпоредби депутатите записаха следното: „Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на Република България. По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичането на удължения 6-месечен срок“.

По думите на Ценева дирекцията е очаквала най-голям наплив на граждани за смяна на личните документи в периодите юли-август и ноември-декември.

По думите й, ако извънредното положение бъде удължено, то може да се мисли и за продължаване на срока на валидност на документите за самоличност.

Инспектор Дамян Димов от сектор „Контрол на общоопасните средства“ към Националната полиция на свой ред обясни, че и срокът за издаване на разрешителни за оръжия, боеприпаси и пиротехника е удължен. Хората не трябва сега да се тълпят в службите, каза той. След изтичане на извънредното положение те ще имат два месеца, за да поискат подновяване и издаване на разрешителни.

Валидността на документите на постоянно и срочно пребиваващите чужденци у нас също е удължена с 6 месеца.

Шефът на Дирекция „Миграция“ Николай Николов обясни, че чужденците с разрешено продължително пребиваване у нас, което изтича по време на извънредното положение, може да подадат заявление за продължаване на пребиваването в 14-дневен срок след отмяната на извънредното положение. Същото важи и за гражданите на ЕС и техните семейства.

Николов даде и пример – турски студенти, обучаващи се у нас, в момента са се прибрали в страната си. Ако на някого от тях изтича разрешителното за пребиваване, то не е нужно той да бърза да се върне, за да го преиздаде, а може да го направи в 14-дневен срок след края на извънредното положение.

Що се отнася до незаконно пребиваващите, то Николов каза, че в момента има 100 човека, настанени в домовете в София и Любимец. От началото на годината са влезли 200 души, но 125 от тях са върнати. „Спрямо всеки новопостъпил има наложена карантина, по време на която той няма достъп до външни лица, адвокати, НПО. Той се отделя от останалите като му се предоставя храна в помещението, в което е изолиран. Осъществява се непрекъснат медицински контрол, измерва се температурата, наблюдава се състоянието му. Ако някой прояви признаци на коронавирус, веднага ще бъдат предприети действия да бъде предаден за медицинско лечение. За момента нямаме такива случаи“, каза Николов.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кирилова
Кирилова
26 март 2020 9:31
Гост

Късмет на всички ни. Дано с топлото време го преборим.

Georgi
Georgi
26 март 2020 14:31
Гост

Само трябва да сме по-отговорни. А не да си ходим да „поливаме марулкте“.

Митко
Митко
26 март 2020 9:30
Гост

Карантината за всички пристигащи, независимо от къде трябваше да бъде наложена още на 13 март.

Донарума
Донарума
26 март 2020 9:30
Гост

Наистина и аз се надявам скоро да свърши тази проклетия, защото и в Англия са си изкупили магазините. Но там са умни. Знаят, че с дебилните си политики по разпространение на вируса, скоро ще имат десетки хиляди заразени.

Себастиан
Себастиан
26 март 2020 9:30
Гост

Лошото е, че колкото по-дълго продължи, толкова по-лошо за икономиката ни. А и ще има жертви. Дано се ограничи сскоро!

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 10:13
Гост

Нека не губим надежда. Вече има излекувани у нас.

Anonimen
Anonimen
26 март 2020 14:32
Гост

Възрастните хора са най-застрашени. Дано да си спазват времевия диапазон за пазаруване.

Дон ПЕПИ!
Дон ПЕПИ!
26 март 2020 9:29
Гост

То и да ограничим и излекуваме на територията на страната вируса, то около нас не е по-добре. И в Румъния и в Гърция и в Турция. А и Европа, като цяло. Тоест и да се справим, пак ще трябва да сме в изолация някакво време.

Simo
Simo
26 март 2020 14:33
Гост

Трябва да се ограничат пътуванията извън граница просто. Иначе ставаме уязвими.

Елисавета
Елисавета
26 март 2020 9:28
Гост

Китай бе в тъмно червено по картите. После към тях се присъединиха Корея и Иран, а после и Италия.
Сега Корея не е в червено, но Китай, Иран и Италия са. Към Оста Ухан, Техеран, Милано се притуря и Испания в червено и Германия (Което мен ме изненада), а също така и САЩ. Очаквам Франция и тя и Англия.
Тук говорим за тъмно червено, като индикатор за десетки хиляди болни.
Искам да кажа с този ескиз, че положението надали ще се оправи скоро!

Омир
Омир
26 март 2020 9:27
Гост

На фона на Великобритания, която проспа началото и сега ще пламне, ние се справяме далеч по-добре. Да ми говорят после за дивите източно европейци.

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 14:34
Гост

Така си е. Този път сме едни гърди напред.

Лилова
Лилова
26 март 2020 9:26
Гост

Хубаво, че не се случваше във времената на видео касетите под наем. Тогава правеете сметка от скука какви опашки щяха да се извиват пред видеиотеките.

Димитричка
Димитричка
26 март 2020 9:25
Гост

Но сега нали е до 13 Април положението? Не е ли? Иначе разбира се, че трябва да са под каранитна. Нека не правим като Англия

Filipa
Filipa
26 март 2020 9:24
Гост

Какво има да се прави предложение. Това не е ли е ясно по презумкция? Няма да се оправи дереджето до 12 Юни поне. Като гледам света как е пламнал.

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 14:35
Гост

На СУ ректора им увеличи срока до 10 май. Съвсем предвидливо!

RedHead
RedHead
26 март 2020 9:24
Гост

Задължително е. Просто е хипер задължително. Да не кажем, че може и до 12 май да продължи