Огледът на местопроизшествие по дела за престъпления, свързани с непредпазливи убийства и телесни повреди, причинени при професионална непредпазливост, има свои особености, които се обуславят от характера на причините, в резултат на които е причинена смърт, респ. телесна повреда на пострадалия, както и от особеностите на обстановката на местопроизшествието.

При разследването на смърт или телесно увреждане, причинени в условията на производствен травматизъм, посредством извършването на огледа трябва да се установи и изследва обстановката на мястото, където е настъпил вредоносният резултат и да се открият, фиксират и изземат следи и други веществени доказателства, които да дадат информация за обстоятелствата, при които е възникнал инцидентът. При разследване на престъпления, извършени по повод неспазване на норми за безопасност на труда и такива, регулиращи извършването на определена дейност, мястото на извършване на престъпното деяние (действие или бездействие), не винаги съвпада с мястото на настъпване на престъпния резултат. В тази връзка следва изключително прецизно да се пристъпи към първите действия по извършване на оглед, като тези действия следва да се концентрират към мястото, където е настъпило увреждането.

Органът, извършващ огледа, трябва да направи общ обзор на местопроизшествието, да се запознае с обстановката и да организира правилното извършване на самия оглед. При запознаване с обстановката следва да се използват знанията на присъстващите специалисти от областта на извършваната дейност, както и на представителя на предприятието/фирмата и свидетелите – очевидци, за да се добие най-обща информация за характера на тази дейност и спецификата при нейното извършване. След запознаване с дейността и извършеното вече „маркиране“, т.е. определяне границите на местопроизшествието, извършващият огледа съставя план (макар и мислен) за последователността, при която ще бъде проведено това следствено действие и пристъпва към същинското му извършване.

Началният етап, първите действия на извършващият оглед на местопроизшествие следва да бъдат насочени към конкретното място, където е получено телесното увреждане. Съобразно вида му – причинена смърт или телесна повреда, огледът се провежда:

  • При получено съобщение и налични данни за починало лице, в случаите, когато не съществува риск от увреждане и/или заличаване на следите или останалите веществени доказателства от местопроизшествието, същинският оглед трябва да се съсредоточи върху трупа или точното, конкретно място, където е настъпил вредоносният за пострадалия резултат, т.е. смъртта. Огледът на труп се извършва при спазване на общите правила, съдържащи се в чл. 157, ал. 1 НПК. В хода на огледа се фиксира положението на трупа и разположението му спрямо останалите предмети. Ако по трупа има следи от наранявания, с помощта на съдебния лекар следва същите да бъдат детайлно фиксирани – описани и фотографирани. Същото детайлно описание следва да се извърши и по отношение облеклото и обувките на трупа. В зависимост от характера на извършваната дейност и начина на причиняване на смъртта, намиращите се в близост предмети могат да са различни – апарати, машини и отделни техни части и детайли, предмети, паднали от голяма височина, инструменти, строителни материали и цели или отделни елементи, свързани със строителството (включително цели стени, затрупали лицето). В отделни хипотези е възможно в близост до трупа да няма вещи и предмети, свързани със злополуката. Така е при случаите с падане от височини. След като данните от статичния оглед бъдат фиксирани, заснети и описани в огледния протокол, извършващият огледа следва да премине към провеждане на динамичен такъв. При него също се фиксират всички намерени следи и веществени доказателства – върху, под и в близост до трупа, както и дрехите и обувките му.
  • Когато съобщението, съдържащо данни за извършено престъпление, касае причиняване на телесно увреждане, огледът на местопроизшествие трябва да започне от мястото, където е получено увреждането на пострадалия. В тези случаи пострадалият е отведен, за да му бъде оказана медицинска помощ. С оглед изясняване на „картината на произшествието“ в частта за местоположението на пострадалия, разследващият орган следва да се осведоми от очевидците за тези обстоятелства, както и за измененията на обстановката, извършени при оказване на първа помощ и извеждане на пострадалото лице. В хода на огледа последователно и детайлно се описват и фиксират всички предмети и вещи, намерени на мястото на получаване на уврежданията, както и предметите и вещите, които са разположени в периметъра на това място.

Оглед при дейности, свързани със строителство на сгради и съоръжения и извършване на строително монтажни работи

Общият дял на делата, образувани и водени по чл. 123 и чл. 134 НК във връзка с извършвани дейности в сферата на строителството, е малко над 25% от всички наказателни производства, касаещи производствено-ремонтната сфера.

Извършването на оглед на местопроизшествие при тези, т.нар. строителни дейности, крие особености и специфика, които могат да бъдат изведени в няколко самостоятелни категории:

  • при работи върху скеле – описание на вида на скелето – тръбно, дървено и др., начин на закрепване, измерване на височината, изброяване и описание на вида и броя на дъските, служещи като отделни нива на скелето, върху които се стъпва по време на работа, вкл. проверка и описание за начина, по който са закрепени тези дъски; фиксиране на начина, по който са подавани материалите на работника, стъпил на скелето по време на работа;
  • при строително-монтажни работи – определяне характера и естеството им, измерване на каква височина е била извършвана конкретната дейност и с помощта на какви механизми, средства и инструменти, фиксиране на отделните обекти, в близост до които е бил работникът по време на инцидента, фиксиране на инструментите, с които е боравил и на намерените на мястото на инцидента лични предпазни средства, които е носил пострадалият;
  • при дейност по събаряне на сгради – подробно описание и фиксиране на общото състояние на сградата – външни и вътрешни стени и материала, от който са изградени, степен на разрушеност – на покрива, стените, подовете и т.н., фиксиране на намерените на място инструменти, ползвани както от пострадалия работник, така и от колегите му; описание на машините и техническите средства, използвани за събарянето на сградата. Фиксират се специалното облекло, личните предпазни средства и средствата за безопасност, с които е бил оборудван пострадалият – намерени на място облекло, каски, обувки, предпазни колани и части от тях.
  • ­при падане от височини във връзка с ремонт и поддръжка на покривни съоръжения, полагане на изолации, подмяна на кабели, монтаж и ремонт на разположени върху покрива съоръжения и др. – в хода на огледа следва да се фиксират: описание на сградата или съоръжението, от което е паднал пострадалият и фиксиране на височината; точно описание на вида настилка, покритие, посипка, върху които е бил стъпил пострадалият преди падането; фиксиране на облеклото, личните предпазни средства и средствата за безопасност, с които е бил оборудван; описание и детайлно измерване на дължината, ширината и плътността на обезопасителните колани и въжета, с които е бил обезопасен пострадалият; установяване и фиксиране на материала, от който са направени те и точно фиксиране на начина на закрепването им към неподвижна основа от едната страна, и към пострадалия – от другата.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Николай Николов
Николай Николов
07 октомври 2019 9:00
Гост

Присъединете се към дискусията…

Николай Николов
Николай Николов
06 октомври 2019 22:32
Гост

Присъединете се към дискусията…Какви документи трябва да ми покаже комисията назначена от кмета за оглед в имота ми за да я допусна да влезе.

някой
някой
14 декември 2018 21:35
Гост

ами непредпазливите убийства са също в раздела убийство, какво чудно има, и защо не прочетеш написаното докрай. Tо е за тези, които не знаят, а не за самонадеяните, дето си мислят, че убийството може да е само умишлено отнемане на живот.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2018 12:23
Гост

Четох до „непредпазливи убийства” в първия абзац. И спрях.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2018 6:15
Гост

Аз четох до края. Нищо ново и практически полезно.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2018 12:06
Гост

Много от тези произшествия стават поради липса на личните предпазни средства и средствата за безопасност, с които е бил оборудван работникът.

Възмутен
Възмутен
12 декември 2018 12:03
Гост

Дано да прочетат това виновниците за срутилата се сграда на Алабин. Защото и там не откриха виновници.

Някой си
Някой си
12 декември 2018 11:40
Гост

Айде, ако обичат, ченгетата да си припомнят тези неща, че напоследък изглежда са забравили материала от академията.