Дни след като Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за пореден път констатира сериозни проблеми в българския Закон за банковата несъстоятелност (ЗБН) и че е погазено правото на справедлив съдебен процес на Корпоративна търговска банка (КТБ), Министерството на финансите предложи законови промени (пълния им текст виж тук).

С първото изменение се дава възможност на директорите на банката с отнет лиценз да встъпят в производството по несъстоятелност. В момента тя се представлява от назначените от БНБ квестори или от временни синдици, а в производството имат право да встъпят акционерите, притежаващи над 5% от капитала на банката, но не и директорите ѝ.

Другото изменение, което предлага МФ, е да се даде възможност на встъпилите в производството акционери да обжалват най-важните решения във връзка с несъстоятелността – за откриване на производството, за обявяване на неплатежоспособността на банката и началната ѝ дата, за обявяване на банката в несъстоятелност и прекратяване на правомощията на органите ѝ.

Както „Лекс“ писа, преди два дни ЕСПЧ осъди България заради невъзможността на акционерите и изпълнителните директори да участват в делото за отнемането на лиценза ѝ. А в решението си съдът в Страсбург заяви, че трябва да бъдат направени промени в чл. 11, ал. 3 и чл. 16, ал. 1 от Закона за банковата несъстоятелност (повече за решението виж тук). Именно те се изменят сега.

Съдът подчерта, че дава указания за изменения на законодателството, защото делото на КТБ е третото, заради което осъжда България – предишните му решения бяха за Капитал Банк и Международната банка за търговия и развитие.

На делото „МБТР срещу България“ стъпват и мотивите на МФ за предложените изменения.

„Както към момента на настъпване на фактите по това дело, така и понастоящем разпоредбите относно представителството на банка в производството по несъстоятелност не отговарят на изискванията на чл. 6 от Конвенцията, защото не може да се приеме, че квесторите и синдиците, представляващи банката, са независими от БНБ“, изтъква министерството. И напомня, че през 2018 г. Комитетът на министрите към Съвета на Европа прие конкретни препоръки към България за изпълнение на решението и отново прикани българските власти да приемат законодателни мерки, с които да регламентират независимото представителство на банката в производството по несъстоятелност.

„Със законопроекта се цели изпълнение на решението на ЕСПЧ по делото „МБТР срещу България“ и гарантиране правото на защита на кредитна институция в производство по несъстоятелност, като се предвиди нормативна възможност за акционерите и лицата, които са представлявали банката към датата на решението на БНБ за отнемане на лиценза ѝ за извършване на банкова дейност или преди назначаването на квестори, да встъпят в производството по разглеждане на искането на БНБ и да обжалват решението на съда за откриване на производство по несъстоятелност. С приемането на предложените промени България ще съобрази правната рамка в областта на банковата несъстоятелност с Конвенцията, като по този начин ще гарантира правото на защита на банка в производство по несъстоятелност“, обясняват от министерството.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Brandon Browne
Brandon Browne
02 септември 2022 13:50
Гост

Nice article and such a good information. Thanks for your excellent posting. I really enjoyed reading this blog. Thanks great job for publishing such a beneficial web site. Your web log isn’t only useful but it is additionally really creative. open seo stats extension

Лазар
Лазар
01 септември 2022 15:23
Гост

При всички положения трябва да се гарантира правото на защита на кредитна институция в производство по несъстоятелност.

Лозан
Лозан
01 септември 2022 15:13
Гост

Отдавна трябваше да се даде възможност на директорите на банката с отнет лиценз да встъпят в производството по несъстоятелност.

Симеон
Симеон
01 септември 2022 15:10
Гост

Сетиха се да правят законови промени.

Мики
Мики
01 септември 2022 15:11
Гост

След дъжд, качулка.

Наблюдател
Наблюдател
01 септември 2022 12:55
Гост

И какво сложно имаше да се сетят толкова години и най-вече преди ЕСПЧ? Елементарно е, а е много срамно от Страсбург да ни диктуват очевидни неща.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2022 12:55
Гост

Всичко написано от служебното правителство, макар и да е изискване на някаква европейска институция, е напълно безсмислено.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2022 12:52
Гост

Да не се забравя – решението на ЕСПЧ за КТБ е поредното срещу/заради ВАС. Напоследът доста грехове на ВАС лъснаха. Нещо трябва да се направи

Кристина
Кристина
01 септември 2022 12:59
Гост

Същото си помислих. Може административното правораздаване да е на челните места по бързина, но ако се погледне от гледна точка на качеството, да не останат много, ама много неприятно изненадани.

поправка
поправка
01 септември 2022 14:01
Гост

Ами много е лесно да приключват бързо производствата като в българското адм. правораздаване. Обявяваш половината жалби/искове за недопустими, за другите не допускаш доказателствени искания, газиш през просото и ето ти златен век за адм. правосъдие.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2022 17:28
Гост

Да си припомним как прекратяваха делата за обжалване на конкурсите за магистрати, когато съществуваше безумието срокът за обжалване да тече от взимане на решението, независимо че протоколът на ВСС не е публикуван, нито решението е обявено по друг начин. Стигаше се до абсурдни ситуации протоколите с решенията на ВСС, постановени в петък, да се публикуват вторник сутринта, а през това време са изтекли няколко дни от срока за атакуване на решението. И вместо на някой административен съдия с голямо самочувствие да му хрумне, че не може да тече срок за нещо, което не е известно, прилагаха буквата на закона и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 септември 2022 13:21
Гост

Трябва да си затваряш устата! Нищо друго! От вашите промени съдебната система още е в колапс.

зубъри без мислене
зубъри без мислене
01 септември 2022 12:51
Гост

Всичко това беше напълно предвидимо и ясно още докато се гледаше делото. Но за българския съдия ЕКПЧ е някаква имагинерна простотия, подобна на КРБ, нали не сте чули някой да приложи пряко КРБ по дело… Така е като ги правят още от ЮФ, а после и в НИП, роби на позитивизма, никаква обща култура, никакво правнофилософско мислене. Четем си закона като зубъри и не мислим.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2022 12:53
Гост

Принципно съм съгласен с вас, колега. Но в случая с КТБ и делото за лиценза става дума за изпълнена поръчка. Още в тричленния състав на ВАС имаше съдия, който възрази срещу изпълнението си, но на петчленка здравите сили вече си вързаха нещата на 100%

Анонимен
Анонимен
01 септември 2022 12:49
Гост

Сетила се Мара да се поб…

123
123
01 септември 2022 12:53
Гост

Е, можеше и да не се сети.

nikoi
nikoi
01 септември 2022 11:52
Гост

След решението на ЕСПЧ е наред да се подадат молби за отмяна на решенията на националните съдилища в РБ и производствата по тях да започнат от начало, кто се съобрази решението на ЕСПЧ.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 септември 2022 12:02
Гост

Както обичам да казвам в такива случаи – „Каквото такова, важното е да сме живи и здрави“.
Ще има възобновяване на дела, магистратите ще трупат опит,заплтаките ще си вървят, а и за медиите ще има хляб още 5-6 годинки минимум. Информационния поток ще си ни залива и накрая пак едно нищо.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2022 12:48
Гост

Е, не е ли така с всички новини – все ни заливат, заплатките си текат, магистратите трупат опит, а накрая е винаги едно голямо нищо

големите пари
големите пари
01 септември 2022 12:56
Гост

първо ще се потвърди отнемането на лиценза, а след това и неплатежоспособността на КТБ и само ще се бъзикаме, но ще се плащат едни големи пари, майкоооо

Василев
Василев
01 септември 2022 15:19
Гост

Така е. Няма обаче да се върнат парите на хората, които изгоряха с влоговете си.