Да бъде обявен конкурс за повишаване и заемане на девет свободни места във Върховния административен съд. Такова предложение е внесъл председателят на съда Георги Чолаков. То ще бъде разгледано на заседанието на Съдийската колегия във вторник.

Неотдавна кадровият орган отпусна допълнителни три бройки във ВАС. Идеята на Георги Чолаков е да сформира аналитично звено, което да обобщава противоречивата практика и да изготвя становища по конституционни дела и законопроекти.

Във вторник Съдийската колегия ще разгледа и предложенията на председателите на ВКС и ВАС за поощряване на заместничките им Павлина Панова и Надежда Джелепова с личен почетен знак – златен. Поводът – общото събрание на двете върховни съдилища ги избра за конституционни съдии. Клетвата на новите членове на КС ще бъде на 13 ноември. Затова във вторник колегията ще гласува и временното освобождаване на Панова и Джелепова от съдебната система.

Наред с това се очаква кадровият орган да отличи други осем магистрати. Става дума за председателя на Административен съд София-град Радостин Радков и още седем съдии от АССГ.

В средата на септември Инспекторатът към ВСС изпрати писмо до шефа на ВАС, в което му предлага да внесе предложения за награждаване на Радков и съдиите Владимир Николов, Славина Владова, Весела Цанкова, Юлия Тодорова, Мария Николова, Елица Райковска и Луиза Христова за отличните резултати в работата им.

Комисията по атестирането и предложенията предлага всички те да получат „личен почетен знак втора степен – сребърен“ и парична награда в размер на една основна заплата „за безупречно и високо професионално изпълнение на служебните си задължения по всички показатели за постигане на бързина и качество на постановените актове“.

Освен с поощрения, колегията ще решава и за поредната оставка на магистрат от ръководния екип на Софийския градски съд. Заместник-председателката на СГС Мина Мумджиева е подала молба да бъде освободена от поста и да стане редови съдия. Тя бе назначена на тази длъжност през 2016 г. и бе определена да разглежда искания по Закона за специалните разузнавателни средства и  Закона за електронните съобщения.

Това е втори заместник-председател на СГС, който подава оставка от ръководната длъжност. Наскоро и Радостина Данаилова напусна поста и стана редови съдия в Търговското отделение на съда.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 ноември 2018 12:08
Гост

Чудесно е, че Инспекторатът към ВСС прави предложение за награди, особено парични.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2018 12:24
Гост

Това си е стимул.

5-ко
5-ко
02 ноември 2018 12:05
Гост

На Мина Мумджиева и дойде в повечко работата около СРС-тата.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2018 11:47
Гост

Напълно подкрепям идеята на Георги Чолаков да се сформира аналитично звено.