Нотариалната камара обяви списък с дежурните, които ще работят по време на извънредното положение (можете да видите кои са те във вашия град тук, ако предпочитате, можете да изтеглите файла с дежурните тук).

От него става ясно, че в София например ще работят 33-ма нотариуси, в Пловдив – 26, а във Варна – 21. Някои от дежурните са направили специално уточнение точно през кои дни или часове ще са отворени канторите им, немалко са поставили изискване клиентите първо да се свържат с тях по телефона, за да бъде записан час и да се избегне струпването на хора. Телефоните на всички нотариуси можете да намерите тук.

От Нотариалната камара отправят следния апел: „Умоляваме посетителите в нотариалните кантори да се съобразяват с всички мерки и здравно-хигиенни изисквания. Препоръчваме да се извършват предварителни консултации с нотариусите по телефон или имейл, както и записването на час за посещение, с цел избягване струпването на хора в нотариалните кантори!“. И обещават информацията за дежурните непрекъснато да бъде актуализирана.

Както „Лекс“ писа, след обявяването на извънредното положение заради епидемията от коронавирус, много нотариални кантори предпочетоха да затворят. Тогава камарата се ангажира да осигури дежурни, тъй като гражданите и бизнеса не може да останат без възможност да извършват удостоверявания и да изповядват сделки. Още повече, че службите по вписванията към районните съдилища също имат дежурни.

Въпросът дали нотариусите трябва да работят по време на извънредното положение предизвика много спорове в парламента по време на обсъждането на специалния закон. Сред депутатите имаше полярни мнения – от това, че не трябва да се въвеждат каквито и да е ограничения, до това да бъдат затворени всички кантори.

На финала в закона, който обаче все още не е факт, заради наложеното от президента Румен Радев вето, беше прието, че изповядването на сделки при нотариус ще е възможно и по време на извънредното положение, но не свободно, а ще се преценява дали те са неотложни. Като беше прието следното: „Ограничават се нотариалните производства до неотложни такива при спазване на санитарно-хигиенните изисквания“. А Нотариалната камара беше задължена да осигури дежурни при съотношение най-малко един нотариус на 50 000 жители за съответния район.

Разпоредбата ще остане в същия вид и при новото обсъждане на закона с мерките при извънредното положение, тъй като не е сред тези, за чието повторно разглеждане настоява държавният глава.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
876
876
22 март 2020 15:08
Гост

A отиването до нотариус разрешено ли е от генерал Мутафчийски?

Yesbutno
Yesbutno
22 март 2020 15:09
Гост

Само с куче на каишка и намордник!

Анонимен
Анонимен
22 март 2020 15:07
Гост

Ама има ли хора, които точно сега ще се юрнат да купуват имоти, при положение че до края на годината само ще са вероятно 20% надолу.

Анонимен
Анонимен
22 март 2020 15:09
Гост

Може да ти се налага да продадеш, за да спасиш здравето и живота си. Не всичко е корона в този живот, има какви ли не случаи

Амелия
Амелия
22 март 2020 20:52
Гост

Ами ще продават… като нямат спестовни полици живот с покрития…

малцинства с пачки
малцинства с пачки
22 март 2020 15:03
Гост

Стотици хора от малцинствата се прибраха по родните си места заради вируса с пачки от гурбет и искат да купуват имоти. Ще се позволи ли те да изпозаразят нотариуси и служители в канторите, а те оттам и дежурните в РС

Анонимен
Анонимен
22 март 2020 15:00
Гост

Сега да видим какво значи то неотложно нотариално производство, защото това ще се преценява напълно субективно, но ще е интересен подходът

Fredy
Fredy
22 март 2020 15:10
Гост

Предполагам, че всички ще с неотложни, защото ще са от малкото изобщо.

поздравления за смелите и достойните
поздравления за смелите и достойните
22 март 2020 14:57
Гост

Поздравявам тези, които не хлопнаха кепенците! Вие изпълнявате публичноправни функции, а не сте частници и нямате право да затваряте! Всички в този списък показаха, че са достойни за тази професия, а не страхливи милионери.

Анонимен
Анонимен
22 март 2020 14:58
Гост

има възрастни, с хронични заболявания, за тях разбирам, но за другото съм съгласен

Анонимен
Анонимен
22 март 2020 15:12
Гост

Чак пък смелост…Предполага се, че хората със задух и треска, не им е приоритет посещението при нотариус.