Ден след като Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) даде указания на комисиите в конкурса за повишаване в гражданските и търговските отделения на окръжните съдилища да извършат класирането, независимо че има жалба в съда срещу оценката от атестацията на един от кандидатите, беше обявено това за гражданските отделения (класирането виж тук).

Местата в гражданските отделения са 20 – осем в Софийския градски съд, три в ОС-Бургас, две в ОС-Велико Търново и по едно в ОС-София, Благоевград, Враца, Пловдив, Варна, Добрич и Кърджали. Кандидатите са 218.

В Софийския градски съд са класирани Таня Кандилова, Екатерина Стоева, Ивета Антонова, Нели Маринова, Галя Вълкова, Илиана Станкова и Даяна Топалова от Софийския районен съд, както и колегата им от РС-Самоков Ваня Иванова.

В ОС-Бургас са класирани районните съдии от града Елеонора Кралева и Радостина Иванова, както и Галя Русева от РС-Ямбол. В ОС-Велико Търново двете места заемат Ирена Илиева и Димо Колев от районния съд в града. В ОС-Благоевград е класирана Емилия Дончева от районния съд в града, във ОС-Враца – Михаил Малчев от РС-Дупница, в Пловдив – Кръстина Димитрова от РС-Пловдив, във Варна – зам.-шефката на РС-Варна Десислава Манасиева – Жекова. Мястото за окръжен съдия в Добрич печели шефката на районния съд в града Анна Александрова, а за това в ОС-Кърджали е класирана Невена Калинова-Тодорова.

Конкурсът за повишаване в окръжните съдилища беше обявен в началото на юли 2019 г.

86
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
съдия
съдия
08 юли 2022 11:09
Гост

Трговското вече е обявено

Чичо Ваню
Чичо Ваню
08 юли 2022 9:32
Гост

Преди малко видях класирането за търговските отделения на окръжен съд – днес или утре бъде официално публикувано – за СГС са Бенина, Офицерска, Станкова, Топалова, Стою Сгуров и Чехларов са под чертата, за Кюстендил е Гюлфие Яхова и т.н. Имайте търпение до няколко часа или най-късно в понеделник ще го обявят. Честито

Анонимен
Анонимен
07 юли 2022 13:48
Гост

Нямам точен спомен, но може би предходният конкурс за окръжните съдии в ГО не се обжалваше или имаше някаква жалба срещу определен кандидат и то доста „несериозна“ (дали не бъркам с конкурса за ТО). И това е нормално – защото нямаше толкова много с поставена оценка „6“. Сега тези кандидати с еднаква оценка – над и под чертата, вкл. и по реда на чл.194 ЗСВ, но неназначени, нямат друг избор освен да обжалват. С една дума – не се прави по този начин, винаги комисията може да определи кой е по-добър от другия (според членовете, разбира се). Но 20 кандидати… Покажи целия коментар »

може и много повече да са еднакво добри
може и много повече да са еднакво добри
07 юли 2022 14:38
Гост

Като колко да са добри? Щом е в съдебната система, Всеки има определени качества и като цяло в голямата си част съдиите са на що годе едно ниво. Другото – отличаващи се съществено с повече знания и умения да ги прилагат и абсолютни мърлячи, е изключение. Знам две с оценки 6, които определено не блестят с нищо пред колегите си, оценени с по-ниско… Факт, е че няма как да бъдат оценявани обективно кандидатите, а всичко е субективно и най-вече по препоръки.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2022 15:41
Гост

Не, не са еднакво добри! Ако така продължавате да разсъждавате – без да оценявате обективния факт, че „не всички са еднакво добри“ и че всичко е „субективно и най-вече по препоръки“, няма как да успеете. Искате да кажете, че всички съдии не заслужават да са по-високо по инстанциите, защото „всички са най-вече по препоръки“?! Това е обидно и естествено, не отговаря на истината. Но отново не се разбра това, което казах – а то е простичко, когато се поставят еднакви оценки, водещ е субсидиарният критерий (стажът), но това пък е повод за обжалване на конкурса от другите, които, макар и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 юли 2022 16:36
Гост

Ама вие си противоречите – хем не са по препоръки, хем твърде много шестици, хем било обидно за препоръчаните! Много насериозно се взимате и вие, и препоръчителите, и препоръчаните. Извън този малък кален водовъртеж, около поредния конкурс, животът си тече нормално и там, за щастие, нямате никаква власт.

аха
аха
07 юли 2022 21:41
Гост

Ти сигурно си най-добрата, но нали се сещаш, че само ти си мислиш така… Този, когото смяташ за по-малко добър от теб, вероятно си мисли точно обратното. Както казах, лично познавам две лица с шестици и ако аз ги оценявам и четворки няма да получат, но… Реално няма обективни критерии, по които да се сравняват съдиите. Някои пишат бързо, но не особено качествено. Други са по-бавни и си изпипват актовете. Друг е въпросът какво точно означава качествен акт и че не са много хората, които могат наистина да преценят силните и слабите страни в едно съдебно решение. Отделно от това,… Покажи целия коментар »

Цвети
Цвети
07 юли 2022 13:32
Гост

Какво става с търговското? Комисията предала ли е документите във ВСС или още работят?

bbb
bbb
07 юли 2022 15:08
Гост

За търговска ще се чака още 3 години.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2022 12:26
Гост

Три години и накрая нищо – това класиране е направено с с 30 -40 телефонни разговора, които не изискват повече време от ден – два .

Анонимен
Анонимен
07 юли 2022 11:59
Гост

Ще се жали масово и повсеместно!

Палячо
Палячо
07 юли 2022 9:51
Гост

Хайде след като тези палячовци се бъзикат с нас и ние да се бъзикаме с тях. Предлагам тук да си направим конкурс за име на конкурса и да изберем победител. Моето предложение е “Госпожи оценяват госпожи”.

em4o
em4o
07 юли 2022 10:20
Гост

Това е нещо като конкурс по новия ред предложен от ССБ-съдиите от горната инстанция гласуват за това кой да бъде повишен. Спечелили са тези, които най-често си говорят с приятелките от СГС и САС. Вие кво искате, да им се натресете там неканени ли? На никой не му пука кой какъв съдия е, за да се нареди класирането на първите 20. Не може да се отрече обаче, в случая комсията е била много акуратна по отношение на последните 40-50, там класацията цепи с обективност и точност.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2022 9:37
Гост

Класирането може да се обобщи така: Кокошките отвръщат на удара (5 серия от съдебната сага) след резултатите от изборите за нови членове на ВСС от съдийската квота.

Насо Македонеца
Насо Македонеца
07 юли 2022 9:05
Гост

Аз ще обжалвам целия конкурс – резултатите са абсурдни. Призовавам всички достойни колеги да го направят, няма значение какво ще постанови ВАС. Важно е да си кажем право кривините. Ще ми каже ли някой чисто математически как е възможно всеки от петимата от „комисията“ да пише на 25 кандидата по три шестици – това са седемдесет и пет абсолютни съвпадения умножени по всеки от петимата стават 375 – вярва ли някой че това е случайно????

Анонимен
Анонимен
07 юли 2022 9:22
Гост

Сякаш дойде моментът Вие да съставите класирането, за да разберем наистина, че „резултатите са абсурдни“. Ако не го направите – според Вашите критерии, ще приемем, че не сте обективен, както твърдите за комисията!

Zoro
Zoro
07 юли 2022 9:39
Гост

Мислиш ли, че някой ще ми позволи да правя класиране?! Тия неща са измислени за определени хора в системата.

Zoro
Zoro
07 юли 2022 9:37
Гост

Оценката на наказателни съдии и ставняването им с граждански, от гражданска комисия е доста сериозно основание за жалба според мен. Зарзавачия да сравнява краставици с пържоли и да каже, че пържолите са по здравословни е меко казано несериозно. Но пък ВАС може да е на друго мнение. Все пак това порно в съда трябва да спре. Известен оптимист съм, че с класирането на съпругите нещата трябва да се нормализират. Така че, жалбата май не е най доброто решение. Нека се разкарат нагоре по имстанциите и да се оправят както искат.

Zoro
Zoro
07 юли 2022 9:04
Гост

Попитайте адвокатите дали искат дело да им попадне при Молешков или тази флегматичната класирана Маринова. По отговора ще разберете колко отвлечено от реалноста и подчимемо на лични интереси е това класиране.

Наивен
Наивен
07 юли 2022 8:54
Гост

Това класиране е меко казано несериозно. То отразява борбата на лобита в съда, демонстрира надмощие и като краен резултат е подигравка с труда на хората. Няма как да е иначе, когато нашите хора с по 5-6 г съдийски стаж са класирани на предни места, освен съпругите и приятелите. Как на тези хора се внушава, че са голями професионалисти и безразлично се неглижира труда на другите – не ми го побира главата. При всички положения този подход не издава съдийски качества у комисията – те си знаят там имената – Елизабета и Джулиана.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2022 10:54
Гост

Много точен коментар. Демонстрираха надмощие и като краен резултат – класирането е нелепо, защото е подигравка с труда на хората. Изобщо не съзнават отговорността, която носят, и какво послание изпращат към системата.

XXL
XXL
07 юли 2022 2:59
Гост

А бе порното май е доста брутално, гледайки класирането. Комисията от граждански съдии оценява наказателни съдии, чете мойте решения и техните присъди, сравнява ги по някакъв начин и накрая ми казва, че наказателните съдии имат повече професионални качества от мен, за да станат окръжни граждански съдии?!?! И забележете – оценяват се граждански и наказателни съдии с повече от 10 г. стаж в съответната материя, а не младши съдии, които са ги въртяли по съставите.

"честито"
"честито"
06 юли 2022 23:09
Гост

само пуцаджийски кокошки…

Veneta
Veneta
06 юли 2022 20:32
Гост

Класирането за СГС е дело за Елизабет и в малка степен на Джулияна, не класираните да се сърдят на тях, а класираните да ги благословят

Биби
Биби
06 юли 2022 20:41
Гост

Гложди ме един въпрос – защо Калпачиева не се отведе? Дали защо не са приятелски семейства с Вълков, Топалови и т. н.

Idi na hu
Idi na hu
06 юли 2022 20:49
Гост

Наско нищо не е пипнал, само е разписал, а?

Биби
Биби
06 юли 2022 21:03
Гост

Наско ли е приятел на Илиянчето С., Даянка, Галка, Катерина, Нелито и т. н.?

селски съдия
селски съдия
06 юли 2022 19:24
Гост

Аз отново съм назад в класирането, но няма да обжалвам, а и никога не съм го правил. Тия жалби ги намирам за твърде унизителни за самите жалбоподатели. Приемаш успеха на другите и своя неуспех и продължаваш напред.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 21:29
Гост

При обжалване обикновено някой поръчков състав от ВАС потвърждава и те набутват няколко хиляди за адвокатски разноски на заинтересовани страни. Затова и аз преди време като ме отрязаха изцяло ССБейска комисия в полза на представител на видна столична адвокатска кантора реших че няма смисъл да си губя времето и да им пълня джоба.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2022 9:08
Гост

Разноските нямат значение, когато спорът е по принципни въпроси.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2022 9:05
Гост

Нито считам, че е неуспех за мен, нито че е успех за други. Не приемам подобен резултат, защото е необективен и грозен. Дали някой ще обжалва – това си е право на всеки участник.

Митака
Митака
06 юли 2022 18:34
Гост

Бельова и Масева, направете коментар, не се крийте. Защо никой от вашите протежета – командированите не успя ! Ето това е оценката и за вас, а и за тях! Сега им прекратете командироването ! Иначе е много пошло !

Емилия Дончева
Емилия Дончева
06 юли 2022 17:44
Гост

Емилия Дончева в Окръжен съд – Благоевград е много жалко за хората, ще продължи да „правораздава“ с изкривеното й правосъзнание !

Съдия в СРС
Съдия в СРС
06 юли 2022 17:05
Гост

Прави ли ви впечатление колко командировани в СГС са доста назад в класирането – Борисов, Генжова, Попова, Магделинова, Офицерска, Ботева, Кежова…

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 22:49
Гост

Не са близки на Бети и каскетски и затуй

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 16:52
Гост

След резултатите от конкурса си давам сметка колко наивен и глупав човек съм.

Съдия в СРС
Съдия в СРС
06 юли 2022 18:48
Гост

И аз така се чувствам – борбата с лобитата в Съдебната система е наистина неравна. Вижте коментарите – ние ви показахме кои сте вие… Наистина порно.

Хера
Хера
06 юли 2022 20:17
Гост

Така си е, не търсиш ли връзки като луд, не си ли осигуриш благоволението на поне 3 от комисията, нямаш ли близък в горните инстанции, може и много верни приятелки , не си ли поне командирован, нямаш ли някаква връзка с Варна, няма смисъл да подаваш документи. Това е положението.

Съдия
Съдия
06 юли 2022 16:49
Гост

а класирането за наказателните отделения кога

Съдия от село
Съдия от село
06 юли 2022 16:42
Гост

Интересувам ме само търговското класиране кога ще излезе. Някой има ли сведения?

Съдия в СРС
Съдия в СРС
06 юли 2022 16:12
Гост

Поздравления на спечелилите. Призовавам да не се подават жалбо и да се дразнят колегите, които са заслужили оценките си. Единственото, което аз не разбирам в класирането, как така с-я Топалова е класирана по-лошо от с-я Молешков например. Нищо против с-я Молешков нямам, той е много добър професионалист и много добре работи в СРС. Нека да се има предвид и това, че единствено с-я и г-жа Топалова, последна над чертат, е единствената започнала кариерата си в СРС за разлика от всички останали класирани, в това число и двете съоруги на съдии в СГС. Та това ми е въпросът, как може г-н… Покажи целия коментар »

гласоподавател
гласоподавател
06 юли 2022 16:29
Гост

Съдия ли сте наистина? Ако бяхте съдия, щеше да Ви е ясно, че тази поредност е свързана единствено със стажа. Оценките на професионалните качества са еднакви.

Съдия в СРС
Съдия в СРС
06 юли 2022 16:43
Гост

Еднаква оценка за професионални качества на г-н Молешков и госпожите, с тези на г-жа Топалова?! – трябва да има някаква техническа грешка?! Или може би Вълкова е оценена еднакво заради това, че водеше ученици в дъда и им даваше значки, а г-н Молешков заради това, че работеше 24 часа на ден в СРС, а другата г-жа пък от РС Павликени, заради работата на мъжа си в помощ на г-жа Попколева при разоределението на стажанти на Римската стена?! Сигурно някаква техническа грешка е станала, за да не се оцени в повече за професионални качества г-жа Топалова. Мисля, че последната трябваше да… Покажи целия коментар »

ttt
ttt
06 юли 2022 21:22
Гост

Когато научите фамилното име на съдията Мулешков, тогава ще говорите за него…

Съдия в СРС
Съдия в СРС
07 юли 2022 2:38
Гост

Дали е Молешков или Мулешков, не е най същественото в случая.

Съдия
Съдия
07 юли 2022 0:19
Гост

Госпожата, за която говорите,не е от РС -Павликени. Съвпадение на фамилии.

Съдия в СРС
Съдия в СРС
07 юли 2022 2:39
Гост

Е пред очите ми я докараха от Павликени на Римската стена.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 16:34
Гост

Съдия Мулешков е на светлинни години пред Топалова, изгледал е много повече дела и има сериозен професиноален опит. Това, че някои разглеждат съдебната система като бащиния е друг въпрос.

Съдия в СРС
Съдия в СРС
07 юли 2022 2:43
Гост

Просто иронизирах, но май несръчно. А за Мулешков или Молешков, там както се казва, то той е усмихнат колега, етичен, сигурно и подготвен и разумен съдия, но възраженията срещу него бяха, че много се мота и затлачва състава. Сигурно, обаче това не е съществено за оценката му.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 18:33
Гост

Не е Молешков, а Мулешков! Вземинда да хванеш правописа най-напред.

друг съдия в СРС
друг съдия в СРС
06 юли 2022 19:20
Гост

Не знам защо трябва да ги конфронтирате. Жоро навремето взе забатачения състав на Топалова, която също го беше наследила забатачен. В интерес на истината, той винаги се е изказвал много положително за работата й. Чувала съм го няколко пъти да казва, че каквото Топалова е пипнала, не му се е налагало нито да повтаря, нито да поправя.

Съдия в СРС
Съдия в СРС
07 юли 2022 2:48
Гост

Просто иронизираме резултатите, като произволни, не ги конфронтираме. Даваме пример как Мулешков, който е нарицателно за съдия в СРС, който не смогваше с работат получава повече от Топалова, която е нарицателно за съдия , който се справя много добре.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2022 9:25
Гост

Типичен пример за това как съдия, който е на тежък състав, не смогва, а когато му дадат нов състав – се справя много добре.

Pencho
Pencho
06 юли 2022 15:22
Гост

Тука вече има баланс – за всекиго по нещо.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 14:58
Гост

Дано комисията за търговските отделения към ОС да няма такова влечение към порното.

diksi
diksi
06 юли 2022 14:31
Гост

Поздравления и за съдия Ивета Антонова-еталон за професионализъм не само в СРС! Апотеоз на обективността в оценъчната дейност на безупречните професионалисти от АС и преподавателя в НБУ! Браво на комисията!

Съдия в СРС
Съдия в СРС
06 юли 2022 16:59
Гост

Не е ясно защо са минусите за Ивета Антонова. Явно от злоба

Петров
Петров
06 юли 2022 13:42
Гост

Разгеле! Край с тази сага.

Слънце
Слънце
06 юли 2022 13:08
Гост

Изпитната комисия и тук е формирана при същите нарушения както при вече отменените конкурси за апелативните съдилища и ВКС, така че събарянето на конкура е само въпрос на желание за подаване на жалба.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 14:19
Гост

Така и ще стане! Жалбите вече се пишат!!!

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 14:50
Гост

Тук изпитната комисия не е от Пленума на ВКС, избира се от ВСС.
Едва ли може да се говори, че жребият е опорочен.
Вижте си разпоредбите в закона, само за съдилища от АС нагоре са от ВКС и ВАС членовете на комисии.
Друг въпрос е дали е била обективна или не.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 16:08
Гост

Тя се избира хубаво от ВКС, но въпросът е дали в жребия са включени зам.адм.ръководители на апелативните съдилища или не? Моята информация е, че не са били включени, т.е. същото нарушение са допуснали, както при конкурсите за ВКС и апелативните съдилища.Много груб субективизъм – има хора, които не стават за чеп за зеле, а чакат радостно под черта да влязат.

Krasen
Krasen
09 юли 2022 18:13
Гост

Включени са. Анета Братанова е зам на АС – Варна и е член на комисията.

Гешев е радост
Гешев е радост
06 юли 2022 13:03
Гост

Победа на феминизма. Отново.

Заки
Заки
06 юли 2022 13:43
Гост

Няма лошо.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 12:29
Гост

Връзкари, любовници и конкубини отново взеха връх над честните и почтените.
Където е текло, пак ще тече.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 12:33
Гост

Много закъсняхте, очаквах да се включите още в самото начало. И на предходния конкурс недоволство и сега „още едно от същото“. Какво трябва да направи конкурсната комисия, за да бъдете удовлетворени, освен че трябва да сте измежду класиралите се. Защо омаловажавате винаги чуждите успехи и усилия, а прекомерно надценявате собствените?!

Ставри
Ставри
06 юли 2022 13:46
Гост

Комисията е предубедена и субективна.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 13:59
Гост

А защо да няма право на обективно мнение отстрани? Не може всички да ръкопляскат. А резултатът е очакван и беше известен на спечелилите. Останалите – те просто са си останалите, някакви там досадници.

Възмутен
Възмутен
06 юли 2022 13:45
Гост

Явно тази порочна практика няма да се промени скоро.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 12:20
Гост

Като гледам резултатите от конкурсите предлагам следната реформа, която ще разтовари и отпуши съдебната система от натовареност.
Веднага да се отмени триинстанционното производство и то да стане едноинстанционно.
Тъй като на всеки конкурс виждаме, че всички магистрати са отличници (на този от 200 и косур души има само 2 оценки под 5,50), каква е нуждата от инстанционен контрол?
За да си отличник, трябва да си безгрешен, не ли?

съдия в СРС
съдия в СРС
06 юли 2022 12:13
Гост

Много хора под чертата също влизат.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 12:33
Гост

защо пък да влизат

съдия в СРС
съдия в СРС
06 юли 2022 12:35
Гост

в 9-месечния срок. Има много освободени места междувременно

съдия
съдия
06 юли 2022 12:12
Гост

Да видим сега ВАС с какви измислени мотиви ще отмени конкурса.

Кремена Белобрадова
Кремена Белобрадова
06 юли 2022 12:07
Гост

От 218 кандидата, толкова…

Fbhdc
Fbhdc
06 юли 2022 12:06
Гост

В Софийския градски съд са класирани Таня Кандилова, Екатерина Стоева, Ивета Антонова, Нели Маринова, Галя Вълкова, Илиана Станкова и Даяна Топалова от Софийския районен съд, както и колегата им от РС-Самоков Ваня Иванова

Ломоносов
Ломоносов
06 юли 2022 12:04
Гост

Поздравления за съдия Иванова от Самоков

Тихомир
Тихомир
06 юли 2022 13:48
Гост

Да. Тя е изключителен човек и колега.

Петров
Петров
06 юли 2022 12:03
Гост

А повишените в търговски отделения на ОС кога ще ги обявят

Петров
Петров
06 юли 2022 12:01
Гост

Тия са бързи като костенурка! Пълен абсурд!

Шок!
Шок!
06 юли 2022 11:59
Гост

Конкурсът е обявен 2019 г!!!! Абе, те участниците са забравили, че е провеждан тоз конкурс

Анонимен
Анонимен
06 юли 2022 11:55
Гост

Евала

Гамизов
Гамизов
06 юли 2022 11:54
Гост

Браво! Бързо са реагирали след указанията на СК на ВСС

Гамизов
Гамизов
06 юли 2022 11:52
Гост

Сега чакаме търговските….

Glarus
Glarus
06 юли 2022 11:51
Гост

Честито на печелившите!