775 са кандидатите за 29 места за младши съдии. Висшият съдебен съвет обяви списъка с допуснатите кандидати (виж списъка тук), като само на един не е разрешено участие в конкурса. Причината е, че той не отговаря на изискването в Закона за съдебната власт – да не страда от психическо заболяване.

На 21 януари Съдийската колегия обяви конкурс за 29 места за младши съдии в окръжните съдилища. Най-много са в Софийския градски съд – 11. По две места има в Бургас и Варна, и по едно във Велико Търново, Благоевград, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Пловдив, Русе, Разград, Плевен, Сливен, Смолян, Търговище, Ямбол и Окръжен съд-София.

Писменият изпит е насрочен за 4 април в три зали в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Днес стана ясно, че ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков препоръчва преустановяването на всякакви мероприятия там до края на април заради коронавируса. Заради това Съдийската колегия ще отправи официално запитване дали това означава, че не може да се проведе писменият изпит за младши съдии. Ако от университета отговорят, че изпитът ще се проведе, тогава ще бъде извършено разпределение по зали.

На писмения изпит се проверяват уменията на кандидатите за практическо прилагане на теоретичните знания, чрез решаване на казус в съответния правен отрасъл и знанията по право на Европейския съюз и в областта на правата на човека – чрез тест.

Разрешено е използването само на нормативни актове, но не и на съдебни и тълкувателни решения, както и всякаква друга съдебна практика. Нарушителите ще бъдат отстранявани от участие в конкурса. Същата съдба ще последва и онези, които преписват или се опитат да внесат компютри, мобилни телефони и други технически средства.

Самият изпит продължава пет часа. Предварително конкурсната комисия ще е изготвила пет казуса от гражданско-правните науки, пет от наказателно-правните и 10 теста с по 12 въпроса от правото на Европейския съюз и правата на човека. След обявяване на началото му един от кандидатите ще изтегли на случаен принцип по един казус от двете правни материи и един от десетте теста.

До следващия етап от конкурса – устният изпит, ще се допускат онези, които получат поне „4.50“ на казуса и теста.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 март 2020 0:08
Гост

Много приятна новина. Особено на фона на истерията с коронавируса.

Анонимен
Анонимен
11 март 2020 0:06
Гост

Доста кандитати има. Успех на тези млади хора.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 18:31
Гост

Този с психическо заболяване къде е тръгнал?

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 23:59
Гост

Да прави кариера.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 17:11
Гост

Хайде, колеги – успех! Пък ако ще и да е коронавирус!

Мирчева
Мирчева
10 март 2020 16:30
Гост

Само да не ги натъпчат в залата какво са на снимката. ЩЕ си обменят какви ли не грипове. Макар, че в кината забраняват да се ходи, а там вечер има по 10 човека на разстояние по-голямо от метър един от друг. В същото време на работа и на частни курсове, в Мола и в ресторантите хората са нагъчкани един в друг и задължително има някой, който киха и не слага ръка на носа си. Е, това разбира се не е тема за тук. Но вече с този грип ни шашнаха и за него се говори на всякакви места. Като през… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 22:09
Гост

Точно така ще ги натъпчат, повярвайте ми!

Fil
Fil
10 март 2020 16:28
Гост

България има нужда от тези момчета и момичета и се надявам тези, които не спечелят позиция да не се отчайват и в последствие да не бягат в чужбина. В моя живот се нагледах на редица млади хора и на много на моята възраст, които за последните 10 години избягаха в чужбина. Но има и такива, които все пак останаха тук ис е борят.

доц. Милчев
доц. Милчев
10 март 2020 16:27
Гост

Надявам се те да градят нова България. Старите вече са амортизирани.

Гаврилов
Гаврилов
10 март 2020 16:26
Гост

Изключително се радвам, че все още има интерес към тази професия. Успех момчета и момичета

Спирова
Спирова
10 март 2020 16:26
Гост

Успех и само да се внимава с провеждането на изпитите, защото не е толкова страшна Короната, но месечния грип.

Василев
Василев
10 март 2020 16:25
Гост

Успех на младите момчета и момичета. Това е една достойна професия и се радвам, че има още кандидати за тези позиции, защото днес е модерно да си програмист и да не си завършил дори висше образование. Знанията ти за заобикалящия те свят да са минимални.

Станимир Мир
Станимир Мир
10 март 2020 16:24
Гост

Сериозни млади хора са това. Те учат за да сполучат. А какво ще правим, когато бежанците залеят Европа. Те не са ходили на училище и смятат, че им се полагат права, замо заради религия и етнос.

Demireva
Demireva
10 март 2020 16:23
Гост

Залите са големи и може да бъдат разпределени хората на чин по един в краищата на чина. Така ще се проведат изпитите не за ден или два, а за няколко дни дори седмици, но пак ще се проведат.

Чочо
Чочо
10 март 2020 18:29
Гост

Така е. Но кой да ти мисли. Гледат да мине по-бързо.

Мирисчиева
Мирисчиева
10 март 2020 16:22
Гост

Успех на младите кандидати. Дано най-достойните спечелят позиция. Да се реализират успешно.