Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) публикува декларациите за имущество и интереси на стотици хора във властта. Те са от президента през премиера и министрите, депутати до зам.-кметове и шефове на болници (виж декларациите тук).

Сред тях са декларациите на членовете на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него. Информацията за имуществото и интересите на магистратите все още не е огласена, тъй като Инспекторатът към ВСС има техническа работа по заличаването на част от информацията, така както му беше указано от Комисията за защита на личните данни. От ИВСС обясниха за „Лекс“, че се очаква декларациите на съдиите, прокурорите и следователите да бъдат публикувани до края на седмицата.

От тримата големи в съдебната власт единствено главният прокурор Сотир Цацаров, като възложител на обществени поръчки, е подал декларация пред КПКОНПИ. Двамата председатели на върховните съдилища – Лозан Панов и Георги Чолаков, са обявили своите имущество и интереси пред ИВСС.

Общо 148 души въобще не са подали декларации или са го направили след изтичане на срока, съобщиха от КПКОНПИ. Най-много от тях – 69, са управители и изпълнителни директори на болници. Не са обявили имуществото и интересите си и 22 кметове, зам.-кметове, шефове на общински съвети и главни архитекти на общини и райони.

Глобата за неподаването на декларация в срок е от 1000 лв. до 3000 лева.

За първи път обаче законът предвижда, че за всеки висш представител на властта, който въобще не обяви имуществото и интересите си, ще започва проверка за незаконно богатство. Ако се установи разминаване между доходите и имуществото му, може да се стигне и до конфискация на незаконно придобитото.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
06 август 2018 20:08
Регистриран

Дори тези декларации не са важни-защото са едностранно волеизявление .Т.Е.от гледна точка на декларатора ИМАТ точно това , и нито грам повече.Деклараторите не са нарушили Закона.И никой не може да ги осъжда за „гледната им точка“-всеки е субективен и това е негово право.Затова този закон против уж корупцията е недоносче-я осъдят някото, я не-но им трябват „белязани“пари за пред съда. ГОЛЯМА-А-А-А смешка.Юристите на РБ се подиграха на Суверена с него, но все тая. Другото е важно- на гробищата сме един до друг закопани-и тези с парите и имотите, и другите.Затова ДОСТОЙНСТВОТО на Човека е най-важното богатство на този свят-пазете си… Покажи целия коментар »

Смешковци
Смешковци
06 август 2018 17:17
Гост

Каква проверка ще правят пък тези. Нали половината имущество на тези, които имат в излишък е на името на роднини и близки хора.

Спец
Спец
06 август 2018 17:16
Гост

Аз пък чета декларациите на управляващите всяка година, за да се ориентирам къде и в какво да инвестирам. Те знаят най-добре къде са парите и печалбите и дори след година това инфо върши работа.

Човечец
Човечец
06 август 2018 17:13
Гост

Колкото и да се крият доходи и обвързаности, внимателният прочит на декларациите носи интересна информация за какво ли не. И въобще не са бедни нашите управляващи, дори и по-скромните от тях.

Минувач
Минувач
06 август 2018 17:13
Гост

О, каква изненада! Тази година Панов не прави циркове и си подаде декларацията в срок.

Хм...
Хм...
06 август 2018 17:11
Гост

За поредна година ми прави впечатление колко по-имотни и богати са съпругите и съпрузите на хората във властта. И как всичките им приходи все са от заплати. Не знам дали въобще има смисъл от тези декларации.

Анонимен
Анонимен
06 август 2018 17:11
Гост

Ттябваше да наложат по- големи глоби. Тази сума е съвсем неприемлива. Така ще си закъсняват постоянно със сроковете.