Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) обяви конкурс за първоначално назначаване на 45 места в 31 районни съдилища.

Те са разпределени по следния начин – четири от местата в РС-Монтана, по три са в Нова Загора и Разлог, по две във Велинград, Враца, Добрич, Котел, Кюстендил, Кърджали и Чирпан, и по едно в Ардино, Балчик, Берковица, Бяла Слатина, Исперих, Казанлък, Кубрат, Лом, Нови пазар, Омуртаг, Петрич, Плевен, Провадия, Раднево, Радомир, Разград, Свиленград, Севлиево, Стара Загора, Тетевен и Червен бряг.

След като решението на СК на ВСС бъде обнародвано в Държавен вестник, кандидатите ще имат 14 дни да подадат заявление за участие. Към него те трябва да приложат подробна автобиография, нотариално заверени копия от дипломата за висше образование по специалността „Право“ и от удостоверението за придобита юридическа правоспособност, медицинско удостоверение, че не страдат от психическо заболяване, нотариално заверено копие от трудова/служебна и/или осигурителна книжка или друг документ, удостоверяващ съответен стаж по чл. 164 от ЗСВ, попълнен въпросник по образец, изготвен от СК на ВСС, във връзка с притежаваните нравствени качества, мотивационно писмо и други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

Изпитът се провежда в два етапа – писмен и устен като до него се допускат кандидатите, получили оценка поне „4.50“ от писмения.

Първоначално не беше планирано да се открие външен конкурс за местата в Ардино, Севлиево и Балчик. Но тъй като там има свободни места, колегията реши да ги включи в списъка.

Особено сериозно е положението на съда в Ардино, според Вероника Имова дори е бедствено. Там има два щата за съдии. Няма титуляр председател, за временен ръководител е определена съдийката от районния съд в Кърджали Дарина Байдарова. На втория щат е имало титулярен съдия, но той почина на 17 януари и така мястото остана свободно. „Този съд е в бедствена ситуация, няма титуляр – нито административен ръководител, нито съдия, остава вакантна тази длъжност след кончината на колегата. Затова КАК предлага на Съдийската колегия да обяви тази длъжност за заемане чрез конкурс за първоначално назначаване. Ако тя остане вакантна, най-късно след една година ще бъде обявена за заемане чрез конкурс“, обясни Вероника Имова и  предложението беше подкрепено от колегите ѝ.

61
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ХХХ
ХХХ
24 януари 2023 23:51
Гост

Нека има все по-млади и широкоскроени съдии, прокурори и следователи, които да отстояват правото! Късмет на всички!

Размисли и страсти за съдебния бизнес
Размисли и страсти за съдебния бизнес
25 януари 2023 7:29
Гост

Ама на кой му дреме за правото. Борбата е за закачането на държавна хранилка, това значи да уредиш и себе си, и низходящите си, и родата си, и приятели. Огромни заплати-повече от 5 пъти по-високи от професорската в БАН, никакво носене на отговорност**, дори и при некомпетентност*, бонусите са безкрай-парите за дрехи, неплащането на осигуровки, 20 заплати при напускане са минимума. За играчите-има и места като крайни бедняци-например в кв. Черно море на Несебър. –––––––– *Състав на САпС написа, че договорът за наем учредявал…право на ползване. Това ако студент го каже такава зафара ще му пишат, ама съдият-може. Друг пример… Покажи целия коментар »

хехе
хехе
25 януари 2023 12:41
Гост

Само от коментара става ясно защо ти никога няма да се закачиш на хранилката, а ще хленчиш цял живот из интернет.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 19:07
Гост

Преди няколко месеца назначиха мл. съдия от ОС-Монтана в СРС, а сега се оказва, че РС-Монтана има най-голяма необходимост от съдии. Браво, почти не възникват съмнения в обективните действия на ВСС.

аман от хитрярщина
аман от хитрярщина
25 януари 2023 7:21
Гост

Как става този номер с местенките? Аз като кореняк софиянец не бих живял другаде, освен в София, родния ми град, аз не мога без около мен да има „шум на трамвайни коли“, немислимо ми е поне веднъж на ден да не видя Орлите на Орлов мост, замъглени сред бензиновия дим(идилия), или да не посетя близкия парк. Никога не бих правил такава хитрост ,да пиша място на село-поради изискването за по-нисък успех на изпита, и после да се местя,защото е селко хитруване. И какво-вместо да бъде пуснато място в СРС-примерно на външен конкурс, или за преместване на младши съдия от СГС,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 януари 2023 12:38
Гост

Можеш да разтягаш локумите си в някой не-правен форум. Този не е за това. Направи си нов „Правен свят“ и действай! Там са лозунгите и писаниците тип фейсбук.
Кой къде е почнал работа и как и защо е решил да се мести не ти влиза в твоята. Има външни конкурси, има и преместване, като навсякъде другаде. Карай си там в село София, щом ти е кеф и не занимавай правния форум с личните си щения и съждения.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 18:17
Гост

От кога има работа за съдии в Нови Пазар и Бяла Слатина, то хора в тези градове не останаха. Пак нещо няма да излезе сметката. Нали щяха да окрупняват, да сливат, да закриват! Какво е това разхищение, какви са тези съдилища, каква е тази карта на натовареност! Хора, вие сериозни ли сте!

darth maul
darth maul
24 януари 2023 20:10
Гост

Не само има, колега! Но има трима съдии в Нови Пазар.
Общината е с близо 20 хил. души население!
Модел 4 за закриването – отпадна, както знаете!

Мария
Мария
24 януари 2023 18:06
Гост

Доколкото разбирам конкурсът не е за младши съдии. Може ли все пак, без да имаш юридически стаж да по подадеш документи за участие?

123
123
25 януари 2023 9:14
Гост

Може, ама няма да те допуснат до участие в конкурса! Верно ли ти хрумна такъв въпрос? Ако да, моля те, не ходи по тези конкурси! Ще спестиш мъки на много хора!

МОИТЕ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСНИКА
МОИТЕ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСНИКА
24 януари 2023 17:47
Гост

В Ъ П Р О С Н И К 1. Ще се ръководите ли единствено от вътрешното си убеждение и закона при постановяване на съдебните актове? НЕ 2. Бихте ли се подали на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния от представители, на която и да е друга власт – публична или частна, вътрешна или външна за съдебната система? ДА 3. Бихте ли допуснали поведение, което може да се възприеме като привилегироване, предразположеност, предубеденост или предразсъдък, основан на раса, произход, етническа принадлежност, пол, религия и др. спрямо някоя от страните или техните процесуални представители? ДА 4. Бихте ли се определил… Покажи целия коментар »

допълнение към отговорите
допълнение към отговорите
24 януари 2023 17:50
Гост

8.въпрос-НЕ

9.въпрос-ДА

Пхахахаха, ша умрА от смях
Пхахахаха, ша умрА от смях
24 януари 2023 17:28
Гост

С този въпросник за притежаваните от кандидатите нравствени качества, аз като кандидатствах два пъти и на двата пъти попълвах само 1/2 от въпросите и нищо не стана, не ме анулираха. Значи и толкова ги четат.

Късмет
Късмет
24 януари 2023 17:11
Гост

Но според мен един новозавършил студент по „Право“ и придобил юридическа правоспособност е най-добре да започне от първо ниво, а не директно на последното стъпало да стъпва. Започнете като юрисконсулти, разследващи полицаи, данъчни и т. н., да натрупате малко опит и чак тогава се втурвайте в конкурсите за първоначално назначаване в съдебната система. Там след 30- годишна възраст, когато имате и достатъчно опит. Все пак до 65 години ще трябва да работете като магистрати, а това е много време. Водещо у младите са финансите, е, да, много по-изгодно от финансова страна е да започнеш като съдия,прокурор или следовател, отколкото като… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 януари 2023 7:17
Гост

Четете го това ЗСВ. За първоначално назначаване в РС си трябват три години юридически стаж. Ако кандидатът ги няма, не е за този конкурс.

Пък ако не ви се четат закони, не сте за съдия. Ама не сте и за юрисконсулт.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2023 12:40
Гост

„Късмет“ е просто поредният навлек от „Правен свят“, дошъл да маже и тука.

Да се забрани на адвокатите да бъдат политици
Да се забрани на адвокатите да бъдат политици
24 януари 2023 16:21
Гост

И докога Висшият адвокатски съвет ще се прави на ударен! Време е да се забрани на адвокатите да се занимават с политически дейности! Политиката навлезе ли в Съдебната зала – правосъдието излиза през прозореца!

Много си е добре
Много си е добре
24 януари 2023 15:38
Гост

Дебииллсскиии коментари! Много си е добре магистратската работа. Не сте обект на разни клюкарски и пубертетски вестници и медии. Е, освен ако не сте известни с някакво публично дело, което да ви стопира:))). Осигурена заплата, осигурени бонуси, ваканции и т.н. Живеете си живота и така.

Петров
Петров
24 януари 2023 14:30
Гост

Това конкурс за младши съдии ли е ?

хан Омуртаг
хан Омуртаг
24 януари 2023 15:23
Гост

Саше?!

Младши съдия
Младши съдия
24 януари 2023 16:45
Гост

Не

Свидетел
Свидетел
24 януари 2023 14:17
Гост

Не ставайте съдии. Няма да имате личен живот. Много работа за нищо накрая. Ще си останете моми и ергени. Целият свят ще ви е крив, и ще си умрете като сърдити и комплексирани старци.

Напуснал системата и настоящ адвокат
Напуснал системата и настоящ адвокат
24 януари 2023 14:13
Гост

Успех на колегите! Аз бях 4 години в РС – Сливен. Като студент реших, че искам да ставам съдия. После на стажа видях, че е добра съдийската работа Е, на конкурса се случиха нещата, но успях за Сливен, моя роден град. Исках за София, но това е друга история. Ами изкарах 4 години и подадох молба за освобождаване, просто работата е много еднообразна. Не вярвах, че ще е такава скука. Човек трябва да е наясно с интересите си, но, когато си просто наблюдател е трудно да прецениш, без да опиташ 🙂. Е, сега като адвокат си ми е супер. Много… Покажи целия коментар »

Лошата съдийка
Лошата съдийка
24 януари 2023 14:56
Гост

Е да,ама при адвокатурата няма държавна хранилка.За един приятел адвокат казвам

Ужас
Ужас
24 януари 2023 14:03
Гост

Апелирам да се променят изискванията за назначаване на магистратите. Още от юридическото образование. Студентите, които имат по-малко от 4,50 средноаритметичен резултат на държавните изпити ДА не могат да се явяват на конкурсите. Те да търсят развитие като адвокати, юрисконсулти, инспектори и т.н. Това ще е една цедилка още отрано. И така ще се явяват по-малко хора на магистратските конкурси. Сега ще видите – пак близо 1000 човека за 40 места. В НАП иначе е същата работа. В конкурс за “инспектор по приходите” и “публичен изпълнител” за 16 места 900 кандидати.

Име
Име
24 януари 2023 14:12
Гост

Предлагам само с минимален 8,50 да се явяват и единственият кандидат ще са сиамски близнаци – с по 4,25 диплома и умножено по 2 – пак не стига.

Защо такава злоба към талантливите юристи, винаги са имали слаб успех и Айнщайн и Тесла, не се дразнете от нас – имаме си и ние личен неуспех.

:)))
:)))
24 януари 2023 14:23
Гост

С една разлика – по-вероятно е да влезеш в съдебната система, отколкото в НАП. За да си НАПаджия е нужно да си политически зависим:)))

Петър
Петър
24 януари 2023 15:58
Гост

За мен е по-добре дори да не се гледат оценките от следването. На първо място всеки университет има различни изисквания и изначално студентите не са равнопоставени. На второ място обществото се нуждае от знаещи магистрати към момента на работа, а не като са били студенти. В случай, че един завършил реши да кандидатства 10 години по-късно, ще е зависим от оценки, които може би ги е получавал в съвсем различно състояние на духа. Друг е въпросът дали не следва да има ограничение в началната възраст за магистрат. Някак ми е странно все още дете на 24-25 години да решава наказателни… Покажи целия коментар »

Юрисконсулт
Юрисконсулт
24 януари 2023 16:08
Гост

Прав си! Всеки ЮРИДИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ има различни изисквания, всеки преподавател си има изисквания на оценяване, които в единия ЮФ на ЮЗУ са снизходилни, а примерно в ЮФ на СУ са непостижими! И има една глупава тенденция – на студентите в ЮФ на СУ винаги пишат по-малки резултати на държавните изпити, отколкото примерно на студентите в ЮЗУ или УНСС. Това е от завист и злоба. Примерно на някои колеги им се отдават повече наказателноправните науки, отколкото гражданскоправните, или са им по-интересни и следователно имат по-висок резултат по тях. Като цяло е много сбъркано юридическото образование. Няма профилиране, нито специализация. И това… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 януари 2023 12:47
Гост

Като завършила с отличен успех специалността в СУ ще кажа, че това е една от големите гупости, които се бълват по въпросите за назначаване на магистрати. Успехът от следването не е особен критерий. Край мен доста народ изкара с преписвания, а някои не ги виждахме по изпитите. В някои ВУЗ оценки се пиша на кило и за „Добрутро!“. Айде холан с тоз критерий – успех от дипломата. Важно е да има яки конкурсни изпити за проверка с тестове и казуси, последвани от устно изпитване пред комисия, да се работи в насока да не изтича предварително информация за тях и да… Покажи целия коментар »

Любител
Любител
24 януари 2023 13:24
Гост

Реших да проверя какъв е този въпросник за притежаваните нравствени качества на кандидата. Първият въпрос е – „Ще се ръководите ли единствено от вътрешното си убеждение и закона при постановяването на съдебните актове“. И останалите са в такъв стил. Наистина ли мислят, че този въпросник ще разкрие нещо за кандидата ?

Чичо, Манчо, снех те
Чичо, Манчо, снех те
24 януари 2023 13:57
Гост

А по-едно време искаха 2 препоръки или от магистрат, или от адвокат! Какво по дяволите беше това при конкурс, хем конкурс, хем препоръки и при равен резултат се прилагаше формула за успех от държавните изпити, т.е. тия препоръки нямаха никакъв смисъл. Разбира се това се махна скоро, но беше въведено, когато областните координатори на една партия на власт пращаха хора по държавните/местните институции с написани препоръки „Да се назначи на работа!“.

Име
Име
24 януари 2023 14:15
Гост

На второ четене се раздразват, нямат нерви и това е, примерно – насрочват няколко дела за един час и изпадат в затруднение.

Наистина е трудно да овладееш един съдебен състав, то също е човек, а за личният момент – не ми се мисли, ужасни са – а и изобщо.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 12:34
Гост

Кой пък в днешно иска да става магистрат?! Това беше едно време. Вече не е модерно. Сега всека гледа в политиката да се навре. Защото там са многото пари. В Съдебната система няма пари, а и трудно се влиза, но за малко финанси. В политиката се влиза много лесно, а и за много пари после. Така че съветвам всеки студент да става депутат, виждате колко е лесно. То такива картинки станаха депутати, че то вече всеки може. Оттам насетне – министри, президенти. Хора със слава, известност. А и магистратът никой не го знае, стои си в кабинета и така. Особено… Покажи целия коментар »

Име
Име
24 януари 2023 12:48
Гост

Ако имаш семейство – ще ти е друго мнението, навремето беше дефицит, но както и да е.

Трябват съдии, дори да избягат, ще оставят свършена работа, ако има изобщо такава, а освен това е спокойствие, храната е качествена.

Разбира се – никой няма да се втурне натам.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 12:54
Гост

И славата си има своите последствия! И то големи! Ако Ви харесва всеки ден името Ви да е в жълтите вестници и да ровят разни журналисти и тем пободни в личния и интимния Ви живот, после да го “украсяват” по техен си начин, окей, станете политик. Сори, ама има едно нещо – морал. По-добре встрани от прожектори и жълти вестници, отколкото всеки ден да слушам измислици за мен и моето семейство.

Ех, тая слава, пощуря народа
Ех, тая слава, пощуря народа
24 януари 2023 13:19
Гост

Аз имам приятелка следователка, след 10 години работа в Следствието напусна и сега е общински съветник от ДПС. Вика и за кмет ще се кандидатира на следващите избори

Симеон
Симеон
24 януари 2023 12:28
Гост

Няма ли да се оправи положението на съда в Ардино?

Щерев
Щерев
24 януари 2023 12:30
Гост

Явно няма чного желаещи. А и нищо чудно, че е така.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 15:44
Гост

А какво всъщност става в Ардино? Че и аз ходя по конкурси, да го имам в предвид.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 12:23
Гост

Най-добре си е в СРС! Изобщо да си си магистрат в София. Кой не иска да си е в София. Тука са парите, тука е развитието, всичко е тука. Ама и в София е много по-натоварено! 100% натовареност на магистратите, докато в другите градове не е съвсем така.

Колега
Колега
24 януари 2023 12:18
Гост

По-примамливи са местата за Кърджали, Монтана, Казанлък, Велинград, Враца, Добрич и Стара Загора. Другите са малко…кой пък ще се засили за Ардино, Чирпан, Омуртаг?!

Димо
Димо
24 януари 2023 12:36
Гост

Ходили ли сте скоро в Кърджали?

Кандидат
Кандидат
24 януари 2023 16:44
Гост

Да, съвсем скоро ходих. Чудесен си е града !

-------
-------
24 януари 2023 16:54
Гост

Кърджали е натоварен съдебен район. Даже шефа на Окръжния съд казваше в едно интервю, че едвам смогват с делата, а желаещи да работят там няма. Идват, изкарат 3 години и после подават молби за командироване и повече не се връщат.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2023 12:12
Гост

Балчик е готин град. На морето.

Miki
Miki
24 януари 2023 12:37
Гост

Така е. Ама сградата на съда не е на плажа. 😄

Чулев
Чулев
24 януари 2023 12:11
Гост

Определено се надявам да няма много връзкари

Стоянов
Стоянов
24 януари 2023 12:38
Гост

Винаги има такива.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2023 12:49
Гост

У нас този фактор най-много вреди и обръща колата.

Стратиев
Стратиев
24 януари 2023 12:11
Гост

Ужас. Пак конкурси,пак не стигат хора…

Боби
Боби
24 януари 2023 12:11
Гост

Успех на всички

Елисавета
Елисавета
24 януари 2023 12:09
Гост

Надявам се на честен конкурс

Шуменов
Шуменов
24 януари 2023 12:08
Гост

Късмет на всички явили се.

Avramov
Avramov
24 януари 2023 12:07
Гост

Някой места не са много примамливи. Да видим дали и 1 желаещ ще има

Манов
Манов
24 януари 2023 12:07
Гост

Успех

:)))
:)))
24 януари 2023 11:54
Гост

Бегайте в Ардино. Там и с 3.50 ще се класирате. Явно са на зор:))).

Павлов
Павлов
24 януари 2023 12:08
Гост

И какво ще правят в Ардино точно? Диво село?

Нина
Нина
24 януари 2023 12:08
Гост

Е има си хас да не са на зор хората. Ти като чуеш Ардино не ти е първата мисъл да идеш да работиш там

Ganev
Ganev
24 януари 2023 12:09
Гост

Съвсем отделен е въпросът защо трябва да има районен съд в Ардино

Бисеров
Бисеров
24 януари 2023 12:41
Гост

Така решиха специалистите по прекрояването на съдебната карта.