Общото събрание на Софийския градски съд (СГС) спешно се събира в понеделник в 12 ч. по повод избора на председател на съда, научи „Лекс“.

Във вторник Съдийската колегия избра за шеф на СГС Алексей Трифонов, който беше подкрепен от девет кадровици. Опонентът му – Евгени Георгиев, номиниран за поста от колегите си от СГС, получи четири гласа в своя полза.

Заради това вчера Георгиев е инициирал подписка за свикване на общото събрание, която е подкрепена от 56 съдии. Въз основа на искането, което изхожда от повече от една трета от съдиите, и.ф. председателят Десислава Попколева свика Общо събрание на СГС на 3 декември 2018 г. с една единствена точка, съобщиха от пресслужбата на съда.

На събранието в понеделник ще бъдат поканени всички членове на Съдийската колегия, за да обсъдят заедно с магистратите избора на председател на СГС и принципа на съдийско самоуправление.

Поканите до членовете на съвета вече са изпратени.

Самият Георгиев снощи излезе с отворено писмо, в което казва, че ще обжалва решението за избора на Алексей Трифонов за шеф на СГС. Жалбата му ще бъде депозирана още в понеделник. По закон срокът за подаването ѝ е 7-дневен, като жалбата спира изпълнението на решението на Съдийската колегия, освен ако съдът не постанови друго.

Ето как Евгени Георгиев обяснява защо ще обжалва: „Tвъpдя, чe избopът бeшe oпopoчeн пopaди yчacтиeтo в нeгo нa двaмa члeнoвe нa BCC, зa кoитo имaшe ocнoвaния зa oтвoд. Heщo пoвeчe, c peшeниeтo cи BCC нeмoтивиpaнo нe ce cъoбpaзи c peшeниe нa Oбщoтo cъбpaниe нa cъдa, кoeтo e явнo игнopиpaнe нa пpинципa нa cъдийcкo caмoyпpaвлeниe. Иcкpeнo вяpвaм в cъдийcкoтo caмoyпpaвлeниe и щe ce бopя зa нeгo нeзaвиcимo кaквo би ми кocтвaлo в личeн и пpoфecиoнaлeн плaн“.

Той уточнява, че е изпратил писмено обръщение до колегите си от градския съд, с което ги уведомява  за решението да обжалва. „B нaчинaниeтo ми щe тъpcя пoдкрепaтa нa вcички cъдии и члeнoвe нa пpaвнaтa oбщнocт, чиeтo yceщaнe зa пpaвoв peд и cпpaвeдливocт бeшe нaкъpнeнo c избopa нa пpeдceдaтeл нa CГC“, казва още Георгиев.

На запитване на „Лекс“ Алексей Трифонов заяви, че не е поканен да присъства на общото събрание на СГС. „Все още съм част от състава на Софийския апелативен съд. Имам много работа – дела на доклад, във вторник съм на мерки“, каза още Трифонов и отказа повече коментар по темата.

От градския съд обясниха днес, че не са провеждани общи събрания на отделенията, за да се обсъжда изборът на председател.

Търговското отделение за последно се е събирало на 4 октомври 2018 г., ново събрание не е насрочено. На 16 април т.г. пък е било последното общо събрание на Гражданско отделение – въззивни състави, като ново засега не се предвижда.

Преди два дни е било проведено събрание на съдиите от първоинстанционните граждански състави. То е било насрочено от Албена Ботева, и.ф. заместник-председател на СГС, на 23 ноември, което е четири дни преди избора на председател на съда. Дневният ред е включвал две точки – противоречива съдебна практика във връзка със застрахователни дела и потребителски спорове и за натовареността на отделението. Други теми не са били дискутирани.

След избора на шеф на градския съд е било насрочено общо събрание само на Наказателно отделение, което ще се проведе на 4 декември, като на него ще бъдат обсъдени организационни въпроси по повод постъпило искане от председателя на Софийския апелативен съд във връзка с командироване на съдия Величка Цанова. Събранието е свикано от зам.-шефката на СГС Даниела Борисова.

Призив: ВСС да обясни на съдиите действителните мотиви за избор на шеф на СГС

Междувременно Съюзът на съдиите излезе с позиция, в която призовава Съдийската колегия да намери подходящ начин да обясни на магистратите и гражданите действителните мотиви за решението за избор на председател на СГС.

Защото, според ССБ, то може да има вреден ефект като послание към съдийската общност. „Може да се схване като акт на реставрация и да остави впечатление, че редови съдия, подкрепен само от колегите си, без политическа подкрепа или без непотистка обвързаност с членове на колегията, няма шанс да бъде избран за председател на съд“, казват от организацията.

И допълват, че решението за пореден път отчетливо е показало на магистратите и обществото „необяснимата разлика между законоустановените принципи за прозрачност, публичност и законност, залегнали и в предизборните концепции на членовете на съдийската колегия, и начина, по който протичат процедурите за избор на председатели на съдилища на практика“.

За разлика от други случаи, в които съдийското самоуправление и тежестта на неговото значение в Закона за съдебната власт бяха изтъквани като решаващ мотив за вземане на решение (достатъчно е да припомним само избора на председател на Върховния административен съд), този път вотът на съдиите в СГС, с който те първо номинираха за председател съдия от същия съд, а след изслушването и на двамата кандидати изразиха нарасналото си одобрение за своето предложение, беше грубо пренебрегнат“, пишат от ССБ.

Според организацията демонстрираната публичност на процедурата по никакъв начин не компенсира пълната липса на прозрачност за мотивите и начина на взимане на решението от мнозинството от членовете на колегията. А дебатите след изслушването на двамата кандидати, според ССБ, са разкрили повтарящите се недостатъци в дейността на кадровия орган при провеждане на избори на председатели на съдилища. От съюза отбелязват, че неубедителните и в голямата си част формални мотиви трудно могат да се свържат от непредубеден разумен наблюдател с резултата от гласуването. Нежеланието да се извърши обективна оценка на качествата на кандидатите, както и да се изразят аргументирани и действително отговарящи на фактите позиции при обсъжданията, са повтарящи се пороци, които създават убеждение, че съдийската колегия не действа като независим орган, сочи ССБ.

От съюза напомнят и констатациите в техническата част на доклада на ЕК от ноември 2018 г., според които „често решенията на ВСС не са ясно обосновани, тъй като…членовете му невинаги обясняват ясно мотивите, въз основа на които са гласували“. Припомнят и че ЕК приема избора на председател на СГС като тест за способността на Съдийската колегия да провежда честни и справедливи процедури, които да се основават на обективна оценка на качествата на кандидатите и да са съобразени с волята на съдиите в съда, изразена в решенията на общото събрание.

В случая подценяването без ясна и разумна причина на усилията и резултатите от съдийското самоуправление, изведено в Закона за съдебната власт като първостепенен по важност принцип за реформиране на администрирането на съдилищата, защото демократизацията на управлението е мощно средство за преодоляване на порочните практики по възпроизводство на съдебна номенклатура, има сериозни вредни последици за правовата държава. От една страна то разколебава силата на мотивацията на съдиите да поемат отговорност за административното функциониране на системата, защото им показва, че усилията и волята им могат да бъдат неглижирани с формални претексти. От друга страна, демонстрира неприемливо неуважение към постигнатото в последните години в Софийския градски съд за повишаване на прозрачността на управлението на съда и за преодоляване на тежкото наследство на предходни компрометирани управленски практики“, пише още в позицията.

От съюза заключават, че решението на СК на ВСС не способства за единение на съдиите в интерес на правораздаването, не решава нито един съществен проблем, но пък е създало нов.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
лорд проф. проф. проф. д-р по право д-р п икономик
лорд проф. проф. проф. д-р по право д-р п икономик
01 декември 2018 15:36
Гост

Сещам се за поне 25 дела по които председателствуващ беше съдия Евгени Георгиев. По едното дело съдия Евгени Георгиев разпитваше адвокат и свидетел, дали едно лице е собственик на един имот. ЯВНО И ДОКАЗАНО НЕ ПРИЗНАВАШЕ НИКАКВИ ПИСМЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА. Същото каквото прави съдия ПЕТЯ АЛЕКСИЕВА назначава експретиза колко е струвала НЕЗАКОННА сграда – без търпимост – 2 на 3 метра с винкел – НЕЗАКОННО – без нотариален акт, и явно не зачита закона че същата по закон трябва да бъде съборена и събарянето й струва пари – ЯВНО ДА УСТРОИ СТРАНАТА – незаконни живяли в имот ЧЕНГЕ и жена му.… Покажи целия коментар »

лорд проф. проф. проф. д-р по право д-р п икономик
лорд проф. проф. проф. д-р по право д-р п икономик
01 декември 2018 15:16
Гост

Momtchil Dobrev commented on an article. 1 min · Съдия Евгени Георгиев отдавна трябваше да бъде уволнен като съдия. Не случайно е придобил имоти – апартамент и вила за кратко време. Същият освободи от заплащане на държавна такса по гражданско дело “ Кремиковоци- ЕАд – в несъстоятелност – гражднаско а не търговско дело от 2015г. – държавна такса в размер на над 1 890 000 лева . Това си е живо пре3стъпление. Същият се произнася по дело за дмашно насилие – за това че съдийката – вече бивша на СГС Йорданка Моллова не изпълнява съдебно решени е – режим на… Покажи целия коментар »

принципна позиция
принципна позиция
30 ноември 2018 20:06
Гост

Тук не става въпрос кой от двамата е по- добър или лош. Става въпрос за принципи. При еднакво добри концепции, задължително е да се вземе в предвид и становището на съдиите на СГС. А ис тези двамата, соито явно са на страната на другия, няма как. Това е недопустимо.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2018 21:25
Гост

Кой каза, че е задължително, ти ли?

Мара
Мара
30 ноември 2018 22:20
Гост

Тия двамата нямат право на мнение, така ли? Само малцинството от СГС има право на мнение? Защото само 1/3 от съдиите в СГС са гласували за Гената.

ëfv
ëfv
30 ноември 2018 10:28
Гост

Този филм сме го гледали – Величка Цанова срещу Янева . Цанова щеше да се жали в Страсбург , не знам какво стана…Янева встъпи , после стана и подсъдима и изхвръкна от съдебната система . Ужасно безсмислени са тези дрязги на примитивно ниво – кой да е председател. И двамата кандидати бяха слаби и не съм сигурен че избраха по-лошия вариант . Ще видим . Не виждам какво ще произтече ако се събере общото събрание и оплюе ВСС. Решението е взето . Подобно на Янева и Трифонов е „перде“ и ще встъпи . Ще настане напрежение и несигурност и още… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2018 10:13
Гост

Евгени Георгиев е прав, че изборът е опорочен.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2018 10:16
Гост

Да, но везните пак няма да се наклонят в негова полза. Така ще изгуби и тези гласове на кадровиците.

Колега
Колега
30 ноември 2018 9:43
Гост

Пожелавам Ви успех съдия Георгиев!