Единственият начин за комуникация с Общия съд на ЕС ще е с компютърното приложение „e-Curia“. Промяната влиза в сила от 1 декември 2018 г. и важи за всички страни по дела, съобщиха днес от съда.

Компютърното приложение „e-Curia“ е общо за Съда на ЕС и Общия съд, като дава възможност за подаване и връчване на процесуални документи по електронен път. Целта на промяната е да се извлече в най-голяма степен полза от незабавните дематериализирани комуникации и да се оптимизира дейността по воденето на делата, посочват от съда.

Приложението е въведено през ноември 2011 г. и така или иначе се ползва от голям брой потребители (понастоящем 4 230). Само през изминалата година 83% от документите пред Общия съд са били подадени чрез „e-Curia“. С промяната приложението вече остава единственият начин за обмен на съдебни документи между представителите на страните и Общия съд.

Използването на „e-Curia“ става задължително за всички страни – ищци, жалбоподатели, ответници и встъпили страни, като се отнася и до всички видове производства, включително спешните.

От съда подчертават, че изключения ще се правят само във връзка със спазването на принципа на достъп до съд – когато използването на „e-Curia“ се окаже технически невъзможно или когато е поискана правна помощ от молител, който не е представляван от адвокат.

До въвеждането на напълно електронен обмен на данни се е стигнало и след отчитане на положителните отзиви от адвокати и представители. От съда са взели предвид и ползите от незабавния обмен по електронен път и повишената ефикасност, свързана с това, че няма да се поддържа вече и хартиен носител на данните.

Общият съд е приел измененията в своя процедурен правилник на 11 юли, а на 25 септември решението е публикувано в Официален вестник на Европейския съюз.

„С оглед на предстоящото влизане в сила на тази промяна адвокатите и представителите, които все още нямат регистрация за достъп до e-Curia, се приканват да поискат тази регистрация, като попълнят формуляра на заявлението за достъп. Информацията относно e-Curia се съдържа на сайта на Съда на Европейския съюз (https://curia.europa.eu/jcms/jcms/P_78957/bg/), посочват от съда.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 октомври 2018 8:06
Гост

Много добре, че ще отпаднат хартиените носители. Само излишна бумащина.

Спец
Спец
17 октомври 2018 19:53
Гост

Ха, опитах се вляза в системата и се оказа, че сървърчето им малко гръмнало. Дано да го оправят бързо, че голяма излагация.

Профан
Профан
17 октомври 2018 19:55
Гост

Значи сривът на нашия ТР беше поредната безпочвена атака срещу България 🙂

Адвокат
Адвокат
17 октомври 2018 19:51
Гост

Благодаря за полезната информация!