Всичките шестима души, които бяха задържани в Турция с Димитър Желязков-Митьо Очите и бяха предадени на българските власти, са освободени от ареста. Сред пуснатите са и общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев, и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. Това съобщи пред „Лекс“ и.ф. шефката на Специализираната прокуратура Даниела Начева. Те засега няма да бъдат обвинени в участие в организирана престъпна група, но и шестимата са били разпитани като свидетели по това досъдебно производство.

В Турция засега остана само Димитър Желязков, за когото се очаква да бъде задействана процедурата за екстрадирането му.

Даниела Начева уточни, че след анализ на доказателствата, спецпрокуратурата е отделила материали, отнасящи се за престъпление по чл. 294, ал. 1 от  НК – лично укривателство, които ще бъдат изпратени по компетентност на районната прокуратура в Бургас. По неофициална информация разследването е срещу Бенчо Бенчев за това, че е спомогнал Димитър Желязков да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателното преследване.

Бенчев e платил хотела, където беше арестувана групата, и с кола на негова фирма Митьо Очите е влязъл в Турция от Гърция. Освен това в дома му в Бургас, при извършен в неделя обиск, са открити множество оръжия и големи суми пари. Твърдеше се и че общинарят е въртял черно счетоводство, като спецпрокуратурата е открила данни за това при претърсванията в дома му.

Все още се издирва другият общински съветник от Бургас – Пейко Янков от партия „Сила“, за когото се предполага, че е член на групата на Димитър Желязков.

Според прокуратурата основната дейност на групата е била да набелязва фирми с успешен бизнес и да ги рекетира с изнудвания и заплахи да плащат т.нар. „такса спокойствие“. Целта била да се установи и монопол върху бизнесите с погребални и таксиметрови услуги, автомобили под наем и кафе автоматите.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Свободата, Санчо, свободата...
Свободата, Санчо, свободата...
06 август 2018 14:08
Гост

Ако нещо не може да се купи с пари, то се продава за много пари.

Няма такава държава
Няма такава държава
06 август 2018 13:32
Гост

Митьо Очите вече гърмя като бушон. А кои са истинските наркобарони по морето?

Няма такава държава
Няма такава държава
06 август 2018 13:20
Гост

На там вървят нещата. БСП май ще загуби основен спонсор. Скоро и други ще го последват.

Гларус
Гларус
06 август 2018 12:05
Гост

Общинските съвети в страната са пълни с подобни типове. Правят си някаква смешна партия, купуват гласове и влизат в местната власт. Често и управляващите ги търсят за услуги при гласувания или за усвояване на пари и така бизнесът с общинското ръководство е доста успешен.

Capo di tutti capi
Capo di tutti capi
06 август 2018 13:25
Гост

Отдавна е доказано, че в България мафията си има държава.

Анонимен
Анонимен
06 август 2018 11:59
Гост

„Зърненият бос“, както наричат Бенчев е помагал нееднократно на Митьо Очите.

Възмутен
Възмутен
06 август 2018 11:53
Гост

Била съм свидетел на много шумни полицейски акции, но не и осъдени след това. Дано този път е изключение.

Анонимен
Анонимен
06 август 2018 11:47
Гост

За сетен път се убеждавам във връзката на престъпниците с властта.

Вечна дружба!
Вечна дружба!
06 август 2018 12:04
Гост

Някои от тях са чадър за престъпниците. Иначе отдавна да са ги очистили. В случая искрено се надявам прокуратурата да събере необходимите доказателства.