Шефката на отдел „Правно-нормативно обслужване и човешки ресурси“ в столичния район „Подуяне“ Лилия Геринска е била задържана с подкуп от 10 000 лева.

Геринска е арестувана вчера в столичния кв. „Овча купел“ с представител на фирма, спечелила обществена поръчка за саниране на блок в ж.к. „Сухата река“, която е за над 2,1 млн. лева.

От МВР и прокуратурата обясниха днес, че в края на миналата година Геринска е получила още 5 000 лева от същата фирма, като първоначална вноска. Градският прокурор на София Емилия Русинова обясни, че са събрани доказателства и за длъжностни престъпления, както и за други случаи на получавани подкупи, за които тепърва  ще бъдат повдигнати обвинения на Геринска.

За разлика от случая с ареста на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева, която беше задържана с белязани пари, този път разследващите са използвали всички останали способи от специалните разузнавателни средства, но не и този.

„Развалихме една взаимноизгодна сделка. Няма белязани пари. И взимащият, и даващият подкупа не очакваха, че правоохранителните органи знаят за тази сделка. Беше използван целият набор от възможностите на специалните разузнавателни средства“, каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и обясни, че сигналът срещу служителката е бил подаден в началото на октомври 2017 г.

Оказа се обаче, че макар да са били задържани и двамата участници в сделката, обвинение има само Геринска. Представителят на фирмата, който е дал парите, ще бъде само свидетел по делото, защото е дал показания и е разкрил цялата схема.

„Лицето, което е дало подкупа, е свидетелствало за това, което е направило, дало е показания за целия процес на отношенията, както и за предходни действия на длъжностното лице“, каза прокурор Русинова.

Според разследващите Геринска е получавала пари и от други фирми, като имало доказателства, че по друга обществена поръчка, като подарък е получила пари, за да заведе свои подчинени на почивка в хотел. В хода на разследването са били документирани комуникации на служителката с представители на фирми, както и срещи с тях.

Геринска ще бъде задържана за 72 часа, като от думите на прокурор Русинова стана ясно, че е възможно наблюдаващият прокурор и да не настоява за постоянен арест, защото жената отглежда непълнолетното си дете и се грижи сама за него.

От прокуратурата обясниха, че Геринска е използвала различни начини, по които да влияе на крайния резултат от обществените поръчки – подменяла е документи, подправяла е подписи, внасяла е и изменения в условията.

Във всички случаи ставало дума за поръчки за строителни дейности, саниране и доставка на хранителни стоки.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 май 2018 14:14
Гост

Трябва присъда.

Песимист
Песимист
16 май 2018 22:31
Гост

Докато в БГ не си оправим законите ще е така.

Възмутен
Възмутен
16 май 2018 22:35
Гост

Tака е. Ако знаят, че за рушвети ги чака ефективна присъда малко ще се замислят преди да вземат подкупи.

Запознат
Запознат
16 май 2018 22:27
Гост

Нищо ново под слънцето. Възползват се от служебното си положение.

таня
таня
16 май 2018 21:28
Гост

Тук принципът е с малки суми, но редовно… Все повече лъсва, че в историята с Иванчева има нещо гнило с тези колосални пачки евро, с които я хванаха

Анонимен
Анонимен
16 май 2018 21:23
Гост

общинските юристи добре изкарвали 🙂