Все още няма решение как хората, поставени под карантина, ще гласуват на предстоящите парламентарни избори. Здравните власти обсъждат различни варианти – мобилни секции, изнесени секции, премахване на карантината за час-два, в който да гласуват гражданите, които са в изолация заради COVID-19.

Това стана ясно на среща на президента Румен Радев с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. Красимир Гигов, който оглави щаба по ваксинацията срещу коронавируса.

Вчера държавният глава обяви, че започва консултации за предприемане на мерки за провеждане на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на хората.

Един от основните въпроси, отправени към представителите на здравните власти, беше как ще се гарантира конституционното право да гласуват на гражданите, поставени под карантина.

Доц. Кунчев обяви, че все още този въпрос се обсъжда: „Има различни варианти – мобилни секции, изнесени секции за хора под карантина, временно премахване на карантината за час-два, списъци на карантинираните лица, така че всеки да може да гласува“. Той уточни, че се водят разговори с Централната избирателна комисия и вицепремиера Томислав Дончев за това как да не се нарушат законът и Конституцията при предстоящите избори.

Здравният министър обяви, че се изготвя протокол за това как гражданите да гласуват безопасно и как да се гарантира правото на вот на всеки – включително на болните и поставените под карантина, както и безопасността на всички членове на избирателни комисии. В него ще бъдат посочени и възможностите за гласуване на хората в изолация заради COVID-19. Този протокол обаче ще бъде обявен, когато стане ясна датата на парламентарните избори.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази учудването си от намерението протоколът да бъде обявен след издаване на указа на насрочване на изборите. „Каквито и промени да има в този протокол, който подготвяте за изборите, не е добре той да бъде изваден в последния момент. Хората трябва да са спокойни, да знаем в какви рамки се мисли, какви дейности ще бъдат засегнати“, каза Йотова и добави: „За да се вземе информирано решение за датата на изборите, ние трябва да сме сигурни, че ще се вземат всички мерки за безопасността на гражданите“.

Представителите на здравните власти отговориха, че няма човек в света, който да може да каже каква ще бъде епидемичната ситуация след месец, два или три. Идеята им е в протокола за залегнат най-точните данни от последните дни и заради това искат той да бъде обявен след като стане ясна датата на изборите.

За да бъдем толкова внимателни, има няколко причини – в момента има няколко фактора с неясна сила върху кризата. Един от тях е доколко ще се запази спадът на заболеваемост, новите щамове, но и натрупването на все повече имунизирани. Отчитайки тези факти, генералните мерки, които сме предвидили, са ползване на предпазни средства, дезинфекция, спазване на дистанцията и избягване на струпването на хора, но е трудно да предвидим отсега какъв ще е процесът. От наша страна и препоръките, и протоколът ще са ясни“, посочи доц. Кунчев.

Здравният министър Костадин Ангелов допълни, че от два месеца се разработва планът за действие за изборите и той ще бъде представен в деня, в който президентът обяви датата на парламентарния вот. „Иначе ще прилича малко на преждевременното раждане и не е ясно какъв ще е резултатът, защото данните се изменят всеки ден. За да бъде един протокол ефективен, той трябва да стъпва на база на събраната научна информация. COVID-19 ни опровергава с всеки изминал ден. За да отговаря адекватно на достиженията на науката, този протокол трябва да е издаден максимално близо до датата“, поясни Ангелов.

Президентът поиска да знае и какви мерки се предвиждат по време на предизборната кампания и как ще се осигури безопасността на членовете на секциите. Румен Радев посочи, че в някои държави има специални препоръки за това на колко часа да се сменят маските и с каква защита да бъдат те.

Костадин Ангелов заяви, че има достатъчно количество безопасни средства – не само маски, но и дезинфектанти, които ще бъдат осигурени на членовете на изборните секции. „Единственото, което крие притеснение, е извършването на дезинфекция след всеки гласувал и това е свързано с продължителността на изборния ден. Това се обсъжда с ЦИК и ще се намери решение“, каза Ангелов.

Що се отнася до предизборната кампания, здравният министър обясни, че за политиците приоритет не трябва да бъде кампанията, а опазването на здравето на хората.

 

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Име
Име
05 януари 2021 20:34
Гост

Хайде стига с ковид глупостите, досадно е вече.

Име
Име
05 януари 2021 16:02
Гост

Да ги преброят колко точно са всички сополиви, кихащи и кашлящи, сезонен грип и т.н., които са ковидирани с вечния писиар тест и да нашляпат вместо тях точно толкова бюлетини за ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2021 20:41
Гост

Те са ги преброили вече, герберастите отдавна не дават пари на мангалите за гласове, само си уреждат техни хора да пренасят чувалите с бюлетини. А с навлизането на електронното гласуване ще си купят администраторите на сървъри.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2021 14:50
Гост

А според Вас как и защо ще се подменят бюлетините в чувалите,? След като протоколите са написани и подписани от всички вече в секцията, чувалите се проверяват само ако се оспори резултата. Бил ли сте изобщо член на СИК, за да знаете как се работи?

Хулиганът Станоев
Хулиганът Станоев
07 януари 2021 22:33
Гост

Доста хора знаят как се работи. До 2013 година сменяха бюлетините, след това протоколите. А вие гербераст ли сте? Ако не сте, значи сте заблуден. Ако сте, тогава позицията ви за невъзможната подмяна на вота е разбираема.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2021 13:19
Гост

Само зная, че не бива да се допуска да се фалшифицират изборите. А това може да стане, ако много хора гласуват с бюлетини.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2021 13:21
Гост

Някой пак ще се охарчи, за да вербува малцинствата да го направят.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2021 13:18
Гост

Тези хора не бива въобще да излизат от вкъщи. Не е толкова сложна да се направи една платформа, за да си гласуват чрез нея.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2021 13:18
Гост

Ти смяташ ли, че Иван Загубанов от Горно Нанадолнище има компютър?

Анонимен
Анонимен
05 януари 2021 21:28
Гост

Иван Загубанов в Горно Нанадолнище длъжен ли е да има компютър?

Анонимен
Анонимен
05 януари 2021 13:15
Гост

Най-точните данни от последните дни не могат да бъдат съвсем такива. Много е важно колко души са си направили тест.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2021 20:13
Гост

Кой тест, който те доказва като ковидиот, дори и да си с някой от щамовете на сезонния грип ли?

Кирчева
Кирчева
05 януари 2021 12:59
Гост

Има начини да гласуват и тия под карантина ама президента няма да измисли как. Факта, че вика здравните министри и инспектори, а не IT специалисти е достатъчно показателен.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2021 21:30
Гост

Какво показва този „показателен факт“ и защо трябва президента да измисля как да гласуват коронованите от изкуствената герберастка стъкмистика?

123456
123456
05 януари 2021 12:53
Гост

При мобилни секции ограничават правото на хората са избират дали да гласуват на хартия, или на машина. За някои машините са по-надеждни от бюлетината. Затова си мисля, че идеята с мобилните трябва да остане само в краен случай – например за трудно подвижни хора. Специални секции за карантинирани е добър вариант.

Zeta
Zeta
05 януари 2021 12:51
Гост

Гледай ги бе. Гледай ги какви са дървари само. Не може ли примерно да се направи така, че тези, които са си у дома и не трябва да се докосват до нищо от външния свят да гласуват…по интернет! Колко невероятно. Правиш си регистрация някъде в някаква платформа и пускаш гласа си електронно.

Ралица Р
Ралица Р
05 януари 2021 12:52
Гост

Абсолютно категорично и аз смятам, че може да се направи електронно гласуване поне за тези, които са под карантина. Защо трябва някой лично да се занимава да им носи урна и листчета/бюлетини?

Тошков
Тошков
05 януари 2021 12:53
Гост

Ами като млад човек занимаващ се с технологии и компютри от както се помня, за мен също не виждам пречка всичко да се прави по елетронен път. Обаче явно закостенелите мозъци на политиците не работят така.

Daniel
Daniel
05 януари 2021 12:55
Гост

Как очаквате да заложат на електронно гласуване, като те не се допитват да обикновени програмисти да кажем, а до други политици, които си мислят, че разбират от всичко или до началниците в офисите за програмисти, които веднага им светват очичките и викат, че ще изготвят платформа срещу 2 милиона лева примерно… Питайте един програмист дали не може да се направи сигурна система, в която няма да гласуват руски хакери, а ще гласуват само хора, които ще оторизират вота си с мейл, мобилен телефон и ако щете ирисово разпознаване! Или просто със снимка на личния документ.

Емил
Емил
05 януари 2021 12:55
Гост

Бе те по министерстава още си предават информация на дискове бе… какво да говорим.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2021 12:57
Гост

Не са толкова прости. Не си мислете. Просто нямат файда релано да гласуват хората, защото реланите гласове може да са за малки партии или за партии различни от ГЕРБ, ДПС и БСП. Искат да има как да се направи врътка и да се гласува от името на починал човек или такъв, който не е гласувал от 10 години. Демек от името на много млади хора, които не гласуват, защото „не им е интересно“. Което си е вече проблем на младите, защото те не се интересуват от политика, но политиката се интересува от тях!

Daniel
Daniel
05 януари 2021 12:58
Гост

Много млади хора решават в деня на вота дали ще гласуват. Ако ги осени може и да идат до урната. Ама има и много такива, които в деня на вота понеже примерно е хубаво времето и те отиват на ски или на почивка. А и има много млади хора, които не могат да гласуват, защото живеят под наем в София или друг голям град и за вота няма да пропътуват през половин България за да идат до родното си място и да гласуват. А да се занимават да си сменят личната карта и настоящия адрес само за вота не виждат… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 януари 2021 13:16
Гост

Добре че не е на дискети 🙂

Смях
Смях
05 януари 2021 20:20
Гост

Един Ентелигентен герберастки трол си пише сам. 12.51- Zeta, 12.52- Ралица-Р, 12.53- Тошков, 12.55- Daniel, 12.55 (от нетърпение не дочакал края на минутката)- Емил и така нататък.. Явно герберастите плащат много евтино за коментари и само бездомни и неспособни олигофренс си намират за тролене. Жалка картинка, а толкова много накрадоха, що се стискат за пропаганда?

Анонимен
Анонимен
05 януари 2021 12:51
Гост

Чудя се в условията на пандемия каква ще бъде избирателната активност. Доколкото знам в повечето държави е била доста по-ниска от обичайната, с изключение на две, може би. У нас традиционно е ниска, а при този ковид дали няма да стане направо срамно ниска

Daniel
Daniel
05 януари 2021 12:50
Гост

Вероятно ще трябва тия под карантина да кажат по-рано, че искат да гласуват. Ама дали няма да си променят решението след това е друг въпрос.

Ралица Р
Ралица Р
05 януари 2021 12:52
Гост

Те от къде ще знаят месец преди вота, че може да са под карантина?

Анонимен
Анонимен
05 януари 2021 12:47
Гост

Искрено се надявам този път на справедлив и прозрачен изборен процес.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2021 12:48
Гост

Дано. А и вече е време ГЕРБ да си ходят.