Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да препоръча на председателите на всички съдилища в страната да отложат редовните съдебни заседания за един месец заради коронавируса. Такова предложение на членове на ВСС ще бъде обсъдено на утрешното заседание на кадровия орган, научи „Лекс“.

Поводът за това са установените четири случая на заболели с COVID-19 у нас – по двама в Плевен и Габрово.

Предвижда се през този период да има дежурни състави и те да се разглеждат някои спешни въпроси, като мерките за неотклонение.

Ограничението се налага, за да се предпазят от заразяване магистратите и страните по делата. Препоръката е за цялата страна, защото хората се придвижват от едно населено място в друго и няма как ограничението да е само за Плевен и Габрово, обясниха запознати.

В Габрово делата вече са отложени. Председателят на окръжния съд Веселина Топалова е издала заповед, с която от днес до второ нареждане са отменени насрочените съдебни заседания. Страните по делата и техните процесуални представители ще бъдат уведомени по надлежния ред при последващо насрочване на открити съдебни заседания, става ясно от заповедта.

Отменени са и приемните дни на председателя на съда, свиканото събрание на магистратите за обсъждане на годишния доклад за дейността на съдилищата от района, както и планираният ден на отворените врати.

Достъпът до сградата на ОС-Габрово вече става след задължителна дезинфекция и измерване на телесната температура. От съда призовават всички граждани да спазват препоръките и указанията на здравните органи за ограничаване разпространението на вируса, като се въздържат от посещение в Съдебната палата при наличие на подобни симптоми. От съда посочват, че хората могат да подават заявления, молби и други документи по делата по  имейл, а справки може да се правят по телефона.

Председателят на съда Веселина Топалова заяви за „Лекс“, че заповедта е временна, очаква утрешното решение на Съдийската колегия и в зависимост от него ще прецени какви още мерки да бъдат предприети и докога делата ще бъдат отложени. Шефката на ОС-Габрово каза още, че колегите й са спокойни, няма паника, но е издала заповедта, за да може да се създаде организация по дезинфекцирането на сградата и осигуряване на необходимия брой уреди за измерване на температурата. Засега в съда има един такъв. Предстои да се реши въпросът и за това как хората, които влизат в съдебната палата, ще дезинфектират ръцете си.

В прокуратурата вече има издадена заповед за преустановяване на всякакви масови събития – конференции, семинари и т.н..

Същевременно от няколко дни всички съдебни сгради в столицата масово се дезинфектират. Редовно се забърсват всички повърхности – коридори, тоалетни, дръжки на врати и т.н. Климатиците пръскат с дезинфектанти, такива препарати са поставени във всяка тоалетна, във всеки кабинет са раздадени указанията на Световната здравна организация за предпазване от коронавируса.

Всички служители на регистратурата на ВКС също са снабдени с дезинфектанти, защото точно те имат пряк контакт с граждани.

От Софийския градски съд на свой ред съобщиха, че търсят ефикасен дезифектант, който е препоръчан от лекаря на съда. Същевременно там се слагат стъклени прегради на гишетата, на които се обслужват гражданите. От съда призовават хората приоритетно да използват интернет страницата и да правят справки по телефона.

В Софийския районен съд пък е създадена организация за извършването на отдалечени справки по дела, като това може да стане чрез сайта на съда или по телефона.

Наред с това от СРС напомнят, че всички книжа по делата могат да бъдат изпращани по пощата. „При посещения в сградите на съда, както и участие в съдебни заседания се препоръчва да се спазва дистанция от поне един метър, както и да се спазват общоприетите практики за хигиена“, се казва в заповедта на председателя на съда Александър Ангелов.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наздраве!
Наздраве!
10 март 2020 0:07
Гост

След като изпи петата ракия, вирусът си свали короната и попита: – Ти ся, мен увжааш ли ма? 😅

Скептик
Скептик
10 март 2020 0:11
Гост

Иронията ви съвсем не е на място. Положението е изключително сериозно.

Апостол
Апостол
10 март 2020 8:53
Гост

Какво му е сериозно на положението? Това е грипен вирус като останалите. Паниката нанася далеч по-големи вреди от самия вирус. Четете статистиката на това заболяване.

Жоро
Жоро
09 март 2020 23:58
Гост

Напълно разумен изход (дай, Боже!). Наистина истерията е наяве. Обаче има реална заплаха за живота ни. Предпочитам да се забави делото, по което съм страна. А не да съкратя живота си.

Апостол
Апостол
10 март 2020 9:03
Гост

Пушиш ли, пиеш ли, посещаваш ли бардаци или пък не спортуваш? Ако правиш някое от тези неща вече съкращаваш живота си, затова не бива да те притеснява някакъв коронавирус

lawyer
lawyer
09 март 2020 19:58
Гост

К`ви глупости- като адвокатите наложихме (само за една година/сезон, на практика – три месеца) съдебната карантина – в определените тежки летни месеци да не се получават призовки и да не се броят за срокове получените призовки (главата ти се бори с климата, не можеш вземаш решения), та – го отмениха – на мен лично ми харесваше, някоя злодейска ръка ни отне и тази мъничка привилегия, така, че от плажа да пиша (да диктувам), да чета документи. Пълен абсурд е – адвокатът да няма почивка – поне за 20 дни – нещо невероятно е – 20 години не ходя почивки. Кой… Покажи целия коментар »

Веска
Веска
09 март 2020 20:35
Гост

Е , считай , че аз съм те уредила да няма „лятна карантина“. Няколко псевдоадвокати с нулево познаване на съдебната система бяха измислили да се „стопира“ съдебната система през т.нар.“съдебна ваканция“ /някой от тях , милите , си мислели , че през лятото съдиите не работят и дори не стъпват в съда /. Да , ама те никога не са влизали в съдебно деловодство на СРС , например . Там е промишлено производство . Ако се стопират срокове делата се трупат на камари трябва да се наемат складове в „Илиенци“ , за да има къде са се държат. После през… Покажи целия коментар »

Гост
Гост
09 март 2020 21:31
Гост

Веске, май страдаш от хронична форма на „съдийска болест“. Характерен синдром е създалото се с времето чувство на безпогрешност, чувство на принадлежност към една капсулирана каста, членовете на която си мислят, че живеят в собствен свят, че са самодостатъчни. За тях „АДВОКАТ“ е мръсна дума. Виждаме го за съжаление в някои представители и на ВСС

Веска
Веска
10 март 2020 12:26
Гост

И каква ми е „съдийската болест“ ? Че съм написала , че спирането на срокове през съдебната ваканция беше недомислица . Едни почиват през лятото , други карат ски през зимата, трети есенно време прибират реколтата или пролет садят картофи . Не може да се угоди на всяка прищявка . Намираш си заместник и почиваш когато искаш . А земята продължава да се върти . Между другото съм била и адвокат , но вие не сте били съдии и трябва да си признаете , че за някои неща просто нямате поглед….

Апостол
Апостол
10 март 2020 9:29
Гост

За съжаление не могат да те разберат Иване! Но ти не се отчайвай, а просто приеми, че не си за това време…

Барба Ганьос прави правосъдие
Барба Ганьос прави правосъдие
09 март 2020 18:14
Гост

Предстои да установим, дали съдебната система е по-вредна за българското общество, когато работи или когато не работи? Това е неизследван въпрос за поне една монография. Също така, не е съвсем ясно, дали има разлика между двете състояния и в какво точно се състои тя.

Гост
Гост
09 март 2020 17:23
Гост

Не съм съгласен да се отлагат дела. Държавните служители все гледат да се скатаят, магистратите вземат пример от депутатите.
Кой ще преценява дали отлагането на определено дело няма да причини непоправими вреди, или неудобствата за адвокатите и гражданите са пренебрежима категория!?
Що за безобразие!? По добре да закриваме Държавата! Щом 2 см сняг блокира Държавата и един 97 % безобиден вирус парализира живота, май наистина няма Държава.

Тайлол Хот
Тайлол Хот
10 март 2020 0:02
Гост

От къде знаете, че е безобиден? Вие изкарахте ли го?

анонимен
анонимен
09 март 2020 17:08
Гост

Добро решение, ама закъсняло. Трябваше още миналата седмица да се вземе, не само заради коронавируса, а заради грипа и другите вирусни инфекции. Днес например един окръжен съд беше пълен и си разменяхме вируси с колегите, докато чакахме за дела.

ала бала
ала бала
09 март 2020 17:01
Гост

тия мързели в съда,все гледар нещо да си направат рахар – ми тогава да спре всичката администрация,и частния бизнес, и да видим откъде ще взимат заплати

Веска
Веска
09 март 2020 20:40
Гост

И що си мислиш , че „мързелите“ искат тази абсурдна дървена ваканция ? Това е самоинициатива на върхушката . Тя така или иначе няма дела и няма да се разправя с изнервени граждани и адвокати. А на редовите съдии делата ще си останат и така или иначе ще трябва да се напишат .

ала бала
ала бала
09 март 2020 16:48
Гост

че то от грип имаше повече заразени

Чочо
Чочо
09 март 2020 23:50
Гост

А да не дърпаме Дявока за опашката.

Бай Мангау
Бай Мангау
09 март 2020 16:42
Гост

Добро решение. Общоприетите практики за хигиена не са приоритет на всички.

Анонимен
Анонимен
09 март 2020 16:35
Гост

Цялата тази истерия взе да ми идва в повече. Кому е нужно?

Анонимен
Анонимен
09 март 2020 16:39
Гост

Първо на някой, който ни отнема вниманието от сериозните проблеми. И на на последно място на аптекарската мафия. Може ли всички консумативи за превенция да скочат ценово няколко пъти?

Кара
Кара
10 март 2020 21:53
Гост

е…лементарно е – нещо, което много се търси, цената му расте..като короната де…

DavidoF
DavidoF
09 март 2020 16:35
Гост

Щом се налага ще спрат всичко. Няма как. Не може да си позволим да се изпозаразим, както стана в Италия, защото ще станем бедстве за цяла Европа. Или ще трябва да ни затворят изцяло.

Глупости
Глупости
09 март 2020 16:34
Гост

Тотални измислици. Ненужна драма. И маските спрете да ги влачите – те НЕ ВИ ПАЗЯТ! Можете да се заразите през очите. Вие имате ли ум?

S00
S00
09 март 2020 16:33
Гост

Някой проверява ли децата къде са? Защото те са в грипна, съгласен съм, но нали се сещате къде са? В МОЛ. И? Какво правим?

Димитриева
Димитриева
09 март 2020 16:31
Гост

Това е излишна истерия. Аз не я разбирам. Това е безмислено. Тенденция за да може, когато се появи ваксина да се купува на ишлеме

Величков
Величков
09 март 2020 16:30
Гост

Ами то и за мачовете е така.
Германия – над 1000 заразени от Коронавирус – има публика.
Испания – над 600 заразени – има публика.
България – 4 заразени – няма публика.

Антон
Антон
09 март 2020 16:29
Гост

Абе стига бе. Моловете са претъпкани с хора, сега се пазим дела да нямало. За 10 човека дето ще присъстват

Димитриева
Димитриева
09 март 2020 16:28
Гост

Уви тази гадост стигна до България. Делата ще зачакат. Няма да се случи нищо драматично. Ще се изчака.

Божков
Божков
09 март 2020 23:52
Гост

К’во толкоз? Все едно делото се е отложило. Трябва да се да се спенуват приоритетите.

Хигиенист
Хигиенист
09 март 2020 16:24
Гост

Похвална инициатива. И къде сериозно, къде не, но доколкото разбирам, има шанс в тоалетните в Съдебната палата в София най-накрая да сложат сапун. А това наистина би било събитие 🙂

Калоянов
Калоянов
09 март 2020 16:24
Гост

Вие вярвате ли, че има Корона вирус в България? Защото аз се съмнявам жестоко.

Мавродиева
Мавродиева
09 март 2020 16:24
Гост

Не е приятно, защото съвременните хора са свикнали да господстват и да не се съобразяват с природата. Обаче се случва и така, че понякога природата показва, че тя контролира. В такъв случай хората трябва да променят плановете си за бъдещето и това е минимум. Ще трябва. За да се предпазим ще трябва.

Чочо
Чочо
09 март 2020 16:37
Гост

Не може да се е….ш с природата безнаказано. Копай като луд за нефт, сечи гори ургулешката. Пък после защо наводнения и прочее.