Кандидатът за районен прокурор на Царево Райко Стоянов се размина с избора заради неясно изречение в концепцията си, в което заявява, че ще спазва правилата за етично поведение към граждани и органи на изпълнителната власт.

Стоянов е втори мандат районен прокурор на Малко Търново и беше единствен кандидат за поста в Царево, а по време на изслушването в Прокурорската колегия на ВСС, главният прокурор Сотир Цацаров го попита какво означава това поведение.

„Етично отношение към гражданите – ОК, ама да ми разясните какво значи етично отношение към органите на изпълнителната власт“, попита Цацаров.

Стоянов каза, че имал предвид кмета на Малко Търново и председателя на общинския съвет. „Винаги съм се старал при една евентуална тяхна покана по повод тържества на Малко Търново да се отзовавам и респективно при наши поводи и те да бъдат канени. Това са етичните отношения, да си поддържаме нормални отношения“, отвърна кандидатът.

Относно мотивацията си да оглави прокуратурата в Царево, в концепцията си той е написал още, че е работил с трима председатели на Районен съд-Малко Търново, с които изградили отношения на взаимно уважение и зачитане. Мотивация да се премести обаче била и рутината в работата, която била еднаква и това водело до небрежност.

След изслушвано Цацаров пръв каза, че няма да подкрепи кандидата именно заради тези му обяснения.

„По никакъв начин нито написаното, нито изложеното ме убеди в личната мотивация. Не мога да скрия, че обяснението на етичното отношение към органите на местната и изпълнителна власт ме смути, а това е най-мекият начин, който мога да изразя. И поради липсата на каквато и да е мотивация, която да е в интерес на прокурорската работа, аз няма да подкрепя тази кандидатура“, каза главният прокурор.

Калина Чапкънова обаче обяви, че ще гласува за Стоянов, като припомни, че мястото на районен прокурор на Царево не е от най-привлекателните, но според нея той притежава и нужния опит, след като е вече втори мандат ръководител в Малко Търново.

В крайна сметка петима от членовете на колегията гласуваха за Райко Стоянов и не му достигна само един глас, за да бъде избран.

Неуспешен се оказа и изборът за районен прокурор на Плевен, за който също единствен кандидат беше Диана Маркова-Бурова. Тя в момента е зам.-районен прокурор на града и се яви за втори път, но отново не убеди колегията, че заслужава поста и получи само 3 гласа в своя полза.

На заседанието си днес колегията образува дисциплинарно производство срещу районната прокурорка от Своге Мария Макрелова-Чернева. То е по предложение на шефа на прокуратурата в града и е за нарушаване Кодекса за етично поведение на българските магистрати, виновно неизпълнение на служебните задължения и накърняване престижа на съдебната власт.

Това е второ дисциплинарно производство срещу Чернева, след като такова беше образувано и през март.

Колегията остави обаче без уважение предложението на апелативния прокурор на Варна да бъде обърнато внимание на окръжния прокурор на Силистра Теодор Желев за допуснато от него нарушение по организацията на работата. Оставка пък е подал следователят от Пловдив Иван Генчев и поради тази причина колегията не образува срещу него дисциплинарно производство.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Prokuror
Prokuror
25 април 2018 17:16
Гост

Тези от ВСС нещо са станали много взискателни. Или това е просто лично отношение?

Anonimen
Anonimen
25 април 2018 17:17
Гост

Ami, prosto Cacarov ne e bil na kef.

5-ko
5-ko
25 април 2018 17:09
Гост

Аргументите на Райко Стоянов наистина не са убедителни.

Анонимен
Анонимен
25 април 2018 17:07
Гост

Леле Цацаров как го е отрязал.