Бившият висш прокурор Цеко Йорданов ще получи 50 000 лева обезщетение за неимуществените вреди, които му е нанесло делото „Октопод“, по което той беше обвинен за престъпление срещу правосъдието, научи „Лекс“.

Това е решил окончателно Върховният касационен съд (ВКС) и по този начин е намалил обезщетението на Йорданов, след като е преценил, че моралните вреди за него не са толкова големи, колкото бяха преценили предишните две инстанции.

Преди две години съдия Божана Желязкова от градския съд присъди на бившия прокурор общо 80 000 лева, но в решението си записа, че справедливото за него обезщетение би било рекордните 500 000 лева и то само заради незаконното обвинение. Тя обаче му определи 50 000, защото толкова е поискал, но отделно му присъди 30 000 лева за неразумния срок от 5 години и 8 месеца, в който е продължило делото.

След това Софийският апелативен съд (САС) потвърди решението с единствената забележка, че искът за неимуществени вреди може да е само един, защото иначе се стига до двойно обезщетяване, но запази общия размер  на компенсацията от 80 000 лева.

Мотивите и на двете инстанции за високото обезщетение бяха, че делото „Октопод“ е дискредитирало името на Йорданов като висш магистрат – бил е обвинен в тежко престъпление и то в сферата на работата му, това довело и до влошаване на здравето му, а освен това процесът е бил широко отразен в медиите.

„В случая се касае за обвинение, отричащо като резултат професионалната репутация и цялата професионална дейност на ищеца като юрист и магистрат, на която същият е бил изцяло отдаден…С повдигането на конкретното обвинение са поставени под съмнение не само качествата на ищеца като личност, но основно професионалните му качества. До по-тежки отражения за ищеца в психологически план, именно с оглед качеството му на дългогодишен прокурор, в каквото е привлечен и като обвиняем, е довело и това, че обвинението е било част от производството, известно в публичното пространство като „Октопод“, пише в решението на САС.

Цеко Йорданов беше подсъдим за престъпление срещу правосъдието за това, че през 2001 г., когато е завеждал отдел „Следствен“ към Върховната касационна прокуратура, е прекратил и по този начин е осуетил разследване срещу израелеца с български паспорт Маир Хаим Овадия. Връзката с делото „Октопод“ според прокуратурата беше, че Овадия е бил бизнес партньор на основния подсъдим в процеса Алексей Петров.

Делото започна през 2011 г. и беше гледано в градския съд от Румяна Ченалова, но след много отлагания и последвалото отстраняване от длъжност на съдийката, трябваше да тръгне отначало през 2015 г. След това „Октопод“ потегли към специализираните съдилища, но материалите за Цеко Йорданов останаха в градската прокуратура, която в края на 2015 г. прекрати делото срещу него поради липса на извършено престъпление.

Според ВКС понесените от Йорданов морални вреди са преувеличени, като предходните инстанции не са оценили адекватно, че той е пенсионер, който е бил уволнен от системата далеч преди обвиненията и щетите за професионалната му репутация не са толкова значими. Йорданов беше дисциплинарно уволнен от Висшия съдебен съвет още през 2007 г. по искане на тогавашния главен прокурор Борис Велчев след ревизия в прокуратурата, която показа множество нарушения в разпределянето на делата. Мотивите за гласуваното тогава уволнение, потвърдено и от Върховния административен съд, бяха, че е погазил престижа на съдебната власт. В тази връзка ВКС пише, че „негативният ефект на незаконното обвинение в случая не е рефлектирал в изключително тежка степен върху професионалния авторитет и социално обкръжение на ищеца“.

Освен това върховните съдии Мария Иванова (председател на състава), Жива Декова и Маргарита Георгиева (докладчик) подчертават, че публичността на делото „Октопод“, от която Йорданов се оплаква, не е по вина единствено на прокуратурата. В решението на ВКС се казва, че Йорданов е бил публична личност – прокурор от ВКП и като такъв е изложен на много по-голям интерес от страна на обществото и медиите. В случая пък и делото е било с висок обществен интерес и е логично властите да информират за развитието му.

„Преживеният срам, неудобство от злепоставяне на името му, дистанцирането от бивши колеги и познати, промяната в характера и поведението му, както и в обичайния начин на живот и общуване, без да се подценяват, обективно не са от естество да обосноват определения от въззивния съд значително завишен общ размер на обезщетението. С оглед степента на засягане на моралните ценности и неимуществени права, изхождайки от обществения критерий за справедливост, предвид съществуващите в страната обществено-икономически условия за живот, справедливо и достатъчно е глобалното общо обезщетение да се определи в размер на сумата 50 000 лева“, пише в заключение ВКС.

Цеко Йорданов е поредният обвиняем по първото от делата „Октопод“, който печели дело за обезщетение заради незаконно обвинение след прекратяването му. Преди две години Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България да плати близо 110 000 евро за акция „Октопод“ и приложените по нея силови арести, унижения и последвалите коментари на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Делото в Страсбург беше заведено от Алексей Петров, Антон Петров и братята Пламен и Йордан Стоянови. Сред арестуваните през 2010 г. беше и Момчил Кръстев, който пък осъди прокуратурата и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да му платят над 116 000 лева.

Най-голямото обезщетение – над 802 000 лв., за момента е присъдено на фирма, чиято документация е държана с години от разследващите и така е загубила бизнеса си.

В края на 2018 г. и делото в спецсъда срещу Алексей Петров приключи с оправдателна присъда за него.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Диди
Диди
19 май 2020 13:33
Гост

За мен 500 000 лева въобще не е разумна сума. Все пак я плащаме ние.

Нина
Нина
19 май 2020 13:34
Гост

Да, малко ли цакаме и за изцепките на прокуратурата след като я осъдят.

Геро
Геро
19 май 2020 11:51
Гост

Пълна подиграевка! Хвърлят му жълти стотинки.

Пепи
Пепи
19 май 2020 11:51
Гост

Жив да го ожалиш. 🙂

Анонимен
Анонимен
19 май 2020 11:08
Гост

Ох, Цеко, Цеко – Многострадалната Геновева на българското обвинение.

Деница Р
Деница Р
19 май 2020 11:02
Гост

Да си ги иска от Цветанов. Нали той раздаваше обвинения по телевизията, досущ сега както прави Гешев

Цицеров
Цицеров
19 май 2020 11:01
Гост

Те ако му бяха присъдили исканите от него пари то щеше да стане скандал бе. Тия пари се вадят от джоба на хората. Ние какво сме виновни, не може с тия пари да се направят няколко детски площадки в София или Пловдив или да отиват за реновиране на училища и детски градини… на тоя чак пък 500 000лв отгоре

Анонимен
Анонимен
19 май 2020 15:23
Гост

Не четеш, пък коментираш! Той не е искал 500 000 Боги му ги е определила. Важното е, че накрая колегите от ВКС са оправили нещата

Лиянка Ф
Лиянка Ф
19 май 2020 11:00
Гост

как 500 хиляди бе? Тоя наред ли е? Какво пък толкова му се е случило

Гергана Т
Гергана Т
19 май 2020 11:00
Гост

Твърдо подкрепям решението да получи 50 000лв. Стига с тия необосновано големи искания пусто пари да види

Емил
Емил
19 май 2020 10:58
Гост

Абе ще има за половин апартамент ако не друго. Сега чак 500 000 извинете, но и децата на Милен Цветков няма да получат, като обезщетение, а тия паралии могат да ги платят, но няма да получат толкова вероятно.

Василева
Василева
19 май 2020 10:58
Гост

Имайте предвид, че се слагат по-високи желани суми за обезщетения за да може после да се намали и когато се намали сумата тя пак да не е малка. Надали и той е вярвал, че ще му дадат 500 000.

Тодор Р
Тодор Р
19 май 2020 10:57
Гост

Абе няма да го жаля. Айде сега. Тия пари от данъците ни идват.

Ралица Р
Ралица Р
19 май 2020 10:57
Гост

Пак не са малко.

Русева
Русева
19 май 2020 10:56
Гост

Абе тия папки на снимката мишоците ще ги изядат бе. Няма ли дигитализиране на тия документи по дела ?